Η οριστική αποδέσμευση του εγχώριου πιστωτικού συστήματος από τον πολυετή εναγκαλισμό του Δημοσίου και η αποεπένδυση του Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας από το σύνολο των συστημικών ομίλων, επαναπροσδιορίζει τον στρατηγικό προσανατολισμό των Ελλήνων τραπεζιτών, οι οποίοι πλέον βάζουν ψηλά στις προτεραιότητές τους την επέκταση μέσω εξαγορών, συγχωνεύσεων και διατραπεζικών deals.

Μέσα σε σχεδόν έναν χρόνο το ΤΧΣ κατάφερε να αποεπενδυθεί με επιτυχία από το σύνολο των τραπεζών, διατηρώντας μόνο μικρή συμμετοχή της τάξεως του 8,39% στην Εθνική Τράπεζα το οποίο θα διατεθεί μετά το πέρας της lockup περιόδου και κατά προτίμηση σε στρατηγικό επενδυτή, ανοίγοντας πλέον διάπλατα τον δρόμο για να πάρουν «σάρκα και οστά» τα σχέδια των εγχώριων πιστωτικών ιδρυμάτων για την επόμενη μέρα.

Έχοντας μάλιστα στην κατοχή τους και το «όπλο» της επανάκτησης της επενδυτικής βαθμίδας που απώλεσαν πριν από περίπου 16 χρόνια, τα εγχώρια πιστωτικά ιδρύματα είναι πλέον έτοιμα να εκκινήσουν τον σχεδιασμό τους για μία σειρά από στρατηγικά ζητήματα.

Ο χρησμός Στουρνάρα και Ψάλτη

Ενδεικτικές της νέας πραγματικότητας που έρχεται για τις τράπεζες είναι οι πρόσφατες τοποθετήσεις-χρησμοί τόσο του Διοικητή της Τράπεζας της Ελλάδος Γιάννη Στουρνάρα όσο και του Διευθύνοντος Συμβούλου της Alpha Bank Βασίλη Ψάλτη.

Σε πρόσφατη συνέντευξή του στους Financial Times ο διοικητής ΤτΕ Γιάννης Στουρνάρας ανέφερε χαρακτηριστικά «Χρειαζόμαστε ευρωπαϊκούς τραπεζικούς πρωταθλητές που θα μπορούν να ανταγωνιστούν τους αντίστοιχους αμερικανικούς και χρειαζόμαστε διασυνοριακές συμφωνίες για να έχουμε πιο ισχυρές τράπεζες».

Από την πλευρά του ο Διευθύνων Σύμβουλος της Alpha Bank Βασίλης Ψάλτης, λίγο καιρό μετά την ανακοίνωση του deal με την UniCredit για την απόκτηση του ποσοστού της που κατείχε το ΤΧΣ απέδωσε ανάγλυφα το κλίμα που επικρατούσε στις τράπεζες ως απόρροια της συμμετοχής του Δημοσίου στο μετοχικό τους κεφάλαιο.

«Έχοντας αποδεσμευτεί από τη “σιδερένια μπάλα” που είχαμε στο πόδι μας μπορούμε να ξαναγίνουμε μία κανονική τράπεζα που λαμβάνει αποφάσεις όπως κάθε ιδιωτικός φορέας» τόνισε χαρακτηριστικά καθώς ήταν αυτονόητο ότι όσο κι αν οι εκπρόσωποι του Ταμείου προσπαθούσαν να μην δημιουργούν προσκόμματα σε επιχειρηματικές αποφάσεις, εντούτοις αυτό δεν αναιρούσε το γεγονός ότι οι τράπεζες λειτουργούσαν σε συνθήκες περιορισμού οι οποίες αρκετές φορές δημιουργούσαν αγκυλώσεις στην λήψη στρατηγικών αποφάσεων.

Οι πιθανές κινήσεις στην Ελλάδα

Στις κατ’ ιδίαν συνομιλίες τους οι Έλληνες τραπεζίτες εμφανίζονται θετικοί σε πιθανά deals, όχι μόνο εντός, όσο κυρίως εκτός των τειχών της ελληνικής επικράτειας, έχοντας ήδη επανεκκινήσει τα σχέδια εξωστρέφειάς τους, τα οποία υποχρεώθηκαν να αναστείλουν λόγω της κρίσης.

Η διοίκηση της Alpha Bank αφήνει ανοικτό το ενδεχόμενο για στοχευμένες εξαγορές στην Ελλάδα ή στο εξωτερικό, διοχετεύοντας προς αυτήν την κατεύθυνση μέρος της πλεονάζουσας ρευστότητας που έχει δημιουργήσει ο όμιλος. Ήδη μετά τον καθοριστική συμφωνία με την Unicredit η διοίκηση της Alpha Bank, εστιάζει και στην Κύπρο, όπου έχει ήδη παρουσία μέσω της 100% θυγατρικής της.

Η διοίκηση της τράπεζας έχει δηλώσει ανοιχτή σε στοχευμένες εξαγορές, υπό μία βασική προϋπόθεση: οποιαδήποτε κίνηση να δημιουργεί μεγαλύτερη αξία στους μετόχους και να είναι σύμφωνη με το στρατηγικό της σχέδιο.

Η Eurobank από την πλευρά της μετά την απόκτηση της Ελληνικής Τράπεζας θέτει σταδιακά σε εφαρμογή τα πλάνα της για ακόμη μεγαλύτερη επέκταση στο εξωτερικό. Ήδη έχει κάνει αίτηση στην Ινδία, ώστε να λειτουργήσει Γραφείο Αντιπροσωπείας, ενώ στο Ισραήλ βρίσκεται σε αναζήτηση προσωπικού, το οποίο θα στελεχώσει ένα αντίστοιχο γραφείο. Παράλληλα, «χτίζει» επαφές σε Σαουδική Αραβία και Ντουμπάι, προκειμένου να διευρύνει περαιτέρω το διεθνές της αποτύπωμα.

Μέσα στο φθινόπωρο αναμένεται να ξεκινήσει την εμπορική της λειτουργία η Snappi, η ψηφιακή τράπεζα, στην οποία μέτοχος με 55% είναι η Τράπεζα Πειραιώς. Μέχρι τότε η neobank θα επικεντρωθεί στην τελειοποίηση της διαμόρφωσης των τραπεζικών λειτουργιών και των πληροφοριακών της συστημάτων, ώστε να προσφέρει μία νέα ψηφιακή εμπειρία, εφαρμόζοντας κορυφαία πρότυπα ποιότητας και αξιοπιστίας.

Ήδη έχει λάβει άδεια τραπεζικών εργασιών από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (ΕΚΤ), μία εξέλιξη που ο CEO της Τράπεζας Πειραιώς, κ. Χρήστος Μεγάλου, χαρακτήρισε σταθμό για τον Όμιλο. «Φιλοδοξία της neobank αποτελεί η ανάδειξή της σε πόλο του νέου τραπεζικού τοπίου στην Ευρώπη, παρέχοντας ευρύ φάσμα τραπεζικών προϊόντων και υπηρεσιών, συμπεριλαμβανομένης της αποδοχής καταθέσεων και της παροχής δανείων» σχολίασε.

Ο Διευθύνων Σύμβουλος της Εθνικής Τράπεζας Π. Μυλωνάς μιλώντας πρόσφατα στην διεθνή επενδυτική κοινότητα επεσήμανε την υψηλή ρευστότητα ύψους 9,1 δισ. ευρώ που διαθέτει ο Όμιλος και σημείωσε πως εξετάζει την αγορά για εξαγορές και συγχωνεύσεις ωστόσο αυτές θα πρέπει να δημιουργούν συνέργειες στην τράπεζα όπως επίσης θα πρέπει να αποφέρουν κέρδη στους μετόχους.

Μοναδική ευκαιρία η έξοδος του Δημοσίου από τις τράπεζες

Το θέμα των τραπεζικών deals έθεσε μέσα την εβδομάδα με σχετική ανάλυσή της η Scope,οι αναλυτές της οποίας τόνισαν ότι «Η εξαγορά ποσοστού της Commerzbank από τη UniCredit έφερε στο προσκήνιο το θέμα ότι οι κυβερνήσεις εξακολουθούν να έχουν μερίδια στους εθνικούς τους πρωταθλητές. Η πώλησή τους προσφέρει στους αγοραστές των τραπεζών μια μοναδική ευκαιρία να ενισχύσουν τις θέσεις τους σε ξένες ή να εισέλθουν σε νέες αγορές, σε μεγαλύτερη κλίμακα» και εκτίμησαν πως οι αποεπενδύσεις θα μπορούσαν να αναζωογονήσουν τις εξαγορές και συγχωνεύσεις του κλάδου στην Ευρώπη».

Παράλληλα οι αναλυτές της Scope αναφέρουν ότι «Τα μεγάλα κρατικά μερίδια μπορεί να αποθάρρυναν πιθανές διασυνοριακές συγχωνεύσεις και εξαγορές στο παρελθόν, καθώς σε οποιαδήποτε συναλλαγή ένας πλειοδότης είτε θα κατέληγε με μια ξένη κυβέρνηση ως βασικό μέτοχο είτε θα έπρεπε να διαπραγματευτεί με μια ξένη κυβέρνηση για την πώληση του μεριδίου του», προσθέτοντας πως η άρση του υπερκείμενου της μεγάλης κρατικής ιδιοκτησίας θα μπορούσε να διευκολύνει τη διασυνοριακή ενοποίηση του τομέα.

Σύμφωνα με τον οίκο, η εκ νέου ιδιωτικοποίηση πολλών μεγάλων τραπεζικών Ομίλων βρίσκεται πλέον σε καλό δρόμο και ανέφερε ενδεικτικά μια σειρά από περιπτώσεις ανά την Ευρώπη όπως:

  • Nat West στο Ηνωμένο Βασίλειο. Το μερίδιο της κυβέρνησης κυμαίνεται τώρα στο 15,99%.
  • Commerzbank στη Γερμανία. Το ποσοστό της γερμανικής κυβέρνησης διαμορφώνεται στο 12,11% μετά την πώληση μεριδίου 4,49% στη UniCredit τον περασμένο Σεπτέμβριο. Υπενθυμίζεται ότι η ιταλική τράπεζα έχει καταφέρει να «χτίσει» μερίδιο της τάξεως του 21% στη γερμανική τράπεζα και βρίσκεται εν αναμονή των εγκρίσεων των αρμόδιων εποπτικών αρχών.
  • ABN AMRO στην Ολλανδία. Το ποσοστό του ολλανδικού δημοσίου ανέρχεται σε 40,5%.
  • Banca Monte dei Paschi di Siena στην Ιταλία. Το αντίστοιχο ποσοστό ανέρχεται σε 26,73% μετά από bookbuild 650 εκατ. ευρώ τον Μάρτιο του 2024 που ισοδυναμεί με μερίδιο 12,5%.
  • Allied Irish Banks στην Ιρλανδία, με την κυβέρνηση να συμμετέχει με 22%.
  • Εθνική Τράπεζα στην Ελλάδα, όπου το ποσοστό του Δημοσίου έχει περιοριστεί στο 8,39%.

Διαβάστε ακόμη: