Μέσα στο Δεκέμβριο αναμένεται να εγκριθεί η επέκταση σε ότι αφορά τις εγγυήσεις του «Ηρακλή ΙΙΙ», ύψους 1 δισ. ευρώ η οποία αναμένεται από τη Διεύθυνση Ανταγωνισμού της Ε.Ε.
Η επέκταση του προγράμματος κατά 1 δισ. ευρώ ανεβάζει το ύψος των εγγυήσεων που έχει δώσει ή προτίθεται να δώσει το Δημόσιο στο πλαίσιο του «Ηρακλή III» στα 3 δισ. ευρώ (από 2 δισ. ευρώ που είχαν αρχικά εγκριθεί), ενώ συνολικά οι εγγυήσεις από τις τρεις διαδοχικές επεκτάσεις του Ηρακλή αναμένεται να ανέλθουν στα 23 δισ. ευρώ περίπου.
Η ολοκλήρωση έγκρισης του προγράμματος εντός έτους αποτέλεσε μεταξύ άλλων εκτίμηση παραγόντων της διοίκησης της ΕΤΕ σε συνάντηση με δημοσιογράφους.
Υπενθυμίζεται πως ο συγκεκριμένος «Ηρακλής» που δεν αποτέλεσε τελικώς εύκολη υπόθεση περιλαμβάνει την εξυγίανση της Attica Bank και της Παγκρήτιας, αλλά και τις εκκρεμότητες από το παρελθόν που αφορούν τις συστημικές τράπεζες.
Πιο συγκεκριμένα περιλαμβάνει :
- Tιτλοποιήσεις κόκκινων δανείων ύψους 3,5 δισ. ευρώ της Attica Bank και της Παγκρήτιας, που αντιστοιχούν σε κρατικές εγγυήσεις ύψους 1,2 εκατ. ευρώ.
- Την τιτλοποίηση του «Frontier III» της Εθνικής Τράπεζας, ύψους 620 εκατ. ευρώ με εγγυήσεις περί τα 360 εκατ. ευρώ.
- Tην κοινή τιτλοποίηση των τεσσάρων συστημικών τραπεζών «Solar», ύψους 1,2 δισ. ευρώ.
- Την τιτλοποίηση δύο χαρτοφυλακίων της Alpha Βank («Gaia I» και «Gaia II») ύψους 1 δισ. ευρώ με εκτιμώμενες εγγυήσεις 400 εκατ. ευρώ.
- Την τιτλοποίηση του χαρτοφυλακίου «Leon» της Eurobank ύψους 590 εκατ. ευρώ, με εκτιμώμενες εγγυήσεις 250 εκατ. ευρώ.
Σύμφωνα με τις ίδιες πηγές τα κόκκινα δάνεια συνολικά στις 4 συστημικές τράπεζες δεν υπερβαίνουν πια τα 9 δισ. ευρώ.
Ειδικά σε ότι αφορά την Εθνική η διοίκηση της τράπεζας υποστήριξε πως το τέταρτο τρίμηνο παρά την πτώση των επιτοκίων τα έσοδα από τόκους δεν παρουσιάζουν κάμψη κάτι που διαψεύδει τις εκτιμήσεις για ΝΙΙ χαμηλότερα κατά 5% στο τρίτο τρίμηνο. Για το 2025 οι εκτιμήσεις μιλούν για έσοδα χαμηλότερα κατά 9% τα οποία ωστόσο θα υπερκαλυφθούν στο πλαίσιο της πιστωτικής επέκτασης.
Επέκταση της ΕΤΕ στο εξωτερικό
Η Εθνική Τράπεζα κοιτάζει ποικιλοτρόπως το εξωτερικό. Σε ερώτηση που δέχθηκαν στελέχη για το αν τους ενδιαφέρει να αποκτήσουν ποσοστό στην Τράπεζα Κύπρου σημείωσαν πως η συγκεκριμένη τράπεζα από τις κινήσεις της φαίνεται πως επιθυμεί να ακολουθήσει αυτόνομη πορεία και η Εθνική Τράπεζα δεν θα ενδιαφερόταν ποτέ για μία σύζευξη αν αυτή δεν είχε απολύτως συναινετικό χαρακτήρα.
Σε ότι αφορά το ενδεχόμενο να αποκτήσει η Εθνική Τράπεζα έναν στρατηγικό επενδυτή στελέχη αναφέρουν πως ποτέ δεν απορρίπτουν παρόμοιες προτάσεις που έχουν θετικά και αρνητικά τα οποία πάντα αξιολογούνται.
Η τράπεζα θέλει να μπει δυναμικά στο χορό των πιστώσεων και στο εξωτερικό καθώς βλέπει κεφαλαιακή αδυναμία σε ευρωπαϊκές τράπεζες και διερευνά τις δυνατότητες να “χτυπήσει” δυναμικά κοινοπρακτικά δάνεια στον ευρωπαϊκό χώρο.
Σε ό,τι αφορά τη συμμετοχή του Δημοσίου, αυτή παραμένει, αλλά δεν αποτελεί πρόβλημα για την Εθνική Τράπεζα καθώς το Δημόσιο δεν παρενέβαινε στις πολιτικές της τράπεζας ούτε όταν είχε 40%.
Διαβάστε ακόμη:
- Saxo Bank: Οι «εξωφρενικές» προβλέψεις για το 2025 – Τα χειρότερα σενάρια για τον κόσμο
- Donatella Versace: «Η μεγαλύτερη αναβάθμιση στην ιστορία», έγινε μια άλλη
- Ντόναλντ Τραμπ: Γιατί οι δασμοί είναι «η πιο όμορφη λέξη στον κόσμο»
- Αυτές είναι κορυφαίες 100 πόλεις για το 2024 – Σε ποια θέση βρίσκεται η Αθήνα