Καλοκαιρινές παραστάσεις αρχαίου δράματος, θεατρικά δρώμενα στις εν κινήσει, εργαστήριο φωνητικής για άτομα με αναπνευστικά προβλήματα εξαιτίας του Covid – 19, κλασικά και σύγχρονα έργα με τις υπογραφές σημαντικών σκηνοθετών: Αυτά και πολλά ακόμη συμπεριλαμβάνονται στον προγραμματισμό του Εθνικού Θεάτρου, μέχρι και τις αρχές του 2022, ο οποίος παρουσιάστηκε το μεσημέρι της Τρίτης από την καλλιτεχνική του διευθύντρια Έρι Κύργια, σε μία διά ζώσης συνέντευξη τύπου, την πρώτη μετά από πολύ καιρό.

Σε λίγες ημέρες η πρώτη θεατρική σκηνή της χώρας ανοίγει την αυλαία των φετινών Επιδαυρίων με τους «Ιππείς» του Αριστοφάνη που θα παρουσιαστούν στις 25, 26 και 27 Ιουνίου. Την σκηνοθεσία της παράστασης υπογράφει ο πολυπράγμων Κωνσταντίνος Ρήγος ενώ παίζουν οι ηθοποιοί Κώστας Κόκλας, Πάνος Μουζουράκης, Στέλιος Ιακωβίδης και Κωνσταντίνος Αβαρικιώτης.

Η δεύτερη παρουσία του Εθνικού Θεάτρου στο Αρχαίο Θέατρο της Επιδαύρου θα είναι στις 30 – 31 Ιουλίου και την 1η Αυγούστου με τις «Φοίνισσες» του Ευρυπίδη, που σκηνοθετεί ο Γιάννης Μόσχος, με έναν αξιόλογο θίασο αποτελούμενο από τους Χρήστο Χατζηπαναγιώτη, Αργύρη Ξάφη, Δημήτρη Παπανικολάου, Σεσίλ Μικρούτσικου κ.α.

Νέος κύκλος

Παράλληλα, ανοίγει ένας νέος κύκλος της πρωτοποριακής και επιτυχημένης δράσης Θέατρο Express με τις «Ιστορίες καθ΄ οδόν Νο 2» να ξετυλίγονται στις διαδρομές των λεωφορείων του ΟΑΣΑ, παρασύροντας τους επιβάτες στον μαγικό κόσμο του θεάτρου. Πρόκειται για εύθυμες διηγήσεις σχετικά με τις πρώτες προσπάθειες οργάνωσης του ελληνικού κράτους και της πρωτεύουσάς του, τους ανθρώπους, τις συνήθειες και τις παραδόσεις τους.

Το Εθνικό Θέατρο, εξάλλου, θα συμμετάσχει και στις εκδηλώσεις της Ελευσίνας Πολιτιστικής Πρωτεύουσας με έφηβους μαθητές των εργαστηρίων του οι οποίοι θα λάβουν μέρος στη δράση «Το ταξίδι της Αμάλ», στην οποία πρωταγωνιστεί μια τεράστια μαργιονέτα – προσφυγοπούλου από τη Συρίου που γυρίζει τον κόσμο αναζητώντας τη μετέρα της. Την 1η Σεπτεμβρίου η μικρή Αμάλ θα κάνει στάση στη χώρα μας και οι έφηβοι του Εθνικού θα είναι εκεί για να την υποδεχτούν.

Πρόγραμμα χειμερινής καλλιτεχνικής περιόδου

Πλούσιο, ενδιαφέρον και πολυδιάστατο είναι το καλλιτεχνικό πρόγραμμα που ετοιμάζει το Εθνικό Θέατρο για την χειμερινή περίοδο με όλες τις σκηνές του να ανοίγουν και πάλι – Θεού θέλοντος και κορωνοϊού επιτρέποντος – τις φιλόξενες πύλες τους στο κοινό.

Δύο εξαιρετικά δημοφιλή έργα που παγκόσμιου ρεπερτορίου θα φιλοξενήσει η Σκηνή «Νίκος Κούρκουλος». Πρόκειται για το αριστουργηματικό «Λεωφορείον ο Πόθος» του Τενεσί Ουίλιαμς, που θα ανέβει τον Οκτώβριο, σε σκηνοθεσία Θανάση Σαράντου και τον συγκλονιστικό «Ματωμένο Γάμο» του Φεδερίκο Γκαρθία Λόρκα που θα σκηνοθετήσει η Έφη Γιαννοπούλου και θα κάνει πρεμιέρα τον Ιανουάριο του 2022.

Το χειμερινό πρόγραμμα της Κεντρικής Σκηνής

(Κτίριο Τσίλλερ) θα ξεκινήσει τον Οκτώβριο με το έργο «Φουέντε Οβεχούνα» του Ισπανού συγγραφέα Λόπε δε Βέγα, που θα σκηνοθετήσει η Ελένη Ευθυμίου ενώ τη σκυτάλη θα πάρει, τον Φεβρουάριο του 2022 ο Γιάννης Χουβαρδάς που θα σκηνοθετήσει το «Πονηρό Πνεύμα» του Νόελ Κάουαρντ, που παρουσιάζεται για πρώτη φορά στην Ελλάδα.

Ένα από τα σημαντικότερα έργα της νεοελληνικής λογοτεχνίας, την «Αιολική Γη» του Ηλία Βενέζη, θα φιλοξενήσει η Σκηνή «Μαρίκα Κοτοπούλη» («REX») τον Δεκέμβριο του 2021, σε διασκευή Σάββα Κυριακίδη και με την σκηνοθετική καθοδήγηση του Τάκη Τζαμαργιά. Στο έργο αυτό η συγγραφέας καταγράγει με νοσταλγία στιγμές από τα παιδικά του χρόνια στη Μικρά Ασία μέχρι την έναρξη των διωγμών.

Η παιδική σκήνη

Eri_Kyrgia

Από τον νέο προγραμματισμό του Εθνικού Θεάτρου δεν θα μπορούσαν να λείπουν οι θεατρικές προτάσεις για το παιδικό και το εφηβικό κοινό, ομάδες στις οποίες δίνει διαχρονικά μεγάλη έμφαση μιας και ο ρόλος του σε αυτές είναι και παιδαγωγικός. Έτσι λοιπόν από τον Οκτώβριο του 2021 το Μικρό Εθνικό θα παρουσιάσει στο Κεντρική Σκηνή την θεατρική μεταφορά του αγαπημένου βιβλίου της Αγγελικής Δαρλάση «Το αγόρι στο θεωρείο», σε σκηνθεσία Σοφίας Μαραθάκη.

Στο μεταξύ στο «Ρεξ» θα φιλοξενηθούν οι «Νέες Φωνές», μια σειρά εκπαιδευτικών και καλλιτεχνικών πρωτοβουλιών που στοχεύουν στην ενίσχυση της εφηβικής έκφρασης μέσα από εκπαιδευτικά προγράμματα σε αντιστοιχία με θεατρικές παραστάσεις στούντιο συγγραφής θεατρικών έργων για νέους, σεμινάρια κ.α.

Τέλος, για τέταρτη χρονιά θα λειτουργήσει φέτος το πρόγραμμα «Το Θέατρο στο Νέο Σχολείο» που συνδέει τους μαθητές γυμνασίων και λυκείων της ελληνικής περιφέρειας με τις δράσεις του Εθνικού Θεάτρου ενώ θα συνεχιστούν και τα θεατρικά εργαστήρια για νέους σε ολόκληρη τη χώρα μέσω διαδικτύου και για την προσωπική ανάπτυξη των κρατούμενων σε σωφρονιστικά καταστήματα.