Ολοένα και πυκνώνουν τα σύννεφα πάνω από την επικείμενη διαδικασία διάθεσης του ποσοστού του Δημοσίου στην Εθνική Τράπεζα, καθώς το άσχημο κλίμα που επικρατεί τις τελευταίες εβδομάδες στις διεθνείς αγορές σε συνδυασμό με μια σειρά από λάθος πρακτικές που έχουν υιοθετηθεί από το οικονομικό επιτελείο σε ότι αφορά τη συνολικότερη στρατηγική, καθιστούν το εγχείρημα εξαιρετικά επισφαλές, τουλάχιστον για να ολοκληρωθεί τον επόμενο μήνα.
Ήδη η επιδείνωση της οικονομίας στην Ευρωζώνη και στις ΗΠΑ, σε συνδυασμό με την αυξημένη μεταβλητότητα, κάνουν τη διοίκηση της ETE να προχωράει σε δεύτερες σκέψεις για την διαδικασία.
Έμπειροι investment bankers κρούουν στο «R» τον κώδωνα του κινδύνου, καθώς όπως είναι σε θέση να γνωρίζουν, το κλίμα που επιχειρεί να συντηρήσει τις τελευταίες ημέρες ο επενδυτικός σύμβουλος της Goldman Sachs που έχει προσληφθεί από την Διοίκηση της ΕΤΕ και το δήθεν αυξημένο επενδυτικό ενδιαφέρον που καταγράφεται για το 20%, ουσιαστικά δεν ισχύει.
Τα Funds – πελάτες της Goldman Sachs γυρνούν, μέχρι στιγμής την πλάτη, στις οχλήσεις για την ύπαρξη ενός ελκυστικού επενδυτικού project made in Greece, καθώς εκτιμούν ότι μια απόδοση της τάξης του placement της Eurobank είναι ήδη εκτός στόχου.
Ο υφιστάμενος σχεδιασμός του ΤΧΣ για την ιδιωτικοποίηση της Εθνικής Τράπεζας περνάει μέσα από την πώληση (μέσω placement) αρχικά του 20% των μετοχών της τράπεζας (από το 40,4% που κατέχει το ΤΧΣ) σε ιδιώτες, Έλληνες και ξένους μεγαλοεπιχειρηματίες.
Στη συνέχεια εκτιμάται ότι, θα πραγματοποιηθεί αύξηση μετοχικού κεφαλαίου για την ολοκλήρωση της διαδικασίας της πλήρους ιδιωτικοποίησης.
Οι λανθασμένοι χειρισμοί
Το Χ.Α υπεραποδίδει στη διόρθωση, λόγω λανθασμένων χειρισμών στην περίπτωση του placement της Εθνικής Τράπεζας» τονίζει με νόημα χρηματιστηριακή πηγή και προσθέτει ότι θα έπρεπε να υιοθετηθεί διαφορετική στρατηγική.
Συγκεκριμένα έπρεπε αρχικά να αφεθεί ανοικτό το ενδεχόμενο διενέργειας του placement και όχι να εξ’ αρχής να οριστεί για τον ερχόμενο Νοέμβριο και κυρίως να σταλεί στην αγορά ένα ισχυρό μήνυμα ότι θα εξασφαλιστεί η καλύτερη δυνατή τιμή, κάτι που φυσικά δεν έγινε» καταλήγει ο ίδιος.
Ως εκ τούτου η εντύπωση που καλλιεργήθηκε στην αγορά ότι το placement του 20% των μετοχών της Εθνικής Τράπεζας θα λάβει χώρα ανεξαρτήτως συνθηκών και ότι ο καθορισμός της τιμής δεν θεωρείται βασικό ζήτημα, έστειλε εντελώς λάθος μήνυμα στην αγορά.
Αντίθετα αυτό που έπρεπε εξαρχής να είναι το ζητούμενο και επικοινωνιακά ήταν ότι βασικός στόχος είναι να υπάρξει ένα ισχυρό book building με μεγάλη υπερκάλυψη.
Έτσι κατά τις τελευταίες συνεδριάσεις του ΧΑ έχει δημιουργηθεί η αίσθηση στην αγορά ότι οι Σύμβουλοι που έχει προσλάβει η διοίκηση της Εθνικής Τράπεζας, η Goldman Sachs και η Morgan Stanley, προκειμένου να διαμορφώσουν επίπεδα τιμών και γενικότερα συνθήκες που θα ευνοήσουν μελλοντικά της κάλυψη του book building, πίεσε την τιμή αλλά και την αγορά συνολικά σε βραχυπρόθεσμο ορίζοντα.
Τα σημεία κλειδιά
Σημεία κλειδιά είναι η αξιολόγηση της ελληνικής οικονομίας από την S& P (στις 20 Οκτωβρίου), που θα δώσει θεωρητικά ένα ακόμη κίνητρο στους αγοραστές να προχωρήσουν και η ανακοίνωση των οικονομικών αποτελεσμάτων της Εθνικής Τράπεζας για το Γ΄ τρίμηνο προς τα μέσα Νοεμβρίου, ώστε να υπάρχει καλύτερη εικόνα για την οικονομική κατάσταση της τράπεζας και να βγει μία πιο δίκαιη αποτίμηση.
Η εξίσωση δυσκολεύει ακόμη περισσότερο καθώς η τελευταία φετινή αξιολόγηση αναμένεται από την Fitch την 1η Δεκεμβρίου, κατ’ εξοχήν μήνας όπου οι περισσότεροι ξένοι επενδυτές ολοκληρώνουν τους απολογισμούς τους και κλείνουν τα βιβλία τους για τη νέα χρήση, οπότε εξ’ ορισμού θεωρείται ακατάλληλη περίοδο.
Το τίμημα και οι τιμές στόχοι
Σε ότι αφορά στο τίμημα ουδείς παίρνει μέχρι στιγμής το ρίσκο να προδικάσει την τιμή ανά μετοχή για το placement αν και άπαντες συμφωνούν ότι θα ήθελαν η να είναι πάνω από τα 5 ευρώ.
Μία αποτίμηση κοντά στα 6 ευρώ θεωρείται ένα συντηρητικό σενάριο, ενώ το βέλτιστο σενάριο να υπάρξει αποτίμηση στα 7 ευρώ.
Πάντως η μετοχή της ETE διαμορφώνεται σήμερα κάτω από τα επίπεδα των 5 ευρώ και αυτό από μόνο του απομακρύνει το ενδεχόμενο του άμεσου placement, μέσα στον Οκτώβριο.
Αν υπολογίσουμε ότι, ένα 10% επί της τιμής πάει ως αμοιβή στους συμβούλους και στους ελεγκτές, τότε η τιμή των 5 ευρώ ανά μετοχή, μάλλον, κατεβαίνει στο 4,5 ευρώ καθαρά λεφτά στην τράπεζα.
Στα χρηματιστηριακά γραφεία πάντως λοξοκοιτούν και τι τιμές στόχοι που δίνουν οι πρόσφατες εκθέσεις των ξένων οίκων και αν μη τι άλλο κρίνονται αρκετά θετικές.
Η J.P. Morgan ανέβασε πρόσφατα την τιμή στόχο στα 8,1 ευρώ (από 7,3), η Citi στα 7,6 ευρώ (από 7,3), η Goldman Sachs στα 8 (από 7,1 ), η Deutsche Bank στα 7,1 (από 6,7) και η HSBC στα 7,95.
Άρα, οποιαδήποτε τιμή κάτω από τα 6 ευρώ μπορεί να θεωρηθεί πολύ χαμηλή, συγκριτικά με το potential growth της Εθνικής Τράπεζας.
Το πήχη των δυσκολιών ψηλώνει και η επιτυχής ολοκλήρωση της αποεπένδυσης του Ταμείου από τη Eurobank με τίμημα 1,8 ευρώ ανά μετοχή, δηλαδή με premium 18,4% επί την τιμή της μετοχής κατά την ημερομηνία υποβολής της πρότασης.
Η συγκεκριμένη τιμή είναι αποτέλεσμα διαπραγματεύσεων μεταξύ της διοίκησης του Ταμείου και της διοίκησης της Eurobank, η οποία είχε υποβάλει χαμηλότερη προσφορά αρχικά και συγκεκριμένα στο 1,65 ευρώ ανά μετοχή.
Έτσι, το καλό αποτέλεσμα της διαδικασίας αποεπένδυσης από τη Eurobank ανεβάζει τον πήχη νια τις επόμενες κινήσεις, αρχής γενομένης από την Εθνική, στην οποία το Ταμείο προτίθεται να διαθέσει σημαντικό ποσοστό και συγκεκριμένα περίπου το 20%, από το 40,4% που ελέγχει συνολικά.