Προ των πυλών βρίσκεται η αναβάθμιση οικονομίας της χώρας και η ανάκτηση της Επενδυτικής Βαθμίδας από τον δεύτερο τη τάξει διεθνή οίκο και το άνοιγμα του δρόμου για την εισροή τεραστίων κεφαλαίων στην ελληνική οικονομία.
Σύμφωνα με απόλυτα εξακριβωμένες πληροφορίες ο αμερικανικός οίκος Standard & Poor’s, την 21η Απριλίου πρόκειται να δώσει το «πράσινο φως» για την επάνοδο της χώρας στην κατηγορία των χωρών που δεν έχουν ανάγκη εξωτερικής στήριξης, αλλά μπορούν από μόνες τους να προσελκύσουν υψηλής ποιότητας κεφάλαια.
Η τελευταία αναβάθμιση του ελληνικού αξιόχρεου από την S&P έγινε στις 22 Απριλίου 2022. Τότε η ελληνική οικονομία αναβαθμίστηκε σε «ΒΒ+», από «ΒΒ».
Παράλληλα διατήρησε σταθερές τις προοπτικές για το επόμενο διάστημα. Μετά την αναβάθμιση αυτή η Ελλάδα πλέον βρέθηκε ένα «σκαλοπάτι» από την επενδυτική διαβάθμιση (investment grade), με βάση τη λίστα που καταρτίζει ο οίκος S&P.
Η επόμενη κομβική ημερομηνία για την χώρα σε σχέση με τον αμερικανικό οίκο είναι η 21η Απριλίου, οπότε αναμένεται η νέα κρίση του.
Πρόκειται για μεγάλης σημασίας ημερομηνία, αφού αν δεν συντρέξουν άλλες καταλυτικές εξελίξεις μπορεί εύκολα να συνδεθεί από την κυβέρνηση με τις εκλογές: Αν ο προγραμματισμός του πρωθυπουργού δείξει την Κυριακή του Θωμά 23η Απριλίου ως μέρα διενέργειας των εκλογών, έχοντας ανά χείρας το «χαρτί» της νέας επενδυτικής βαθμίδας η κυβέρνηση θα εξασφαλίσει έναν πολύ ισχυρό σύμμαχο την ώρα της κάλπης.
Αυτού του είδους η εξέλιξη αναμένεται να ενισχύσει κατά πολύ τα «χαρτιά» του Κυριάκου Μητσοτάκη, φέρνοντας σε πολύ δύσκολη θέση την αντιπολίτευση: Ο ψηφοφόρος μέσα σε λίγες ώρες θα πρέπει να κρίνει αν η χώρα θα συνεχίσει την σταθερή πορεία της ή θα μπει σε περιπέτειες που θα οδηγήσουν σε καθυστερήσεις ή ακόμη προκαλέσουν νέα προβλήματα.
Αν και οι αξιολογήσεις των διεθνών οίκων δεν περιλαμβάνουν πολιτικά κριτήρια, είναι γνωστό ότι το τελικό σκεπτικό τους εμπεριέχει τις έννοιες της σταθερότητας και της ομαλής πορείας.
Υπό αυτά τα δεδομένα, θεωρείται φυσικό ο αμερικανικός παράγων –με την στενότερη κυβερνητική ή την ευρύτερη οικονομική και επιχειρηματική έκφανση– να ενδιαφέρεται για τις εξελίξεις εν Ελλάδι, ιδιαίτερα σε μια περίοδο που το όλο διεθνές πλαίσιο μόνο από την σταθερότητα δεν διακρίνεται.
Την αναβάθμιση του ελληνικού αξιόχρεου αναμένουν με έντονο ενδιαφέρον ελληνικοί και ξένοι οικονομικοί και επιχειρηματικοί παράγοντες, δεδομένου ότι νέες συνεργασίες είναι στα σκαριά, ενώ δεν αποκλείονται και πρωθύστερες κινήσεις με στόχο την αξιοποίηση των ευκαιριών.
Πρέπει να σημειωθεί ότι μόλις την Πέμπτη ο διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος αναφέρθηκε στα σημαντικά οφέλη της ελληνικής οικονομίας από την αναβάθμιση της επενδυτικής βαθμίδας, εκτιμώντας ότι αυτή πρόκειται να γίνει εντός του έτους.
Επομένως έστω και αν οι προεκλογικές εξελίξεις αναστείλουν επ’ ολίγον την τελική κρίση της Standard & Poor, θεωρείται σίγουρο ότι η τελική αξιολόγηση θα ολοκληρωθεί κατά τον Οκτώβριο, οπότε θα υπάρξει η επόμενη κρίση του διεθνούς οίκου.
H επιστροφή της ελληνικής οικονομίας στην Επενδυτική Βαθμίδα αποτελεί σημαντική παράμετρο για την χώρα και θα συμβάλει τόσο στην αναβάθμιση του Χρηματιστηρίου Αθηνών όσο και στην προσέλκυση νέων κεφαλαίων.
Πρόσφατα η Goldman Sachs εκτίμησε ότι η χώρα έχει αυξημένες πιθανότητες να ανακτήσει την Επενδυτική Βαθμίδα στις αρχές του 2023.
Όπως επισημαίνεται, η ελληνική οικονομία συνέχισε την βελτίωσή της, ενώ αναμένεται πως θα συνεχίσει να έχει καλύτερη απόδοση από την Ευρωζώνη το 2023.
Στο ίδιο κλίμα και η Société Générale εκτιμά πως είναι πολύ πιθανό η S&P να εκπλήξει τις αγορές δίνοντας στην Ελλάδα την Επενδυτική Βαθμίδα ακόμη και πριν από τις εθνικές κάλπες, στις 21 Απριλίου.
Παράλληλα, όπως προβλέπει η Société, η Fitch θα αναθεωρήσει την αξιολόγηση της Ελλάδας στις 27 Ιανουαρίου, αναβαθμίζοντάς την σε BB+ με σταθερές προοπτικές (από BB με θετικές προοπτικές σήμερα).
Οι δέκα ημερομηνίες «κλειδιά» που οι διεθνείς οίκοι θα κρίνουν την πορεία της ελληνικής οικονομίας είναι για το τρέχον έτος οι εξής :
- 27 Ιανουαρίου: Fitch Ratings
- 3 Μαρτίου: Scope Ratings
- 10 Μαρτίου: DBRS Ratings
- 17 Μαρτίου: Moody’s Ratings
- 21 Απριλίου: S&P Ratings
- 9 Ιουνίου: Fitch Ratings
- 4 Αυγούστου: Scope Ratings
- 15 Σεπτεμβρίου: Moody’s Ratings
- 20 Οκτωβρίου: S&P Ratings
- 2 Δεκεμβρίου: Fitch Ratings
Διαβάστε ακόμη:
- Κλουκίνας – Λάππας: Οι ίντριγκες βασικών μετόχων και οι… προξενητές που «μύρισαν αίμα»
- Μετρό Θεσσαλονίκης: 110 εκατ. ευρώ αποζημιώσεις στον ανάδοχο μέχρι τώρα!
- «Σφάζονται» στον ΣΥΡΙΖΑ για τους δημάρχους – Μεγάλη κόντρα και στον Δυτικό τομέα
- Μαθήματα σύγχρονης πολιτικής πρακτικής από το ΚΚΕ