REAL ESTATE

Έρχεται ισχυρή διόρθωση στη στεγαστική αγορά και το real estate

Αιτίες τα αυξημένα επιτόκια και το υψηλό κόστος διαβίωσης...

Ισχυρές πιέσεις στην αγορά κατοικίας αναμένονται, οι οποίες ήδη έχουν κάνει την εμφάνισή τους και εκτιμάται από παράγοντες της κατασκευαστικής και τραπεζικής αγοράς, αλλά και των ιδιοκτητών κατοικιών ότι θα επιταθούν στο προσεχές μέλλον.

Και αυτό παρά το γεγονός ότι μέχρι το 2021 οι συνθήκες στον παγκόσμιο κλάδο κατοικιών, έμοιαζαν ιδανικές και ο ΟΟΣΑ κατέγραφε ότι οι τιμές των κατοικιών στις χώρες που καλύπτει έτρεχαν με τον ταχύτερο ρυθμό εδώ και 50 χρόνια. Οι τιμές κατοικιών επιδοτούνταν ουσιαστικά από τα ιστορικά χαμηλά κόστη δανεισμού και από τις αποταμιεύσεις των αγοραστών.

Σήμερα, όμως, οι συνθήκες έχουν πλήρως διαφοροποιηθεί και η εικόνα είναι τελείως διαφορετική. Καταρχήν, οι ιδιοκτήτες κατοικιών βρίσκονται προ σημαντικά αυξημένων δόσεων αποπληρωμής των στεγαστικών τους δανείων.

Από την άλλη, όσοι θέλουν να αγοράσουν κατοικία βλέπουν τις τιμές π.χ. ενός διαμερίσματος να βρίσκεται σε επίπεδα απρόσιτα πλέον, με βάση το κόστος διαβίωσής τους, που δεν έχει πλέον καμία σχέση με τα περυσινά επίπεδα. Η σύρραξη στην Ουκρανία με την εκτίναξη του ενεργειακού κόστους, την εκτίναξη του πληθωρισμού και της ακρίβειας, έχουν τινάξει στον αέρα κάθε οικογενειακό προϋπολογισμό

Το οικονομικό κόστος της εισβολής της Ρωσίας στην Ουκρανία, ώθησε τις κεντρικές τράπεζες ανά τον κόσμο να προχωρήσουν σε σημαντική σύσφιξη της νομισματικής τους πολιτικής, ενώ ο ΟΟΣΑ προβλέπει ότι το πιθανότερο οι μισθοί σε πραγματικούς όρους θα μειωθούν του χρόνου.

Η έκρηξη στην αγορά κατοικίας που προκλήθηκε από την πανδημία στις πλουσιότερες χώρες του κόσμου, εκτιμάται ότι μετατρέπεται σε μία επιβράδυνση, ίσως τη μεγαλύτερη από την περίοδο της χρηματοπιστωτικής κατάρρευσης, στερώντας έσοδα από τις οικονομίες και αυξάνοντας τους κινδύνους αδυναμίας πληρωμών των δόσεων από τους δανειολήπτες στεγαστικών δανείων.

Tα αυξημένα επιτόκια και το αυξημένο κόστος διαβίωσης

Παράγοντες του ευρύτερου χώρου που απευθύνεται και καλύπτει η αγορά κατοικίας, μαζί φυσικά με αυτή των ενυπόθηκων δανείων, αναφέρουν ότι η συνεχιζόμενη εκτίναξη των επιτοκίων των στεγαστικών δανείων στις προηγμένες οικονομίες απειλεί να ωθήσει ορισμένες αγορές κατοικιών σε βαθιά πτώση.

Και μπορεί η ελληνική αγορά κατοικίας, να μην έχει τα ίδια χαρακτηριστικά με τις περισσότερες ξένες αγορές, έχει όμως τις ιδιαιτερότητες εκείνες που την καθιστούν σαφώς πιο ευάλωτη, σε σχέση με άλλες. Ακριβώς αυτές οι ιδιαιτερότητες, είναι που συντελούν στο να εκτινάσσεται σε καλές περιόδους και αντιστρόφως να βυθίζεται με τις πρώτες δυσκολίες.

Είναι δε χαρακτηριστικό, ότι, παρά τα πολύ μεγάλα κέρδη τους οι ελληνικές τράπεζες, έχουν περιορίσει δραστικά τη χορήγηση νέων στεγαστικών δανείων, φοβούμενες την αδυναμία αποπληρωμής τους και νέες περιπέτειες με “κόκκινα” δάνεια, ενώ σκανάρουν διαρκώς τα υφιστάμενα, παρέχοντας, όπου θεωρούν ότι απαιτείται, επιπλέον όρους διευκόλυνσης.

Ακόμα και το ΔΝΤ προειδοποιεί πως η παγκόσμια αγορά κατοικιών βρίσκεται σε σημείο καμπής. «Καθώς οι κεντρικές τράπεζες σε όλο τον κόσμο σφίγγουν επιθετικά τη νομισματική πολιτική για να αντιμετωπίσουν τις πιέσεις στις τιμές, η εκτίναξη του κόστους δανεισμού και τα αυστηρότερα πρότυπα δανεισμού, σε συνδυασμό με τις εκτεταμένες αποτιμήσεις των κατοικιών, θα μπορούσαν να οδηγήσουν σε απότομη πτώση των τιμών των κατοικιών», αναφέρει η έκθεση του Ταμείου για την παγκόσμια χρηματοπιστωτική σταθερότητα.

Μάλιστα, προβλέπει ότι σε ένα εξαιρετικά δυσμενές σενάριο, οι πραγματικές τιμές των κατοικιών θα μπορούσαν να μειωθούν κατά 25% τα επόμενα τρία χρόνια στις αναδυόμενες αγορές, έναντι 10% στις ανεπτυγμένες οικονομίες.

Η επιβράδυνση της αγοράς κατοικίας ή ορθότερα η μείωση της ζήτησης κατοικιών, εύλογα θα συμπιέσει την συνολική οικονομική δραστηριότητα της χώρας, πλήττοντας τον κατασκευαστικό τομέα και τους προμηθευτές του, σε πρώτο επίπεδο.

Με δεύτερο και ίσως σημαντικότερο, την αδυναμία αποπληρωμής υφιστάμενων δανείων και την δημιουργία νέας γενιάς προβληματικών δανείων, με ότι αυτό συνεπάγεται, σε οικονομικό και κοινωνικό επίπεδο. Πολύ περισσότερο, αν επιβεβαιωθούν οι φόβοι και οι εκτιμήσεις, ότι το 2023 θα είναι δυσκολότερο για όλες τις οικονομίες…

Διαβάστε ακόμη: