Μειωμένοι είναι φέτος οι πληθυσμοί της διαβόητης μωβ τσούχτρας στην Ελλάδα, ωστόσο στη διάρκεια του Ιουλίου αναμένεται πληθυσμιακή έξαρση ενός άλλου δηλητηριώδους είδους, της γαλάζιας μέδουσας Rhizostoma pulmo.

Κοσμοπολίτικο είδος, η γαλάζια μέδουσα φτάνει σε διάμετρο τα 40 εκατοστά, ενίοτε όμως παρουσιάζονται και γίγαντες που υπερβαίνουν το ενάμισι μέτρο.

Το τσίμπημά τους είναι επώδυνο και προκαλεί φαγούρα, αίσθημα καψίματος, δερματίτιδα και ενίοτε έλκη στο δέρμα, δεν θεωρείται όμως επικίνδυνο για τον άνθρωπο.

Χάρτης με τις περιοχές όπου πολίτες παρατήρησαν γαλάζιες μέδουσες τα τελευταία χρόνια (inaturalist.org)

Το δηλητήριο εκκρίνεται από «κνιδοκύτταρα» που υπάρχουν στα πλοκάμια της μέδουσας, όχι όμως και στην καμπάνα, την οποία μπορεί κανείς να αγγίξει χωρίς πρόβλημα.

Πρακτικές οδηγίες για την αντιμετώπιση τσιμπήματος από μοβ τσούχτρα

Σε περίπτωση όμως που κάποιος έρθει σε επαφή με τα πλοκάμια θα πρέπει να είναι προσεκτικός να μην αγγίξει το πρόσωπο ή άλλα ευαίσθητα σημεία του σώματος, καθώς μπορεί να υπάρξει έντονος ερεθισμός και πρήξιμο.

Μεγαλόσωμη γαλάζια μέδουσα στη Σλοβενία (Ales Kladnik / Wikimedia Commons)

Σύμφωνα με το Ελληνικό Παρατηρητήριο Βιοποικιλότητας, οι πληθυσμιακές εξάρσεις της γαλάζιας μέδουσας καταγράφονται συνήθως από τα μέσα Ιουνίου έως τα μέσα Ιουλίου.

Οι τσούχτρες προτιμούν συνήθως βαθιά νερά, μακριά από τις ακτές, συχνά όμως μεταφέρονται στις παραλίες από τους ανέμους και τα θαλάσσια ρεύματα.

Το Ελληνικό Παρατηρητήριο Βιοποικιλότητας καλεί τους παραθεριστές να καταχωρούν τυχόν παρατηρήσεις μεδουσών στην εφαρμογή iNaturalist, η οποία προσφέρει χάρτες της τρέχουσας κατανομής διαφόρων ειδών μέδουσας.

Διαβάστε περισσότερα