Έρευνα από Ιάπωνες επιστήμονες απέδειξε ότι τα μάτια ενός σκύλου μπορεί να γεμίσουν από δάκρυα ευτυχίας όταν επανενωθούν με τον ιδιοκτήτη τους έπειτα από μια περίοδο απουσίας.

Όπως οι άνθρωποι, έτσι και οι σκύλοι διαθέτουν δακρυϊκούς πόρους που γεμίζουν από δάκρυα για να διατηρούν τα μάτια τους καθαρά και υγιή. Ωστόσο, τα δάκρυα των σκυλιών (τα οποία δεν… πέφτουν όπως των ανθρώπων) δεν είχαν συνδεθεί μέχρι τώρα με το συναίσθημα.

Ο Takefumi Kikusui, καθηγητής στο Πανεπιστήμιο Azabu στην Ιαπωνία, παρακολούθησε ένα από τα δύο σκυλιά του όταν αυτό απέκτησε κουτάβια, πριν από έξι χρόνια. Παρατήρησε ότι τα μάτια της δάκρυσαν καθώς θήλαζε τα κουτάβια της.

«Διαπιστώσαμε ότι τα σκυλιά βγάζουν δάκρυα που σχετίζονται με θετικά συναισθήματα»

δήλωσε σε δελτίο Τύπου ο Kikusui, ο οποίος ήταν συν-συγγραφέας της έρευνας που δημοσιεύτηκε τη Δευτέρα στο περιοδικό Current Biology.

«Ανακαλύψαμε επίσης την ωκυτοκίνη», είπε ο Kikusui, αναφερόμενος στην ορμόνη που είναι γνωστή ως «η ορμόνη της αγάπης» ή της «μητρικής ορμόνης».

Ο Kikusui και η ομάδα του μέτρησαν την ποσότητα δακρύων μεταξύ 18 σκύλων με ένα τυπικό τεστ γνωστό ως Schirmer Tear Test. Μια χάρτινη λωρίδα τοποθετήθηκε μέσα στα βλέφαρα των σκύλων για ένα λεπτό πριν και μετά την επανένωση με τους ιδιοκτήτες τους, έπειτα από πέντε έως επτά ώρες χωρισμού.

«Ο όγκος δακρύων αξιολογήθηκε από το μήκος του υγρού τμήματος στο STT. Η βασική γραμμή ήταν περίπου 22 mm και η επανένωση με τον ιδιοκτήτη αυξήθηκε κατά 10%», εξήγησε ο Kikusui.

Στη συνέχεια, όπως λέει ο ίδιος, με τη βοήθεια 20 σκύλων, οι ερευνητές συνέκριναν την ποσότητα των δακρύων πριν και μετά την επανένωση με τους ιδιοκτήτες τους και τους ανθρώπους με τους οποίους τα ζώα ήταν εξοικειωμένα. Μόνο η επανένωση με τον ιδιοκτήτη αύξησε τα δάκρυα.

Διαβάστε ακόμη:

Όλο και περισσότερες γυναίκες στην Ελλάδα «γδύνονται» στο OnlyFans – «Μέσα σε λίγες μέρες έβγαλα όσα σε ένα μήνα»

Έτοιμο το πακέτο παροχών που θα ανακοινωθεί από τον Κυριάκο Μητσοτάκη στη ΔΕΘ

«Η δολοφόνος της Ντούγκινα» -Η Μόσχα δημοσίευσε βίντεο με την ύποπτο