Μετά τις μωβ μέδουσες, έρχονται οι γαλάζιες μέδουσες στις ελληνικές θάλασσες!

Ειδικότερα, όπως αναφέρει το Ελληνικό Παρατηρητήριο Βιοποικιλότητας, για έναν μήνα θα έχουμε -όπως κάθε χρόνο- πληθυσμιακή έξαρση της γαλάζιας μέδουσας Rhizostoma pulmo.

Τις πληθυσμιακές αυτές εξάρσεις τις βλέπουμε από μέσα Ιουνίου μέχρι μέσα Ιουλίου στα πιο βαθιά, μακριά από τις παραλίες, εκτός από τις μέρες που οι άνεμοι και τα θαλάσσια ρεύματα μας τις φέρνουν στις ακτές μας.

Γαλάζιες μέδουσες Rhizostoma pulmo: Πώς είναι και τι πρέπει να κάνουμε αν μας ακουμπήσουν

Αν μας ακουμπήσουν γαλάζιες μέδουσες Rhizostoma pulmo νιώθουμε ένα κάψιμο και μια φαγούρα, αλλά λόγω της βλέννας με τις τοξίνες που απελευθερώνουν στο νερό μπορούμε να νιώσουμε το κάψιμο και την φαγούρα ακόμα και αν δεν τις ακουμπήσουμε και κολυμπάμε απλώς δίπλα τους.

Αν και μπορεί κάποιος να τις απωθήσει εύκολα από την καμπάνα τους και λόγω του μεγέθους τους είναι δύσκολο κάποιος να πέσει πάνω τους.

Θέλει τεράστια προσοχή άμα τις ακουμπήσετε, να μην ακουμπήσετε μετά το πρόσωπο σας γιατί θα πρηστεί άμεσα (είναι σαν να ακουμπάτε μια chilli πιπεριά στο εσωτερικό της και μετά να ακουμπάτε το πρόσωπό σας).

Οι Rhizostoma pulmo, όπως είναι το επιστημονικό τους όνομα, είναι μεγάλες σε μέγεθος. Μπορούν να έχουν μέχρι 90 εκατοστά διάμετρο της καμπάνας και τις βλέπουμε είτε με λευκό χρώμα ή είτε με μπλε χρώμα, οι οποίες έχουν πάντα μια μωβ λωρίδα περιμετρικά στο άκρο της καμπάνας τους.

Έρχονται οι γαλάζιες μέδουσες Rhizostoma pulmo στις ελληνικές θάλασσες - Τι πρέπει να κάνουμε αν μας ακουμπήσουν

Πάντως, όπως αναφέρεται οι δικές μας εξάρσεις δεν είναι τόσο μεγάλες όσο της Αδριατικής.

Μωβ μέδουσες: Ο χάρτης εξάπλωσης

Το JellyReport βασίζεται μόνο στις καταγραφές που μπαίνουν στην πλατφόρμα του iNaturalist και όχι στα κοινωνικά δίκτυα. Με βάση τις καταγραφές Ιουνίου στην πλατφόρμα του iNaturalist, βλέπουμε το μεγαλύτερο μέρος της πληθυσμιακής έξαρσης να είναι στον Αργοσαρωνικό και Ιόνιο, από την κεντρική Ελλάδα και κάτω.

Αναφορές στα κοινωνικά δίκτυα δίνουν αρκετά μικρότερους πληθυσμούς στην Χαλκιδική, Κρήτη, Βόρειο Ευβοϊκό και Δωδεκάνησα για τον μήνα Ιούνιο, όπως αναφέρει το Ελληνικό Παρατηρητήριο Βιοποικιλότητας.

Όπως σημειώνει στην τελευταία του ενημέρωση το Ελληνικό Παρατηρητήριο Βιοποικιλότητας, μόνο με τη σωστή παρατήρηση των ανέμων σε καθημερινή βάση μπορούμε να έχουμε καλύτερη εικόνα τι συμβαίνει στις παραλίες που μας ενδιαφέρει και πάμε για μπάνιο.

Mωβ μέδουσες: Αυτές είναι οι επικίνδυνες περιοχές- Χάρτης

 

Διαβάστε επίσης ποια είδη μεδουσών και τσούχτρων συναντάμε στις ελληνικές θάλλασες:

Τσούχτρες και Μέδουσες: Ποια είδη συναντάμε στις ελληνικές θάλασσες