Το κόστος της απαλλαγής από τις εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα των αεροπορικών ταξιδιών είναι πιθανό να ανεβάσει τις τιμές των εισιτηρίων και να ανακόψει ορισμένες πτήσεις, λέει μια ομάδα που εκπροσωπεί τη βιομηχανία αερομεταφορών του Ηνωμένου Βασιλείου.

Μέτρα όπως η μετάβαση σε βιώσιμα αεροπορικά καύσιμα υψηλότερου κόστους «θα μειώσουν αναπόφευκτα τη ζήτηση επιβατών», σύμφωνα με την Sustainable Aviation.

Ωστόσο, διαπίστωσε ότι οι άνθρωποι θα «ακόμα θέλουν να πετάξουν» παρά το «ελαφρώς υψηλότερο κόστος».

Ο ετήσιος αριθμός επιβατών εξακολουθεί να αναμένεται να αυξηθεί κατά σχεδόν 250 εκατομμύρια έως το 2050, σύμφωνα με την εταιρία.

Η Sustainable Aviation είναι μια συμμαχία εταιρειών που περιλαμβάνει αεροπορικές εταιρείες όπως η British Airways, αεροδρόμια όπως το Heathrow και κατασκευαστές όπως η Airbus.

Ανέφερε ότι τα αειφόρα αεροπορικά καύσιμα (Saf) θα αποτελέσουν βασικό μέρος του «ταξιδιού προς το καθαρό μηδέν» της βιομηχανίας, αντιπροσωπεύοντας τουλάχιστον τα τρία τέταρτα του καυσίμου που χρησιμοποιείται στις πτήσεις του Ηνωμένου Βασιλείου έως το 2050.

Το Saf παράγεται από βιώσιμες πηγές όπως τα γεωργικά απόβλητα και μειώνει τις εκπομπές άνθρακα κατά 70% σε σύγκριση με τα παραδοσιακά καύσιμα αεριωθουμένων.

Ωστόσο, επί του παρόντος είναι αρκετές φορές πιο ακριβό στην παραγωγή – το κόστος που ο όμιλος λέει ότι θα πρέπει να μετακυλιστεί.

Το κόστος χρήσης συστημάτων αντιστάθμισης άνθρακα για την επίτευξη του καθαρού μηδενός θα αυξήσει επίσης το κόστος των αεροπορικών εταιρειών, προσθέτει η έκθεση.

Ο διευθυντής βιωσιμότητας του αεροδρομίου Heathrow Matthew Gorman – ο οποίος προεδρεύει της Sustainable Aviation – είπε ότι αυτό το «πράσινο πριμ» θα έχει «κάποιο αντίκτυπο στη μελλοντική ζήτηση» για αεροπορικά ταξίδια.

Ο όμιλος Sustainable Aviation υποστηρίζει ότι η μετάβαση σε πιο πράσινα ταξίδια αποτελεί μια μεγάλη ευκαιρία για το Ηνωμένο Βασίλειο, το οποίο διαθέτει το τρίτο μεγαλύτερο παγκόσμιο αεροπορικό δίκτυο στον κόσμο.

Διαβάστε περισσότερα