Έντονα δυσαρεστημένοι από βασικές πτυχές της ζωής τους δηλώνουν οι Έλληνες, βάζοντας τα οικονομικά στην τελευταία θέση.

Ειδικότερα, σύμφωνα με πανελλαδική έρευνα της Focus Bari ανάμεσα σε 1.009 άτομα, οι Έλληνες δηλώνουν περισσότερο ικανοποιημένοι από την οικογένειά τους (8,1/10 κατά μέσον όρο). Ακολουθεί ο σύντροφος/σύζυγος και η αυτοπεποίθηση (αμφότερα 7/10), ενώ πολύ ψηλά είναι και οι φίλοι, υπογραμμίζοντας την αξία του στενού ανθρώπινου περιβάλλοντος για τους Έλληνες.

Απεναντίας, στην τελευταία θέση έρχονται τα χρήματα με τους Έλληνες να βάζουν 5,1/10 και επτά στους δέκα να δηλώνουν δυσαρεστημένοι. Σε πολύ χαμηλή θέση βρίσκεται επίσης η ασφάλεια (5,9/10 και πάνω από 5 στους 10 δυσαρεστημένοι) και η εργασία (6,4/10 και τουλάχιστον 4 στους 10 δυσαρεστημένοι). Αξίζει να σημειωθεί πως νέοι και γυναίκες παρουσιάζουν αρκετά χαμηλότερη ικανοποίηση από τον τομέα της εργασίας σε σύγκριση με τους μεγαλύτερους και τους άντρες.

Ανησυχητικό είναι ότι σχεδόν ένας στους δύο δηλώνει ιδιαίτερα χαμηλό βαθμό ικανοποίησης από τους τομείς της υγείας, της εξέλιξης/προόδου, και των προσωπικών ενδιαφερόντων.

Τι θέλουν να βελτιώσουν οι Έλληνες

Σύμφωνα πάντοτε με την έρευνα της Focus Bari, η οποία διενεργήθηκε στις αρχές του Απριλίου, ένας στους τρεις ερωτηθέντες θέτει σαν πρώτο τομέα που οφείλει να βελτιώσει στη ζωή του εκείνον της υγείας/ σωματικής κατάστασης. Αξιοσημείωτο είναι ότι οι διαφορές μεταξύ νεαρών και μεγαλύτερων ηλικιών είναι οριακές.

Πάντως, σημαντικότατος στόχος βελτίωσης είναι -σε όλες τις ηλικιακές ομάδες- η εργασία, καθώς και τα οικονομικά. Για τους νέους, πρωτεύων τομέας είναι εκείνος της εξέλιξης / προόδου.

Tι κάνουν για να βελτιωθούν;

Όπως συμπεραίνει η Focus Bari, δεδομένων των αλλεπάλληλων δύσκολων συνθηκών που επιβαρύνουν βασικές πτυχές της καθημερινότητας, τρεις στους πέντε Έλληνες στρέφονται προς τους τομείς της ψυχοθεραπείας / προσωπικής ανάπτυξης / αυτοβελτίωσης, προκειμένου να εξελιχθούν, να καλλιεργήσουν ψυχική ανθεκτικότητα ώστε να αντεπεξέλθουν.

Περισσότερο ενεργές στον χώρο της αυτοβελτίωσης είναι οι γυναίκες και οι νεότερες ηλικίες σε σύγκριση με τους άντρες και τις πιο ώριμες ηλικίες, αν και σε επίπεδο πρόθεσης για το άμεσο μέλλον ακολουθούν και οι μεγαλύτεροι.

Οι βασικότεροι τρόποι / προσεγγίσεις είναι η ανάγνωση βιβλίων αυτοβελτίωσης, η παρακολούθηση ειδικών μέσα από τα κοινωνικά δίκτυα, και οι ατομικές συνεδρίες ψυχοθεραπείας, ενώ όσοι δηλώνουν ότι ασχολούνται καθημερινά με την αυτοβελτίωσή τους, κατά 73% αισθάνονται ότι αυτή η πρακτική οδηγεί σε μεγάλη/αρκετή βελτίωση του εαυτού και της ζωής τους.

Διαβάστε ακόμη: