Σήμερα (10/03), ο Ερσίν Τατάρ εξέφρασε την άποψη ότι στην παρούσα στιγμή, δεν υφίσταται κοινό έδαφος για την έναρξη επίσημων διαπραγματεύσεων στο Κυπριακό, ο οποίος σημείωσε, επίσης, ότι δεν επιθυμεί μεγαλύτερη εμπλοκή της Ευρωπαϊκής Ένωσης.
«Κανείς δεν μπορεί να μάς επιβάλλει την έναρξη της επίσημης διαδικασίας διαπραγματεύσεων. Δεν μπορούμε να αρχίσουμε συζητήσεις, μέχρι να αναγνωρισθεί η κυριαρχική ισότητά μας», ανέφερε, μετά τη συνάντηση στο «προεδρικό» της κατεχόμενης Λευκωσίας με τον Ειδικό Aντιπρόσωπο του Γενικού Γραμματέα των Ηνωμένων Εθνών και Eπικεφαλής της Ειρηνευτικής Δύναμης στην Κύπρο, Κόλιν Στιούαρτ.
Παράλληλα, ο ηγέτης των Τουρκοκυπρίων εξέφρασε και την αντίθεση στην ιδέα της πιο εντατικής εμπλοκής της Ευρωπαϊκής Ένωσης στη προσπάθεια επίλυσης του Κυπριακού, αναφέροντας ότι «η Ένωση είναι μέρος του κυπριακού προβλήματος. Εντός της, υπάρχει η ελληνοκυπριακή πλευρά και η Ελλάδα. Η Ευρωπαϊκή Ένωση δεν έχει θέση στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων».
Αναφορικά με την επικείμενη συνάντηση εκείνου με την αναπληρώτρια Γενική Γραμματέα του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών για Πολιτικές Υποθέσεις, Ρόζμαρι ΝτιΚάρλο, ο κ. Τατάρ ανέφερε ότι θα έχουν συνάντηση τη 15η του μήνα. «Πρέπει να μεταβώ στην Άγκυρα, διότι τη 16η Μαρτίου, όπως γνωρίζετε, ο Πρόεδρος (σ.σ. της Τουρκίας), Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, με έχει προσκαλέσει σε μία συνάντηση ηγετών που διοργανώνει ο Οργανισμός Τουρκικών Κρατών. Ως εκ τούτου, δεν θα βρίσκομαι εδώ, το βράδυ της 15ης», είπε.
Για το ζήτημα των μέτρων οικοδόμησης εμπιστοσύνης, ο κ. Τατάρ σημείωσε ότι προκειμένου να διευκολυνθεί η καθημερινή ζωή, κατά τη σημερινή συνάντηση ήλθαν στο προσκήνιο ορισμένα θέματα όπως η κατάσταση των οδοφραγμάτων και το άνοιγμα νέων. «Για άλλη μία φορά, επαναλάβαμε ότι είμαστε ικανοποιημένοι από τη συνέχιση του διαλόγου και το έργο των Τεχνικών Επιτροπών. Παρόμοια θέματα, θα έλθουν ξανά στην ημερήσια διάταξη κατά την επίσκεψη της κ. ΝτιΚάρλο, την επόμενη εβδομάδα».
«Η Κύπρος βρίσκεται σε σεισμογενή ζώνη», συνέχισε ο κ. Τατάρ, προσθέτοντας ότι «είμαστε της άποψης πως μπορεί να υπάρξει συνεργασία σε αυτό το τόσο σημαντικό θέμα. Το κύριο ρήγμα βρίσκεται στην περιοχή Λάρνακας – Λεμεσού – Πάφου. Όμως, επειδή είναι ένα μικρό νησί, έχει τη δυνατότητα και τον κίνδυνο να επηρεάσει όλους μας».
«Στην Κύπρο, υπάρχουν δύο ξεχωριστά κράτη», συμπλήρωσε, ενώ, ολοκλήρωσε ότι η «κούρσα» εξοπλισμών και η αύξηση της έντασης στη περιοχή δεν εξυπηρετεί τα συμφέροντα των εμπλεκόμενων πλευρών. Τέλος, υπενθύμισε τις προτάσεις του, για συνεργασία στο ζήτημα των υδρογονανθράκων, ανανεώσιμων πηγών ενέργειας και της ηλεκτρικής διασύνδεσης της Κύπρου με την Ευρώπη, διά μέσου της Τουρκίας.
Διαβάστε ακόμη: