Αν και η μετοχή της Εθνικής Τράπεζας έχει ανακάμψει από τα χαμηλά του τέταρτου τριμήνου του περασμένου έτους, η αποτίμηση φαίνεται ελκυστική για τις εκτιμήσεις της, όπως αναφέρει η UBS, σε έκτακτο note για τα αποτελέσματα που αναμένεται να ανακοινώσει η τράπεζα στις 28 Φεβρουαρίου.
Όπως αναφέρει η ελβετική τράπεζα, αν και η υποκείμενη κερδοφορία θα μειωθεί καθώς μειώνονται τα επιτόκια, θα μπορούσε επίσης να αυξηθεί με την πάροδο του χρόνου καθώς οι διανομές αυξάνονται, με το ROTE να διαμορφώνεται στο 18,8% υποθέτοντας ότι η βάση CET1 θα είναι 14% έως το 2026.
Σε αυτό το πλαίσιο, διατηρεί τη σύσταση για αγορά, με την τιμή στόχο στα 11,20 ευρώ.
Τι αναμένεται από τα αποτελέσματα
Η Εθνική έδωσε στις αρχές τις εβδομάδας τις βασικές τάσεις, ενόψει των αποτελεσμάτων που αναμένονται στις 28 Φεβρουαρίου. Παρόλο που τα χαμηλότερα επιτόκια άρχισαν να επηρεάζουν τα επιτοκιακά έσοδα (NII), όπως αναμενόταν, μια ισχυρή χρονιά κερδών επέτρεψε ορισμένες επιπλέον εφάπαξ χρεώσεις το τέταρτο τρίμηνο της τάξης των 120 εκατ. ευρώ.
Αυτό περιλαμβάνει μια πρόβλεψη για το Πρόγραμμα Εθελουσίας (VES), επιπλέον των χρεώσεων ~80 εκατ. ευρώ που έχουν ληφθεί μέχρι στιγμής τους πρώτους 9 μήνες (συμπεριλαμβανομένου του κόστους placement της μετοχής).
Το τέταρτο τρίμηνο ήταν ένα ισχυρό πιστωτικά τρίμηνο με την καθαρή αύξηση στα δάνεια καλής εκτέλεσης να ξεπερνά τα 2 δισ. ευρώ για το έτος έναντι του προηγούμενου στόχου >1,5 δισ. ευρώ, γεγονός που θα ενίσχυε τη δημιουργία ΝΙΙ στο μέλλον.
Επίσης, η UBS εκτιμά ότι η εστίαση στα αποτελέσματα θα επικεντρωθεί στις προοπτικές και στο επικαιροποιημένο επιχειρηματικό σχέδιο, παρά στις τάσεις του τέταρτου τριμήνου. Υπενθυμίζεται εδώ ότι τα αποτελέσματα του τέταρτου τριμήνου, όπως και για τις υπόλοιπες τράπεζες, θα συνοδεύονται από ενημέρωση του μεσοπρόθεσμου επιχειρηματικού σχεδίου της Εθνικής, προσθέτοντας έτος 2027.
Δεδομένων των ανησυχιών της αγοράς σχετικά με τη συμπίεση του επιτοκιακού περιθωρίου (NIM) καθώς μειώνονται τα επιτόκια, η επιβεβαίωση της τρέχουσας καθοδήγησης NII έως το 2026 ή μια αναβάθμιση του σχεδίου θα μπορούσε να είναι θετικός καταλύτης, καταλήγει η UBS.