Απολύτως ενθαρρυντικές είναι οι εκτιμήσεις του ΔΝΤ για το σχέδιο του νέου προέδρου των ΗΠΑ να διοχετεύσει στην αμερικανική οικονομία στήριξη ύψους 1,9 τρισ. δολαρίων. Σύμφωνα με τον Βιτόρ Γκασπάρ, επικεφαλής του τμήματος δημοσιονομικών θεμάτων του Ταμείου, η υπερδύναμη έχει μεγάλα περιθώρια να προχωρήσει σε πρόσθετη στήριξη της οικονομίας της και «πολύ μεγάλες δυνατότητες να δράσει».

Ο κ. Γκασπάρ προέβλεψε μάλιστα πως το πακέτο Μπάιντεν θα προωθήσει μακροπρόθεσμα την ευημερία και θα «επιφέρει σημαντικό αντίκτυπο» στην οικονομική ανάπτυξη μέχρι και το 2023. Θα βοηθήσει, άλλωστε, τη Federal Reserve  να επιτύχει την επιτάχυνση του πληθωρισμού κοντά στον στόχο του 2% για κάποιο χρονικό διάστημα.

Δεν λείπουν, ωστόσο, οι αντιδράσεις για το σχέδιο από την πλευρά των Ρεπουμπλικανών. Το πλέον ακανθώδες μέρος του πακέτου που προωθεί ο Τζο Μπάιντεν αφορά τα απαιτούμενα κεφάλαια για τον διπλασιασμό του βασικού ωρομισθίου από τα 7,25 δολάρια στα 15 δολάρια. Πρόκειται για κεντρική εξαγγελία της προεκλογικής του εκστρατείας που έχει προκαλέσει ενθουσιασμό στην αριστερή πτέρυγα του Δημοκρατικού Κόμματος, αλλά εντονότατες αντιδράσεις από τις αμερικανικές επιχειρήσεις και τους Ρεπουμπλικανούς.

Οπως σχολιάζει, πάντως, σχετικό δημοσίευμα των Financial Times, το γεγονός ότι ο Αμερικανος πρόεδρος συνέδεσε την προεκλογική αυτή εξαγγελία με το πακέτο στήριξης ενδέχεται να περιπλέξει την κατάσταση και να οδηγήσει σε καθυστερήσεις στην έγκριση των δαπανών. Πολλοί Ρεπουμπλικανοί καλούν τον Τζο Μπάιντεν να αποσύρει την επίμαχη πρόβλεψη από το πακέτο στήριξης, ενώ οι Δημοκρατικοί επιμένουν με τον Μπέρνι Σάντερς, γερουσιαστή από το Βερμόντ, να τονίζει πως «δεν μπορούμε να ανεχθούμε να βρίσκονται εκατομμύρια Αμερικανοί σε δεινή θέση και να μην μπορούν να πληρώσουν το ενοίκιό τους ή να συντηρήσουν την οικογένειά τους».