Χθες, Παρασκευή η Αθήνα φιλοξένησε τη Σύνοδο Κορυφής των κρατών-μελών του νότου της Ευρωπαϊκής Ένωσης EUMED9, οι εργασίες της οποίας έληξαν με δείπνο που παρατέθηκε στο πρωτοποριακό εστιατόριο Delta στο Κέντρο Πολιτισμού Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος.

Το δείπνο των EUMED 9/ Φωτογραφία: Eurokinissi

Χαλαρή ατμόσφαιρα

Σε χαλαρό κλίμα, οι 8+1 ηγέτες (έλειπε ο Πορτογάλος πρωθυπουργός Αντόνιο Κόστα και τον αντικατέστησε ο ΥΠΕΞ Αουγκούστο Σίλβα) δείπνησαν με φόντο τη νυχτερινή παραλιακή Αθήνα με τη συνοδεία κρασιού και συνέχισαν τη συνομιλία τους για τα όσα συζητήθηκαν στη σημερινή Σύνοδο Κορυφής της ΕΕ για το κλίμα.

Οι περισσότεροι έβγαλαν τα σακάκια, πλην του Ισπανού Σάντσεθ, το Ν. Αναστασιάδη και του Μάριο Ντράγκι. Ο Κυριάκος Μητσοτάκης κάθισε δίπλα στον Γάλλο πρόεδρο, Εμανουέλ Μακρόν τον οποίο, νωρίτερα, κατά τη διάρκεια των δηλώσεώn του, είχε αποκαλέσει «καλό του φίλο».

deipno_eumed

Οι ηγέτες των μεσογειακών κρατών Ελλάδας, Γαλλίας, Ισπανίας, Ιταλίας, Κύπρου, Κροατίας, Μάλτας, Πορτογαλίας και Σλοβενίας, απόλαυσαν ένα γεύμα που απέπνεε άρωμα Ελλάδας διά χειρός του Executive Chef του «Δειπνοσοφιστήριον», Δημήτρη Σκαρμούτσου.

Δημήτρης Σκαρμούτσος: Ελληνικές γεύσεις

deipno_eumed6

Τι περιελάμβανε το συγκεκριμένο μενού;  Η υψηλή γαστρονομία προς τους ηγέτες περιελάμβανε carpaccio τομάτας με αγγιναράκι Τήνου, αλατσοελιές, ξινμυζήθρα, παξιμάδι χαρουπιού και πετιμέζι, κριθαρότο με σκορπίνα, σπαράγγια και φθινοπωρινή τρούφα, φιλέτο από φαγκρί στον ζωμό του με πουρέ από σταμναγκάθι, χανιώτικο φύκι θάλασσας και χυμό μοσχολέμονο ενώ για επιδόρπιο απόλαυσαν μια παγωμένη mousse γιαουρτιού με φιστίκι Αιγίνης, κερήθρα και καραμελωμένο κουμ κουάτ.

deipno_eumed5

Το εστιατόριο Delta, ένα εστιατόριο σύγχρονης ελληνικής κουζίνας υψηλής γαστρονομίας, που ξεκίνησε τη λειτουργία του από το Δειπνοσοφιστήριον στο ΚΠΙΣΝ, δημιουργήθηκε με πρωτοβουλία και δωρεά του Ιδρύματος Σταύρος Νιάρχος (ΙΣΝ) προς το ΚΠΙΣΝ με στόχο να αποτελέσει έναν πρότυπο γαστρονομικό προορισμό.

deipno_eumed4