Στο χρυσό, που έχουν κρυμμένο κάτω από τα στρώματα οι πολίτες, έχει εναποθέσει την τελευταία του ελπίδα ο Τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν προκειμένου να διασώσει την εθνική οικονομία της χώρας του παραμένοντας στο παιχνίδι διεκδίκησης μίας νέας προεδρικής θητείας στις εκλογές του 2023.

Για το σκοπό αυτό, το τουρκικό υπουργείο Οικονομικών επιδίδεται σε αγώνα δρόμου για να συγκεντρώσει χρυσά βραχιόλια, περιδέραια, δαχτυλίδια, και νομίσματα, τα οποία καλούνται οι κάτοχοι τους να προσκομίσουν στο γκισέ ενός κρατικού ενεχυροδανειστηρίου ώστε ύστερα από εκτίμηση να μετατραπούν σε έμβασμα, που θα πιστωθεί στον τραπεζικό λογαριασμό τους.

Η πραγματικά πρωτοφανής για τα διεθνή οικονομικά δεδομένα κίνηση του Ερντογάν έχει την κωδική ονομασία, «KAD-SIS».

Ουσιαστικά πρόκειται για ένα θεσμικά κατοχυρωμένο σύστημα αποτίμησης χρυσού κοσμημάτων, υπό την αιγίδα της Κεντρικής Τράπεζας της Τουρκίας, το οποίο έχουν αναλάβει να υλοποιήσουν σε όλη την τουρκική επικράτεια 5 κρατικά και 4 ιδιωτικά χρηματοπιστωτικά ιδρύματα.

Είναι τέτοια η αγωνία του τουρκικού οικονομικού επιτελείου να συγκεντρώσει όσο περισσότερο χρυσό μπορεί το ταχύτερο δυνατό, που οι υπηρεσίες αποτίμησης είναι διαθέσιμες ακόμα και τα σαββατοκύριακα.

Παράλληλα, διευρύνεται με εντυπωσιακούς ρυθμούς το δίκτυο των συμβεβλημένων κοσμηματοπωλείων, που διεκπεραιώνουν το τεχνικό μέρος της διαδικασίας, με περισσότερα από 200 σημεία σε όλη τη χώρα να παρέχουν επί τους παρόντος τις συγκεκριμένες υπηρεσίες.

Κάλεσμα σε τράπεζες και κοσμηματοπωλεία

Στο μεταξύ, η μαζική συλλογή χρυσού από το τουρκικό υπουργείο Οικονομικών παρουσιάζεται στην κοινή γνώμη όχι μόνο ως η ασφαλέστερη επιλογή αποθήκευσης τιμαλφών με την εγγύηση του κράτους αλλά και ως ένας τρόπος αύξησης του εισοδήματος μέσω τοποθέτησης του ποσού αποτίμησης των κοσμημάτων σε λογαριασμό προθεσμιακής κατάθεσης ώστε να λάβει το αντίστοιχο επιτόκιο.

Στόχος να προσεγγιστούν ευρύτερα κοινωνικά στρώματα ώστε να τροφοδοτήσουν την εθνική οικονομία με χρυσό, ακόμα και αν πρόκειται για τα κοσμήματα του γάμου τους!

Οι τουρκικές τράπεζες λοιπόν και τα επιλεγμένα κοσμηματοπωλεία του προγράμματος «KAD-SIS» ανοίγουν διάπλατα τις πόρτες τους καλώντας τους πολίτες να σπεύσουν για να αξιολογήσουν τα κοσμήματα τους και να μεταφέρουν άμεσα μέσω ενός SMS τα ισοδύναμα γραμμάρια χρυσού στους τρεχούμενους λογαριασμούς τους.

Οι τουρκικές αρχές δίνουν πολύ μεγάλη σημασία στην επιτυχία του προγράμματος καθώς έχουν περιοριστεί σημαντικά εάν δεν έχουν εξαντληθεί οι παρεμβάσεις, που μπορούν να αναστρέψουν την εξαιρετικά άσχημη οικονομική κατάσταση. Στο πλαίσιο αυτό, εξελίσσεται μία καμπάνια για τα πλεονεκτήματα του νέου κρατικού μηχανισμού αξιοποίησης του χρυσού των ιδιωτών.

Στο πλαίσιο αυτό, τονίζεται ότι δεν υπάρχει καμία επιβάρυνση για τους πολίτες για τις υπηρεσίες εκτίμησης των κοσμημάτων τους αλλά και για τις τραπεζικές συναλλαγές, που θα ακολουθήσουν στην περίπτωση συμφωνίας.

Η αποτίμηση διενεργείται με κοινό σύστημα σε όλη την Τουρκία, συνεπώς δεν υπάρχει διαφορά μεταξύ των κοσμηματοπωλείων ενώ τονίζεται πως οι πολίτες δε θα υποστούν απώλεια εισοδήματος καθώς δεν υπάρχει αγορά/πώληση στο σύστημα ούτε ανταλλαγή/μετρητά.

 

«Δεν κινδυνεύετε από… κλοπή και απώλειες»

Υπολογίζεται μόνο ισοδύναμο καθαρού χρυσού ενώ οι συναλλαγές πραγματοποιούνται με απόλυτα ασφαλή τρόπο, με καταγραφή κάμερας και με επιβεβαίωση SMS σε κάθε βήμα.

Μάλιστα, το σύστημα λογισμικού που είναι εγκατεστημένο στα κοσμηματοπωλεία είναι ενσωματωμένο με τις τράπεζες ώστε όλες οι συναλλαγές να επιβλέπονται από τα χρηματοπιστωτικά ιδρύματα.

Είναι χαρακτηριστικό πως για να κινητοποιηθούν οι Τούρκοι να παραδώσουν άμεσα το χρυσό τους το υπουργείο Οικονομικών της χώρας τους επισημαίνει ότι μεταφέροντας το χρυσό από το σπίτι στον τραπεζικό τους λογαριασμό, αποτρέπουν τον κίνδυνο κλοπής ή απώλειας ενώ δεν πληρώνουν για χρηματοκιβώτιο.

Επιπλέον, οι τραπεζικοί λογαριασμοί χρυσού υπόκεινται στην εγγύηση του Ταμείου Ασφάλισης Καταθέσεων Ταμιευτηρίου έως 200.000 τουρκικές λίρες για φυσικά πρόσωπα.

«Αντί ο χρυσός να βρίσκεται κάτω από το μαξιλάρι μπορεί να σας προσφέρει προστιθέμενη αξία σε διάφορες τραπεζικές συναλλαγές», είναι η σχετική προτροπή με την υπενθύμιση ότι η κίνηση αυτή πέρα από το προσωπικό όφελος θα συμβάλει στην ενίσχυση της τουρκικής οικονομίας.