Τον Ιταλό ομόλογό του Μάριο Ντράγκι και την πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν υποδέχτηκε ήδη ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης εν όψει της Συνόδου Κορυφής των κρατών-μελών του νότου της Ευρωπαϊκής Ένωσης (EUMED 9) που πραγματοποιείται στην Αθήνα.

5377438

Ο πρωθυπουργός θα υποδεχθεί επίσης τον Γάλλο πρόεδρο Εμανουέλ Μακρόν, τον Κύπριο πρόεδρο Νίκο Αναστασιάδη, τον Ισπανό πρωθυπουργό Πέδρο Σάντσεθ, τον πρωθυπουργό της Μάλτας Ρόμπερτ Αμπέλα, τον πρωθυπουργό της Σλοβενίας Γιάνετς Γιάνζα και της Κροατίας, Αντρέι Πλένκοβιτς. Απών θα είναι ο Πορτογάλος πρόεδρος, Αντόνιο Κόστα, καθώς στη χώρα διεξάγονται δημοτικές και περιφερειακές εκλογές, ωστόσο στη Σύνοδο θα παραστεί ο υπουργός Εξωτερικών της Πορτογαλίας, Αουγκούστο Σάντος Σίλβα.

Σε κείμενό του, με αφορμή και την Σύνοδο Κορυφής των κρατών-μελών του νότου της Ευρωπαϊκής Ένωσης (EUMED 9), που πραγματοποιείται στην Αθήνα, ο πρωθυπουργός, σημειώνει πως η EUMED 9 είναι ένα φόρουμ-απάντηση στις προκλήσεις του κοινού μας μέλλοντος. «Με πρώτη, ανάμεσά τους, την κλιματική κρίση», αναφέρει χαρακτηριστικά.

eumed-leaders

Ο πρωθυπουργός χαρακτηρίζει την Μεσόγειος λίκνο ιστορικών πολιτισμών με κοινό στοιχείο τους τη ριζοσπαστική σκέψη, τους υψηλούς στόχους και τη διαρκή δράση. Παράλληλα στο κείμενο με τίτλο «Τι θα σκεφτούν για εμάς; Το πράσινο μήνυμα από την Αθήνα για τη Μεσόγειο», επισημαίνει πως η Σύνοδος πραγματοποιείται για δύο αντικειμενικούς σκοπούς: «την ειρήνη, την ασφάλεια και τη συνεργασία στη Μεσόγειο. Αλλά και την προστασία της ζωής από την εκδίκηση της φύσης».

Το πρόγραμμα της Συνόδου

Ο πρωθυπουργός υποδέχθηκε στις 12:00, στο Μέγαρο Μαξίμου, τον πρωθυπουργό της Κροατίας, Αντρέι Πλένκοβιτς.
Στις 14:15 ο Κυριάκος Μητσοτάκης συναντήθηκε με τον πρωθυπουργό της Ιταλίας, Μάριο Ντράγκι, στο Κέντρο Πολιτισμού Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος.
Στις 15:30 θα ξεκινήσουν οι εργασίες της Συνόδου Κορυφής με θέμα την Κλιματική Αλλαγή και τις επιπτώσεις στη Μεσόγειο, στην οποία θα συμμετάσχει και η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν.
Στις 17:00 θα αρχίσει η Σύνοδος Κορυφής EUMED 9.
Στις 19:40 οι ηγέτες θα κάνουν δηλώσεις στα ΜΜΕ.
Στις 20:30 οι ηγέτες που συμμετέχουν στη Σύνοδο EUMED 9 θα παρακαθίσουν σε δείπνο.
Κατά τη διάρκεια της επίσκεψης των ξένων ηγετών στην Αθήνα, θα υπάρχουν αυστηρά μέτρα ασφαλείας, ενώ η Τροχαία θα προχωρήσει και σε κυκλοφοριακές ρυθμίσεις.