Ερευνητές στο Τεχνολογικό Πανεπιστήμιο Nanyang (NTU) στη Σιγκαπούρη επινόησαν μια λεπτή μπαταρία μικρομέτρου που μπορεί να τροφοδοτήσει έξυπνους φακούς επαφής και να φορτιστεί με δάκρυα, ανέφερε ένα πανεπιστημιακό δελτίο τύπου.
Οι φακοί επαφής χρησιμοποιούνται εδώ και καιρό για τη διόρθωση της όρασης. Με τις τεχνολογικές εξελίξεις, οι εταιρείες εργάζονται για να κάνουν πιο έξυπνες εκδόσεις, συνδέοντας συσκευές όπως smartphone και εμφανίζοντας πληροφορίες κοντά στα μάτια του χρήστη.
Τέτοιες εφαρμογές απαιτούν οι φακοί να έχουν εσωτερική μπαταρία. Οι εταιρείες διαχειρίζονται οθόνες επαυξημένης πραγματικότητας σε έξυπνους φακούς επαφής.
Αυτές οι συσκευές χρησιμοποιούν εξαιρετικά λεπτές μπαταρίες με επαγωγικά πηνία και σύρματα κατασκευασμένα από μέταλλα, τα οποία εγκυμονούν κινδύνους για τα μάτια του χρήστη.
Μια ερευνητική ομάδα με επικεφαλής τον Lee Seok Woo, επίκουρο καθηγητή στη Σχολή Ηλεκτρολόγων και Ηλεκτρονικών Μηχανικών (EEE) του NTU, έχει τώρα επινοήσει μια μπαταρία που χρησιμοποιεί όλα τα μέταλλα.
Πώς λειτουργεί η μπαταρία;
Η μπαταρία αποτελείται από βιοσυμβατά υλικά και έχει επίστρωση με βάση τη γλυκόζη. Αυτή η επίστρωση μπορεί να αντιδράσει με ιόντα νατρίου και χλωρίου στο νερό μέσα στην μπαταρία, χρησιμεύοντας ως κύκλωμα για την παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας.
Δεδομένου ότι τα ιόντα νατρίου και χλωρίου βρίσκονται επίσης στα δάκρυα, οι φακοί θα μπορούσαν πρακτικά να φορτιστούν καθώς τους φοράει ο χρήστης.
«Αυτή η έρευνα ξεκίνησε με μια απλή ερώτηση: Θα μπορούσαν οι μπαταρίες των φακών επαφής να επαναφορτιστούν με τα δάκρυά μας;» είπε ο Woo σε δελτίο τύπου.
«Οι προηγούμενες τεχνικές για τις μπαταρίες φακών δεν ήταν τέλειες καθώς η μία πλευρά του ηλεκτροδίου της μπαταρίας ήταν φορτισμένη και η άλλη όχι. Η προσέγγισή μας μπορεί να φορτίσει και τα δύο ηλεκτρόδια μιας μπαταρίας μέσω ενός μοναδικού συνδυασμού ενζυματικής αντίδρασης και αντίδρασης αυτομείωσης.»
Δεδομένου ότι η προσέγγιση χρησιμοποιεί γλυκόζη και νερό, είναι ασφαλή για τον χρήστη και το περιβάλλον μετά την ολοκλήρωση της ζωής.
Διαβάστε ακόμη:
- Καιρός: 37άρια με… καταιγίδες και πτώση θερμοκρασίας – Οι περιοχές που «πνίγονται» από τον καπνό των πυρκαγιών
- Meteo: 16 μέγα-πυρκαγιές έκαψαν πάνω από 4,2 εκατ. στρέμματα μέσα σε 21 χρόνια στην Ελλάδα – Δείτε χάρτη
- Γιατί τα αεροπορικά εισιτήρια είναι τόσο ακριβά;
- Αραμπέλα Τσι: Αυτή είναι η ξανθιά καλλονή που εθεάθη στο γιοτ του Λεονάρντο Ντι Κάπριο