Πρόσφατα επισκεφτήκαμε το φωτεινό ατελιέ της καταξιωμένης εικαστικού Εριέττας Βορδώνη στην Αθήνα. Χώρος άνετος, λευκός όπου η καλλιτέχνιδα αφοσιώνεται στην Τέχνη και δημιουργεί. Η Βορδώνη σπούδασε ζωγραφική και σκηνογραφία στην Ανωτάτη Σχολή Καλών Τεχνών με δασκάλους τον Γιάννη Μόραλη και τον Βασίλη Βασιλειάδη και αποφοίτησε με το πρώτο βραβείο για το σύνολο της δουλειάς της και για το γυμνό.

Συνέχισε τις σπουδές της στο Παρίσι με υποτροφία της Ακαδημίας Αθηνών στην Ecole Nationale Supérieure des Beaux Arts με δασκάλους τον Kremonini στη ζωγραφική και τον Cesar στην γλυπτική.

Το Γαλλικό Υπουργείο Πολιτισμού της έχει παραχωρήσει atelier εφ΄όρου ζωής. Έχει στο ενεργητικό της πάνω από τριάντα ατομικές και πολλές ομαδικές εκθέσεις στην Ελλάδα και σε γνωστά μουσεία και γκαλερί στο εξωτερικό.

Ανάμεσα σε μεγάλα τελάρα και δημιουργίες από πλεξιγκλάς, συναντήσαμε την καλλιτέχνιδα και μιλήσαμε μαζί της για την διεθνή εικαστική της πορεία.

Συνέντευξη στη Ζέτα Τζιώτη

-Εριέττα, είχατε δασκάλους όπως ο Μόραλης και ο Βασιλειάδης στην Αθήνα και ο Cremonini και ο Cesar στο Παρίσι. Πιστεύετε ότι ήταν σημαντικές αυτές οι επιρροές στη δουλειά και στη ζωή σας;

-Πιστεύω ότι όλοι αυτοί οι εξαιρετικοί δάσκαλοι και άνθρωποι, μου έδωσαν τις βάσεις για την μετέπειτα πορεία μου.

-Μιλήστε μας για την βράβευσή σας στο Montrouge στο Παρίσι το 1997. Πώς αισθανθήκατε;

-Έλαβα μέρος στο πρωτοποριακό και διεθνές Salon de Montrouge στο Παρίσι όπου μόνο το γεγονός ότι με δέχτηκαν ήταν μεγάλη τιμή και χαρά.

Όταν κάποια στιγμή με ειδοποίησαν στο σπίτι (τότε ήμουν για λίγο καιρό στην Αθήνα) για να λάβω το πρώτο βραβείο, ο άνθρωπος που σήκωσε το τηλέφωνο δεν καταλάβαινε Γαλλικά και για αυτό δεν μου είπε τίποτα. Καμία δεκαριά ημέρες μετά μου τηλεφωνούν απορώντας και λίγο νευριασμένοι γιατί δεν πήγα να πάρω το βραβείο μου όπου είχαν ετοιμάσει τιμητικά και μία γιορτή.

Έπεσα από τα σύννεφα, δεν το περίμενα καθόλου γιατί οι καλλιτέχνες που ανταγωνιζόμουν ήταν εξαιρετικοί και εγώ ήμουν πολύ, πολύ νέα και άπειρη.

Έτρεξα την επομένη στο Παρίσι για να πάρω το βραβείο  και μέχρι τώρα δεν μπορώ να το πιστέψω.

Η Εριέττα Βορδώνη

-Θεματολογίες που σας εμπνέουν… Ποια τα σύμβολα που χρησιμοποιείτε;

-Τα θέματα που με εμπνέουν είναι το μοναχικό σαν τάμα νεανικό δέντρο που για εμένα συμβολίζει την αναγέννηση και την ζωή.

Το άλογο που είναι σύμβολο καλής τύχης.

Από μικρή μου έλεγε η μητέρα μου «όταν δεις άλογο στον ύπνο σου θα σου πάνε όλα κατ’ ευχήν.»

Οι άνθρωποι που αλλού χάνονται μέσα σε τοπία ονείρου, αλλού διακρίνονται περισσότερο είναι για εμένα οι καθημερινοί μου ήρωες.

 

Διαβάστε τη συνέχεια του άρθρου στο ArtViews.gr