Ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης ξεκίνησε την ομιλία στη Βουλή, με αφορμή το νομοσχέδιο του υπουργείου Οικονομικών για τη στήριξη των πολιτών απέναντι στην ακρίβεια και την ενεργειακή κρίση, με αναφορά στον πόλεμο στην Ουκρανία.

Ο κ. Μητσοτάκης παρομοίασε την κατάσταση από τις επιπτώσεις του πολέμου με αυτή της οικονομικής κρίσης του 2008, υπογραμμίζοντας πως οι εξελίξεις αυτές έρχονται σε μία φάση όπου όλοι ανέμεναν μία οικονομική ανάπτυξη μετά από δύο χρόνια πανδημίας.

Τόνισε δε ότι η χώρα με τις επιλογές που έκανε στάθηκε στη σωστή πλευρά της ιστορίας με το δίκαιο.

Παράλληλα, ο πρωθυπουργός χαρακτήρισε απόδειξη διπλωματικής συνέπειας την στήριξη στην Ουκρανία καθώς αυτό δείχνει πως η χώρα μας σέβεται τη συμμαχία όπως επιθυμούμε και εμείς να συμβαίνει, κάνοντας αναφορά στην Τουρκία. «Οφείλουμε να ζήσουμε με τους γείτονές μας χωρίς εντάσεις», είπε.

Στην Ουκρανία αντιμάχεται η Δημοκρατία με τον αυταρχισμό, είπε ο πρωθυπουργός, σημειώνοντας πως είναι ανάγκη να αποκρουστεί κάθε προσπάθεια βίαιης αλλαγής συνόρων όπως και κάθε μοντέλο ηγέτη που θέλει αντιδημοκρατικά να γίνει ηγεμόνας. «Η Ελλάδα, οι Έλληνες είμαστε με την ελευθερία», είπε ο κ. Μητσοτάκης.

Ακόμη, ο Κυριάκος Μητσοτάκης έκανε λόγο για πανευρωπαϊκή προσπάθεια αντιμετώπισης των οικονομικών επιπτώσεων του πολέμου.

Για την ακρίβεια και την ενεργειακή κρίση

Μόνο ενιαία και ισχυρή απάντηση από την ΕΕ μπορεί να υπάρξει και να αποδώσει, μέσα στην βαρύτατη ενεργειακή κρίση που μας μαστίζει υπογράμμισε ο Πρωθυπουργός της χώρας Κυριάκος Μητσοτάκης, μιλώντας στην Ολομέλεια της Βουλής.

Σε εθνικό επίπεδο, η κυβέρνηση επιλέγει το σενάριο να φορολογηθούν και να επιστραφούν στους καταναλωτές τα «ουρανοκατέβατα υπερκέρδη» των εταιρειών παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας με τον Πρωθυπουργό να αναφέρει χαρακτηριστικά : “Οι τιμές υπό προϋποθέσεις μπορούν να τεθούν υπό προσωρινό έλεγχο και οι εταιρείες οφείλουν να θυσιάσουν μέρος των συγκυριακών τους υπερκερδών”.

Η ενεργειακή κρίση συνιστά ένα ευρωπαϊκό και διεθνές πρόβλημα που δεν μπορεί να αντιμετωπιστεί παρά μόνο με μια συντονισμένη, άμεση και σαφής απάντηση σε ευρωπαϊκό επίπεδο.

Η πρόταση για τα υπερκέρδη έχει τεθεί στο τραπέζι από την ίδια την Κομισιόν αναγνωρίζοντας ότι η μέση χονδρική τιμή, που διαμορφώνεται από το πανάκριβο φυσικό αέριο, δημιουργεί «ουρανοκατέβατα κέρδη» για συγκεκριμένες τεχνολογίες (windfall profits), συγκεκριμένα για ΑΠΕ, υδροηλεκτρικά και πυρηνικά.

Η Κομισιόν έχει μάλιστα επιτρέψει στα κράτη -μέλη να φορολογήσουν τα υπερκέρδη αυτά βραχυπρόθεσμα, ενώ το μέτρο φαίνεται ότι θα αποτελέσει τμήμα της νέας εργαλειοθήκης της Κομισιόν, η οποία παρουσιάστηκε προ ημερών στο πλαίσιο του Repower EU.

Απαντώντας στα όσα δήλωσε ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης, ο πρωθυπουργός είπε τα εξής:

“Κάνατε λόγο για υπερκέρδη ύψους 1,4 δις. ευρώ στην ενέργεια. Σύντομα θα δούμε τον ισολογισμό της ΔΕΗ για το 2021. Αν όμως υποθέταμε ότι τα κέρδη ήταν πράγματι 1,4 δις. σας λέω ότι με διάταξη που θα περάσουμε, το 90% θα επιστραφεί στο ελληνικό Δημόσιο. Άρα το μεγάλο ερώτημα δεν είναι αν θα επιστραφούν στον κρατικό προϋπολογισμό. Μακάρι να είναι σωστοί οι υπολογισμοί σας, αλλά έχω σοβαρές αμφιβολίες γιατί δεν μετράτε την έκπτωση των καθετοποιημένων στη λιανική. Αρμόδιοι να το κρίνουν είναι οι ορκωτοί ελεγκτές και η ΡΑΕ. Καμία κυβέρνηση δεν έχει εισπράξει ούτε ένα ευρώ στην Ευρώπη από οποιαδήποτε φορολόγηση γιατί κανείς δεν τα χει ακόμα προσδιορίσει. Στην Ιταλία ο Ντράγκι είπε για 10% φόρο στα πρόσθετα κέρδη”.

Ο Πρωθυπουργός πρόσθεσε επίσης ότι η πρόταση για κοινές αγορές φυσικού αερίου και κοινά αποθέματα προκρίνεται στα πλαίσια των λύσεων που θα συζητηθούν στην επερχόμενη Σύνοδο Κορυφής που θα πραγματοποιηθεί στις 24 και 25 Μαρτίου.

Επιπρόσθετα, όπως ανέφερε, εσχάτως και το Βέλγιο τάχθηκε υπέρ της πρότασης για έλεγχο της χονδρικής τιμής αερίου, πλάι σε Πορτογαλία, Ισπανία κα, πρόταση που περιλαμβάνεται στην ατζέντα της Συνόδου Κορυφής.

Οι τελευταίες εξελίξεις και διεργασίες σε ευρωπαϊκό επίπεδο, εν μέσω έντονων ευρωπαϊκών διεργασιών και συζητήσεων στο φόντο της ενεργειακής κρίσης, δείχνουν πως ωριμάζει, ολοένα και περισσότερο σε ευρωπαϊκό επίπεδο, η άποψη για δραστικές παρεμβάσεις στην αγορά ενέργειας συνολικότερα, όπως ανέφερε κατά την ομιλία του στη Βουλή.

Ο Πρωθυπουργός εξήγγειλε, επίσης, την επανέναρξη των ερευνών για κοιτάσματα φυσικού αερίου δυτικά και νότια της χώρας. Στη συνέχεια, αναφέρθηκε στα μέτρα στήριξης της κυβέρνησης για τον Απρίλιο σε ότι αφορά τους λογαριασμούς ρεύματος και τα καύσιμα κίνησης, αναφέροντας πως πρόκειται για ένα σημαντικό πακέτο, ύψους 1,1 δις ευρώ που δεν εξαλείφει τις τρομακτικές «ενεργειακές» ανατιμήσεις αλλά περιορίζει σημαντικά την επιβάρυνση καταναλωτών και επιχειρήσεων σε εξαιρετικά δύσκολη συγκυρία.

Κομισιόν: Μοιράστε τα υπερκέρδη από τις ενεργειακές εταιρείες σε καταναλωτές

Για τις μειώσεις φόρων

Αναφερόμενος στο νομοσχέδιο, ο πρωθυπουργός τόνισε ότι υπηρετεί μια διπλή στόχευση. Ο πρωθυπουργός, τόνισε ακόμα ότι φέτος οι Έλληνες θα πληρώσουν 920 εκατομμύρια ευρώ λιγότερα από το 2018 και την κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ. Και σχεδόν οκτώ στους δέκα θα δουν έως και 40% μειωμένο τον φόρο για τα ακίνητά τους.
Η πολιτική οφείλει να δράσει απέναντι στην διεθνή κερδοσκοπία και η αγορά να επανέλθει στην κανονικότητα και οι τιμές να καθορίζονται με βάση τους κανόνες της προσφοράς και της ζήτησης, είπε ο πρωθυπουργός. Σημείωσε δε πως οι εταιρείες έχουν υποχρέωση να καταθέσουν μερίδιο των συγκυριακών τους κερδών για την άρση της αναταραχής.

«Έχω ήδη δώσει εντολή στην Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας, να αρχίσει να αναλύει τα στοιχεία όλων των εταιρειών της ενέργειας και με βάση το πόρισμα αυτό θα κινηθεί η κυβέρνηση», είπε ο πρωθυπουργός, λέγοντας πως δεν είναι εύκολη εξίσωση, καθώς η ελληνική αγορά συνδέεται με την αγορά.

Απευθυνόμενος στον κ. Τσίπρα, ο κ. Μητσοτάκης ξεκαθάρισε πως οι εκλογές θα γίνουν όπως ορίζει το Σύνταγμα στο τέλος της τετραετίας. «Μην χάνετε την ενέργειά σας κ. Τσίπρα γιατί πρώτον δεν θα γίνουν εκλογές σύντομα και όποτε κι αν γίνουν θα τις χάσετε», είπε ο πρωθυπουργός ο οποίος τόνισε παράλληλα πως τώρα είναι ώρα συσπείρωσης και όχι αντιπαράθεσης.