Μπορεί ο Γενς Στόλτενμπεργκ να εξέφρασε την αισιοδοξία για την οριστικοποίηση ένταξης της Σουηδίας στο ΝΑΤΟ στη Σύνοδο Κορυφής της επόμενης εβδομάδας, λογάριαζε όμως, όπως φαίνεται, χωρίς τον Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.

Σε τοποθετήσεις που έκανε την Παρασκευή, ο Τούρκος πρόεδρος ανέφερε μεταξύ άλλων: «Δεν μπορούμε να εγκρίνουμε όσους αγκαλιάζουν τρομοκράτες. Πώς μπορεί η Τουρκία να εγκρίνει αυτούς που δεν παίρνουν αποστάσεις από την τρομοκρατία; Θέλουμε να τηρηθούν οι υποσχέσεις που δόθηκαν στη χώρα μας στη Μαδρίτη».

«Λίγοι σύμμαχοι έχουν συμβάλει στο ΝΑΤΟ όσο η Τουρκία τα τελευταία 71 χρόνια. Ενώ αυτά τα γεγονότα είναι προφανή, λυπούμαστε για τις εκστρατείες που έχουν διεξαχθεί κατά της χώρας μας σε ορισμένες χρονικές περιόδους» είπε ο Τούρκος πρόεδρος.

«Υποστηρίξαμε και υποστηρίζουμε την πολιτική ανοικτών θυρών της συμμαχίας. Επιδείξαμε τις αρχές μας, εγκρίνοντας την ένταξη της Φινλανδίας. Δεν διστάσαμε να εκφράσουμε την αντίδρασή μας σε όσους δεν πήραν θέση στον αγώνα κατά της τρομοκρατίας. Δεν μπορούμε να εγκρίνουμε εκείνους που αγκαλιάζουν τους τρομοκράτες. Η τρομοκρατία και η ανθρωπιά δεν μπορούν να σταθούν δίπλα-δίπλα. Η ουσία της Συμμαχίας είναι η δημιουργία κλίματος αλληλεγγύης. Όσοι μας συμβουλεύουν, θα πρέπει πρώτα να απαντήσουν στα ακόλουθα ερωτήματα. Πώς μπορεί η Τουρκική Δημοκρατία να εγκρίνει αυτούς που δεν παίρνουν αποστάσεις από την τρομοκρατία; Θέλουμε να τηρηθούν οι υποσχέσεις που δόθηκαν στη χώρα μας στη Μαδρίτη» πρόσθεσε ο Ερντογάν.

Στο μεταξύ, χθες ο Στόλτενμπεργκ προανήγγειλε συνάντηση του Ερντογάν με τον Σουηδό πρωθυπουργό στο Βίλνιους, ώστε να «ξεμπλοκάρει» το ενταξιακό της σκανδιναβικής χώρας στο ΝΑΤΟ.

Διαβάστε περισσότερα