Σύμφωνα με νέα έρευνα που δημοσιεύτηκε πρόσφατα από την International Workplace Group, οι εργαζόμενοι γονείς δηλώνουν ότι η βελτιωμένη πρόσβαση σε χώρους εργασίας κοντά στην κατοικία τους θα μπορούσε να μειώσει σημαντικά το άγχος που αντιμετωπίζουν κατά τη διάρκεια των καλοκαιρινών διακοπών.

Μια μελέτη που διεξήχθη σε περισσότερους από 1.000 εργαζόμενους γονείς από την IWG, τον μεγαλύτερο πάροχο ευέλικτων χώρων εργασίας στον κόσμο,  διαπίστωσε ότι το 61% των γονέων βρίσκει τις σχολικές διακοπές ιδιαίτερα στρεσογόνες  λόγω της ταυτόχρονης φροντίδας των παιδιών και των επαγγελματικών υποχρεώσεων*, ενώ το 63% δηλώνει ότι η επαγγελματική τους ζωή επηρεάζεται σημαντικά από την οικογενειακή ρουτίνα κατά τη διάρκεια των διακοπών.

Αυτό έχει ως αποτέλεσμα τη μείωση της παραγωγικότητας τους κατά τη διάρκεια του καλοκαιριού, καθώς το 42% των γονέων μειώνει τις ώρες εργασίας τους και το 49% χρησιμοποιεί την ετήσια άδειά τους για να φροντίσει τα παιδιά.

Πάνω από τρία τέταρτα των γονέων (78%) λένε ότι θα χρησιμοποιούσαν χώρους εργασίας κοντά στην οικία τους για να μειώσουν το άγχος, εάν οι εργοδότες παρείχαν καλύτερη πρόσβαση σε αυτούς, δίνοντας μεγαλύτερη επιλογή στο πότε και πού εργάζονται. Αυτό είναι ιδιαίτερα σημαντικό για τους νεότερους γονείς, με το 92% των γονέων ηλικίας 35 ετών και κάτω να δηλώνουν ότι θα χρησιμοποιούσαν έναν χώρο εργασίας κοντά στο σπίτι τους εάν μπορούσαν.

Οι γονείς καταφεύγουν στην ετήσια άδεια ώστε να μειώσουν τα έξοδα για τη φροντίδα των παιδιών τους

Τα σημαντικά έξοδα που σχετίζονται με τη φροντίδα των παιδιών σημαίνουν ότι το 49% των γονέων αναγκάζεται να χρησιμοποιήσει την ετήσια άδειά τους για να φροντίσει τα παιδιά τους κατά τη διάρκεια των διακοπών. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα, πάνω από ένας στους δέκα (12%) γονείς να εξαντλούν όλη την ετήσια άδειά τους για τη φροντίδα των παιδιών και ένας στους είκοσι (6%) να πρέπει να πάρει άδεια χωρίς αποδοχές για να διαχειριστεί τις υποχρεώσεις του.

Το άγχος των καλοκαιρινών διακοπών πλήττει τις οικογένειες, με σχεδόν ένα τέταρτο των γονέων (23%) να αναφέρουν οικογενειακούς καυγάδες που αφορούν τη φροντίδα των παιδιών και έναν στους πέντε (19%) να αντιμετωπίζουν κατηγορίες από τα παιδιά τους λόγω της εργασίας κατά τη διάρκεια των διακοπών.

Επιπλέον, οι μητέρες (27%) υπέφεραν περισσότερο από το άγχος της φροντίδας των παιδιών την περίοδο των διακοπών και ήταν δύο φορές πιο πιθανό να αισθάνονται ότι τα παιδιά τους τις αντιπαθούν λόγω της πίεσης που προκαλεί η επαγγελματική και προσωπική τους ζωή, σε σύγκριση με τους πατέρες (14%).

Ωστόσο, οι γονείς λένε ότι η υβριδική εργασία είναι αποτελεσματική

Η εκθετική αύξηση της υβριδικής εργασίας τα τελευταία χρόνια έχει μεταμορφώσει τον τρόπο λειτουργίας των επιχειρήσεων, με μια πρόσφατη μελέτη της IWG να υπογραμμίζει ότι το 74% των διευθυνόντων συμβούλων δεν θεωρεί πλέον προτεραιότητα την υποχρεωτική εργασία από το γραφείο για όλο το προσωπικό.

Μια πρόσφατη μελέτη της IWG υπογραμμίζει ότι η υβριδική εργασία έχει συμβάλει σημαντικά στη βελτίωση της ισορροπίας μεταξύ επαγγελματικής και προσωπικής ζωής για τις γυναίκες, με το 89% να αναφέρει θετικά αποτελέσματα χάρη στην ευελιξία που προσφέρει.

Η υποστήριξη των ηγετών των επιχειρήσεων για την υβριδική εργασία αρχίζει να αποδίδει καρπούς. Σε σύγκριση με τα δεδομένα του 2023, παρατηρείται μείωση 8% στις οικογενειακές διαμάχες σχετικά με τη φροντίδα των παιδιών και, παρά το γεγονός ότι οι αριθμοί εξακολουθούν να είναι υψηλοί, έχει σημειωθεί μείωση 6% στους γονείς που εξαντλούν την ετήσια άδειά τους για να φροντίσουν τα παιδιά τους.

Ο Mark Dixon, CEO & Ιδρυτής της IWG, δήλωσε:  «Τα ευρήματα της τελευταίας αυτής μελέτης υπογραμμίζουν τις σημαντικές προκλήσεις που μπορούν να προκύψουν για τους εργαζόμενους γονείς κατά τη διάρκεια των σχολικών διακοπών, καθώς πολλοί αισθάνονται την πίεση της ισορροπίας μεταξύ φροντίδας παιδιών και εργασίας. Η έρευνά μας δείχνει ότι οι γονείς δηλώνουν ότι η υβριδική εργασία μπορεί να ανακουφίσει σημαντικά από αυτήν την πίεση και παρατηρούμε έντονη ζήτηση για τοπικούς χώρους εργασίας που μπορούν να προσφέρουν στους γονείς την ευελιξία και την άνεση που χρειάζονται κατά τη διάρκεια του μεγαλύτερου καλοκαιρινού διαλείμματος.»

Η Fatima Konig, Διευθύντρια Εμπορικών Υποθέσεων της IWG, δήλωσε: «Η υβριδική εργασία όχι μόνο υποστηρίζει την ευημερία των οικογενειών, αλλά συμβάλλει επίσης στην συνολική ψυχική υγεία και ικανοποίηση των εργαζομένων. Με την προσαρμογή στις ανάγκες των εργαζόμενων γονέων μέσω καλύτερης πρόσβασης σε μια ποικιλία χώρων εργασίας, ιδιαίτερα τοπικούς χώρους εργασίας κατά τις περιόδους αυτές αιχμής, οι εργοδότες μπορούν να δημιουργήσουν ένα πιο υποστηρικτικό και παραγωγικό περιβάλλον εργασίας.»

Σχετικά με την IWG PLC

Η IWG είναι ο παγκόσμιος ηγέτης στη διαχείριση χώρων υβριδικής εργασίας. Δημιουργούμε προστιθέμενη  αξία για επιχειρήσεις κάθε μεγέθους. Από τις πιο εντυπωσιακές και γνωστές εταιρείες στον πλανήτη, έως μεμονωμένους επιχειρηματίες και την επόμενη γενιά ηγετών της βιομηχανίας. Όλοι αυτοί εκμεταλλεύονται τη δύναμη της υβριδικής πλατφόρμας της IWG για να αυξήσουν την παραγωγικότητά τους, την αποτελεσματικότητα, την ευελιξία και την εγγύτητά τους στην αγορά. Το ασύγκριτο δίκτυο κάλυψης της IWG περιλαμβάνει 4.000 τοποθεσίες σε πάνω από 120 χώρες και το 83% των εταιρειών του Fortune 500 ανήκουν στην αυξανόμενη βάση πελατών μας.

Μέσω των brands μας, συμπεριλαμβανομένων των Regus, Spaces, HQ και Signature, βοηθάμε εκατομμύρια ανθρώπους και τις επιχειρήσεις τους να εργάζονται πιο παραγωγικά. Αυτό επιτυγχάνεται με την παροχή της κορυφαίας πλατφόρμας υβριδικής εργασίας στον κόσμο, με επαγγελματικούς και δημιουργικούς χώρους εργασίας και ψηφιακές υπηρεσίες, όλα διαθέσιμα μέσω της εφαρμογής IWG.

Διαβάστε ακόμη: