search

ΚΟΣΜΟΣ

Έρχονται τα “πάνω-κάτω” στον χρηματοπιστωτικό τομέα του ΗΒ με στόχο να τονώθει η ανάπτυξη

Οι εκτενείς μεταρρυθμίσεις υπο το διακριτικό τίτλο "Edinburgh Reforms" ανατρέπουν πλήρως ότι είχε "κληρονομήσει" η χώρα από την Ευρωπαϊκή Ένωση.

Edinburgh Reforms

Εκτενείς μεταρρυθμίσεις στον κανονισμό που διέπει τη λειτουργεία του χρηματοπιστωτικού τομέα της χώρας ανακοίνωσε νωρίτερα σήμερα η κυβέρνηση του Ηνωμένου Βασιλείου.

Σύμφωνα με τις δηλώσεις της βρετανικής κυβέρνησης πρόκειται να αναθεωρήθει το νομικό πλαίσιο που προέρχεται από την ΕΕ και «πνίγει την ανάπτυξη».

Το πακέτο των 30 μέτρων περιλαμβάνει χαλάρωση του κανόνα που απαιτεί από τις τράπεζες να διαχωρίζουν τις λιανικές τους δραστηριότητες από τις δραστηριότητες των επενδυτικών τους τμημάτων.

Καταργείται μέτρο που εισήχθη για πρώτη φορά μετά τη χρηματοπιστωτική κρίση του 2008

Ο διαχωρισμός της λιανικής από την επενδυτική δραστηριότητα των χρηματοπιστωτικών ιδρυμάτων που εισήχθη για πρώτη φορά μετά τη χρηματοπιστωτική κρίση του 2008. Με βάση το αναθεωριτικό πλαίσιο της νέας κυβέρνησης του ΗΒ το μέτρο δεν θα ισχύει για τις τράπεζες που εστιάζουν στο λιανικό εμπόριο.

Η κυβέρνηση επιβεβαίωσε επίσης ότι θα επανεξετάσει τους κανόνες σχετικά με τη λογοδοσία των κορυφαίων στελεχών του χρηματοοικονομικού τομέα – έναν άλλο κανονισμό μετά το 2008.

Το Καθεστώς Ανώτερων Διευθυντών, που εισήχθη το 2016, σημαίνει ότι τα άτομα σε ρυθμιζόμενες εταιρείες μπορούν να αντιμετωπίσουν κυρώσεις για κακή συμπεριφορά, κουλτούρα στο χώρο εργασίας ή λήψη αποφάσεων.

Οι Μεταρρυθμίσεις του Εδιμβούργου – The Edinburgh Reforms

Οι αλλαγές που ανακοινώθηκαν στο πακέτο, που ονομάζεται Μεταρρυθμίσεις του Εδιμβούργου, περιλαμβάνουν επίσης μια αναθεώρηση των κανόνων σχετικά με τις ανοικτές πωλήσεις, τον τρόπο εισαγωγής των εταιρειών στο χρηματιστήριο, τους ισολογισμούς των ασφαλιστών και τα καταπιστεύματα επενδύσεων σε ακίνητα.

Ο υπουργός Οικονομικών Τζέρεμι Χαντ δήλωσε ότι ήθελε να διασφαλίσει το καθεστώς του Ηνωμένου Βασιλείου ως «έναν από τους πιο ανοιχτούς, δυναμικούς και ανταγωνιστικούς κόμβους χρηματοοικονομικών υπηρεσιών στον κόσμο».

«Οι μεταρρυθμίσεις του Εδιμβούργου εκμεταλλεύονται τις ελευθερίες μας για το Brexit για να παράσχουν ένα ευέλικτο και εγχώριο ρυθμιστικό καθεστώς που λειτουργεί προς το συμφέρον του Βρετανικού λαού και των επιχειρήσεων μας», είπε σε δήλωσή του.

Η κυβέρνηση χρεώνει τις μεταρρυθμίσεις ως τρόπο για να αξιοποιήσει τις ελευθερίες που προσφέρει το Brexit, δηλώνοντας ότι εκατοντάδες σελίδες νόμων της ΕΕ που διέπουν τις χρηματοπιστωτικές υπηρεσίες θα αντικατασταθούν ή θα καταργηθούν.

Πολλοί υποστηρίζουν ότι η έξοδος της Βρετανίας από την ΕΕ έχει βλάψει την οικονομική ανταγωνιστικότητα της χώρας, με το Reuters να αναφέρει ότι το Λονδίνο έχασε δισεκατομμύρια ευρώ σε ημερήσιες συναλλαγές μετοχών και παραγώγων στα χρηματιστήρια της ΕΕ μετά την αποχώρησή του από το μπλοκ.

Ερευνητές στο London School of Economics δήλωσαν νωρίτερα φέτος ότι οι χρηματοπιστωτικές υπηρεσίες θα είναι μεταξύ των τομέων που θα πληγούν περισσότερο από το Brexit.

Διαβάστε ακόμη: