«Ωδινεν όρος και έτεκεν μύ» μας έλεγε έμπειρο στέλεχος της ΡΑΕ για τα αποτελέσματα της έρευνας της Ρυθμιστικής Αρχής που προσδιορίζει το συνολικό ποσό από τα «ουρανοκατέβατα κέρδη» που έφερε στις εταιρείες παραγωγής και εμπορίας ηλεκτρισμού η ενεργειακή κρίση.
«Τα …ουρανοκατέβατα που θα υπερφορολογηθούν είναι σχετικά λίγα και πάντως πολύ λιγότερα από όσα υπολογίζαμε αρχικά, άρα τα οφέλη για τον κρατικό κορβανά μάλλον πενιχρά» προβλέπει το ίδιο στέλεχος που προσθέτει πως «το πόρισμα θα φτάσει πολύ σύντομα στα χέρια του ΥΠΕΝ».
Η Ρυθμιστική Αρχή πραγματοποιεί παράλληλα έρευνα για υπερκέρδη στους τομείς της χονδρικής και λιανικής αερίου, καθώς και στον τομέα της προμήθειας ρεύματος.
Για τις εταιρείες αερίου υπάρχουν όλες οι καταστάσεις και αναλύονται ήδη από την Αρχή, ενώ για τις εταιρείες προμήθειας ρεύματος τα πράγματα είναι μάλλον ξεκάθαρα αφού όλες γράφουν ζημιές.
Το πόρισμα της ΡΑΕ για χονδρική-λιανική στο αέριο και για την προμήθεια ρεύματος θα δοθεί στην κυβέρνηση τις επόμενες εβδομάδες.
Σε ότι αφορά στην παραγωγή ΑΠΕ, αυτές που έχουν σταθερές ταρίφες πολύ χαμηλότερες από την χονδρεμπορική τιμή που διαμορφώνεται στη χρηματιστηριακή αγορά τους τελευταίους μήνες, είναι αρκούντως κερδοφόρες και τροφοδοτούν με μεγάλα ποσά το Ταμείο Ενεργειακής Μετάβασης μέσω του οποίου χρηματοδοτεί το ελληνικό δημόσιο τις επιδοτήσεις των λογαριασμών ρεύματος των καταναλωτών.
«Στο πόρισμα που θα δώσουμε στο ΥΠΕΝ, έχουμε συμπεριλάβει και τα επιπλέον κέρδη που είχαν και οι σταθμοί ΑΠΕ που δεν έχουν κλειδωμένες ταρίφες αλλά συμμετέχουν ελεύθερα στις αγορές του Χρηματιστηρίου ενέργειας. Αυτοί είναι σταθμοί των οποίων έχουν λήξει οι 20ετείς συμβάσεις σταθερής τιμής απορρόφησης του ρεύματος και βρίσκονται στη σφαίρα της απόλυτα ελεύθερης αγοράς, συνολικά μιλάμε για περίπου 150 Μεγαβάτ ΑΠΕ» μας λέει το ίδιο στέλεχος.
Διαδικαστικά η έρευνα μέχρι 31.12. 2021 έχει ολοκληρωθεί και θα παραδοθεί στον ΥΠΕΝ κ .Κ. Σκρέκα αμέσως αφού εγκριθεί από την Ολομέλεια της Αρχής.
«Πρακτικά για να βρούμε τα κέρδη στον τομέα Παραγωγής, μετρήσαμε ανά 15λεπτο οπότε και γίνονται οι προσφορές στο Χρηματιστήριο Ενέργειας, τα κέρδη που είχε κάθε μονάδα και κάθε τεχνολογία παραγωγής δηλαδή αέριο και λιγνίτες σε κάθε ηλεκτροπαραγωγική εταιρεία ξεχωριστά» μας εξηγεί αναλυτικά ο άνθρωπος της ΡΑΕ και συνεχίζει: «στη συνέχεια προσμετρήσαμε το αποτέλεσμα του υπολογισμού με όσα έχει εγγράψει στις ετήσιες λογιστικές καταστάσεις της κάθε εταιρεία για να δούμε τι προκύπτει. Τέλος, για το κέρδος και τη ζημιά του τομέα Προμήθειας κάθε εταιρείας, αναλύσαμε τις εγγραφές στις ετήσιες λογιστικές καταστάσεις και βγάλαμε τα συμπεράσματα, που δεν είναι ιδιαιτέρως ελπιδοφόρα, αφού τα ουρανοκατέβατα είναι σαφώς χαμηλότερα από όσα μας έλεγαν στην αρχή».
Όσα και να είναι πάντως τα ουρανοκατέβατα υπερκέρδη, σύμφωνα με τη δέσμευση του Πρωθυπουργού στη Βουλή, θα φορολογηθούν με 90%.
«Η ΡΑΕ θα δει που είναι τα υπερκέρδη, θα λάβει υπόψη όμως ότι μπορεί να υπάρχουν υπερκέρδη στην παραγωγή αλλά θα αφαιρέσει τις εκπτώσεις που παρέχουν οι καθετοποιημένοι παραγωγοί στην προμήθεια. Με βάση αυτούς τους υπολογισμούς θα φορολογήσουμε τα υπερβάλλοντα κέρδη με 90%», είχε πεί χαρακτηριστικά ο Κυριάκος Μητσοτάκης στις 23 Μαρτίου.
Το κρατικό και κοινωνικό όφελος είναι τελικά μικρότερο του αναμενόμενου λόγω και των ζημιών των εταιρειών προμήθειας που συμψηφίζονται με τα υπερκέρδη της παραγωγής και μειώνουν δραστικά το τελικό αποτέλεσμα.