Κοσμογονία ετοιμάζεται στο Αιγαίο και στο Ιόνιο με τα θαλάσσια (ή υπεράκτια) αιολικά πάρκα με σχεδιασμό για 10.000 Μεγαβάτ ως το 2030 και ο ENTSO (o ευρωπαϊκός ΑΔΜΗΕ) έβαλε πλαίσιο 4 κανόνων στην ανάπτυξης τους:
α) Οι υπεράκτιες ζώνες προσφοράς, αποτελούν αποδοτικό εργαλείο για την ενσωμάτωση των αγορών και τη λειτουργία των χερσαίων και υπεράκτιων συστημάτων. Εφόσον είναι καλά ορισμένες, περιορίζεται η ανάγκη παρεμβάσεων του διαχειριστή.
β) Η ευθύνη για την εξισορρόπηση και τη λειτουργία εναπόκειται στους διαχειριστές. Τα κίνητρα και οι υποχρεώσεις των διαχειριστών για περιφερειακή συνεργασία ισχύουν εξίσου στα υπεράκτια και χερσαία αιολικά.
γ) Οι κανόνες εξισορρόπησης ισχύουν στα χερσαία και υπεράκτια αιολικά. Μετά το κλείσιμο της πύλης στην ενδοημερήσια και προημερήσια αγορά, ο διαχειριστής χρησιμοποιεί την πρόσθετη ευελιξία στην αγορά εξισορρόπησης ως μέρος της καθημερινής λειτουργίας του συστήματος.
δ) Οι παίκτες έχουν κίνητρο να εξισορροπούν τις θέσεις τους μέσω της συμμετοχής αγορά και είναι οικονομικά υπεύθυνοι για τυχόν ανισορροπίες. Αυτό είναι προαπαιτούμενο για την αποδοτική λειτουργία, ενώ τις ανισορροπίες τις διαχειρίζεται ο διαχειριστής σε πραγματικό χρόνο.
Ο ευρωπαϊκός σύνδεσμος ολοκλήρωσε τον κανονισμό αυτό που αφορά στη λειτουργία του συστήματος, τονίζοντας ότι η επάρκεια εφοδιασμού και η λειτουργία θα βρίσκεται στα χέρια των διαχειριστών εντός του πλαισίου περιφερειακού συντονισμού με καλά καθορισμένους ρόλους για τον κάθε παίκτη.
Σε κάθε περίπτωση, οι εταιρείες θα είναι υπεύθυνες για τυχόν ανισορροπίες ενώ οι διαχειριστές θα είναι υπεύθυνοι για την εξισορρόπηση του συστήματος σε πραγματικό χρόνο.