Σήμερα θα θέσουμε ένα ερώτημα πού, αν απαντηθεί με ειλικρίνεια από τους αρμόδιους, πραγματικά πολλοί θα χάσουν τον ύπνο τους και θα αυξηθεί θεαματικά το … υλικό για τους Εισαγγελείς διαφθοράς.

Θα θέλαμε να μάθουμε λοιπόν (για να ενημερωθεί το επενδυτικό κοινό, αλλά και οι δικαστικοί λειτουργοί) ποιες συγκεκριμένες περιπτώσεις επιχειρηματιών έχουν καταγραφεί να προσπάθησαν να εξάγουν μεγάλα χρηματικά ποσά στο εξωτερικό εν μέσω των capital controls (επί των ημερών ΣΥΡΙΖΑ). Δεν αναφερόμαστε στους υγιείς επιχειρηματίες πού προέβησαν σε τέτοιου είδους συναλλαγές στο πλαίσιο της αναγκαίας επιχειρηματικής δραστηριότητάς τους.

Μιλάμε για συγκεκριμένους επιχειρηματίες – μεγαλομετόχους εισηγμένων στο Χρηματιστήριο εταιριών, πού σε συνέργεια με τους απαραίτητους τραπεζίτες και χρηματιστές, υπέβαλλαν συνεχή αιτήματα στην αρμόδια επιτροπή της Τράπεζας της Ελλάδος για την εξαγωγή κεφαλαίων στην αλλοδαπή, προκειμένου να μεταφέρουν τα υπερκέρδη τους σε ασφαλείς τραπεζικούς προορισμούς του εξωτερικού.

Κατά κανόνα τα έμπειρα στελέχη της επιτροπής, εφαρμόζοντας πιστά την κείμενη νομοθεσία, εισηγούνταν αρνητικά σε «ύποπτα» αιτήματα εξαγωγής κεφαλαίων. Φημολογείται, όμως, ότι υπήρξαν περιπτώσεις πού οι παμπόνηροι επιχειρηματίες, οι οποίοι έμελλε σε λίγα χρόνια να απασχολήσουν με την παράνομη συμπεριφορά τους τις αρμόδιες Αρχές της Πολιτείας, έβρισκαν τρόπους να ξεπερνούν τις απαγορεύσεις του Νόμου με τη «βοήθεια» πρόθυμων, πλην επίορκων, κρατικών λειτουργών.

Θα είχε ενδιαφέρον οι αρμόδιοι Εισαγγελείς να ζητήσουν τα πρακτικά εκείνων των επιτροπών και να διαπιστώσουν αν υπήρξαν πράγματι περιπτώσεις, όπως αυτές με τις οποίες ασχολείται σήμερα η επενδυτική κοινότητα, επιχειρηματιών σε διαπλοκή με τραπεζικά και χρηματιστηριακά στελέχη, με τη συνδρομή κρατικών αξιωματούχων!