Σήμα κινδύνου για την αύξηση της ανεργίας από τον Διεθνή Οργανισμό Εργασίας, που μιλά για “άνεργη ανάπτυξη”. Τι θέλουν να μας πουν οι ποιητές; Η οικονομία θα αναπτύσσεται, αλλά εμείς δε θα δουλεύουμε… Καλό ε; Όχι τόσο…

Γράφει ο Γιάννης Τσιρογιάννης

Όπως εξηγήσαμε στο δισέλιδο αφιέρωμα για το στασιμοπληθωρισμό (AxiaNews), το κύριο χαρακτηριστικό του είναι πως οι αυξήσεις τιμών δε συνοδεύονται από αυξήσεις μισθών και τόνωση της αγοράς, όπως γίνεται στον «καλό» πληθωρισμό. Έτσι τον καταλαβαίνεις…

Τώρα λοιπόν έρχεται και ο Διεθνής Οργανισμός Εργασίας (ILO) με δυσοίωνες προβλέψεις για την παγκόσμια αγορά εργασίας. Σε έκθεσή του για τις διαρθρωτικές επιπτώσεις της πανδημίας στην απασχόληση, έκανε λόγο για «σταθερή και έντονη αύξηση» της ανεργίας, ιδίως στις χώρες χαμηλού και μεσαίου εισοδήματος, οι οποίες δεν έχουν καταγάγει ιδιαίτερη πρόοδο στα προγράμματα εμβολιασμών.

Αν δε δουλεύουμε, πως αναπτύσσεται η οικονομία; (και πως θα ζούμε;)

Για την ακρίβεια, ο ILO χρησιμοποίησε τις λέξεις “άνεργη ανάπτυξη”. Με άλλα λόγια, η οικονομία θα αναπτύσσεται, απλώς εμείς δε θα έχουμε δουλειά (όχι όλοι τουλάχιστον).

Μα, πως γίνεται αυτό, θα πείτε; Τρεις λέξεις: 4η (τέταρτη) βιομηχανική επανάσταση. Η Τεχνητή Νοημοσύνη (Α.Ι. – τα ρομπότ) στην παραγωγή. Και πως θα βιοπορίζονται οι ανειδίκευτοι; Τρεις λέξεις πάλι: Ελάχιστο Εγγυημένο Εισόδημα (Universal Basic Income – UBI). Για όλα εχει φροντίσει η νέα παγκόσμια οικονομική τάξη… Και όχι, αυτό δεν είναι “συνωμοσιολογικός” ορισμός που επινόησαμε. Μόνοι τους αυτοαποκαλέστηκαν έτσι, πριν μερικές εβδομάδες στο συνέδριο των G7 (αναλυτικά εδώ)

Τα έχουμε αναλύσει όλα στο radar.gr μήνες πριν, μπορείτε να διαβάσετε περισσότερα για τη νέα μετα-κόβιντ οικονομία που διαμορφώνεται, εδώ.

Παγκόσμιοι οικονομικοί φορείς όπως ο ILO δεν είναι τυχαίοι. Όπως και τυχαίες δεν είναι οι λέξεις που χρησιμοποιούν. Γενικά σε οτιδήποτε εμπλέκονται τα Ηνωμένα Έθνη δεν είναι τυχαίο… Σκοπός ύπαρξης τέτοιων φορέων δεν είναι απλώς να μας παρέχουν διαγραμματάκια με οικονομικές καμπύλες. Σκοπός είναι να προειδοποιούν, “φυτεύουν” ιδέες, λέξεις, αφηγήματα και “νέες κανονικότητες”, προκειμένου ο πλανήτης να προετοιμάζεται γι’ αυτές.

ILO: 100 εκατ. θέσεις εργασίας θα χαθούν έως το 2022

Πίσω στα της ανεργίας, ο ILO διατυπώνει τη απαισιόδοξη πρόβλεψη ότι η απασχόληση δεν πρόκειται να ανακάμψει δυναμικά, κάτι το οποίο σε συνδυασμό με τους νεοεισερχόντες στην αγορά εργασίας, θα δημιουργήσει έλλειμμα 75 εκατ. θέσεων εργασίας το 2021 και 23 εκατ. θέσεων εργασίας το 2022.

«Η προβλεπόμενη αύξηση της απασχόλησης θα είναι πολύ αδύναμη, προκειμένου να παράσχει επαρκείς ευκαιρίες απασχόλησης για όσους έμειναν εκτός αγοράς εργασίας κατά τη διάρκεια της πανδημίας, καθώς και για όσους νέους εισέλθουν για πρώτη φορά αυτήν» υπογραμμίζει ο οργανισμός στην έκθεσή του .

Εξίσου αρνητική αναμένεται και η «εικόνα» για όσους βρίσκονται σ’ ένα μετέωρο καθεστώς μεταξύ απασχόλησης και ανεργίας (σ.σ. όπως είναι στην Ελλάδα όσοι βρίσκονται σε αναστολή εργασίας). Από τους μεγαλύτερους χαμένους της νέας εργασιακής πραγματικότητας, σύμφωνα με το ILO, είναι οι γυναίκες και οι νέοι, όπως και οι εργαζόμενοι στις χώρες, όπου η πανδημία του κορωνοϊού ακόμη «προελαύνει».

Θα αυξηθεί η ανισότητα στην παγκόσμια αγορά εργασίας

Όχι μόνο έχει αυξηθεί η ανεργία σε πολλές χώρες, παρά τα προγράμματα που θα βοηθήσουν τις επιχειρήσεις να διατηρήσουν το προσωπικό τους (μέσω της χρηματοδότησης των αναστολών εργασίας), αλλά το συνολικό ποσοστό ανεργίας υποκρύπτει την έκταση της ζημίας στο σύνολο της απασχόλησης το οποίο συρρικνώθηκε.

Πολλοί άνθρωποι, ιδίως γυναίκες και νέοι, έχουν εγκαταλείψει την αγορά εργασίας και δεν υπολογίζονται στο σύνολο του οικονομικά ενεργού πληθυσμού.

Την ίδια ώρα, ο Οργανισμός εκτίμησε ότι αρκετές από τις νέες θέσεις εργασίας, οι οποίες θα δημιουργηθούν φέτος και του χρόνου, θα είναι χαμηλής ποιότητας κυρίως σε πολλές χώρες που έχουν σημαντικά αναπτυγμένες άτυπες μορφές οικονομίας, επιτείνοντας το πρόβλημα ανισοτήτων τόσο ανάμεσα στις διαφορετικές χώρες όσο και εντός της κάθε χώρας.

Τα links του κειμένου:

Η πανδημία φεύγει… ο πληθωρισμός έρχεται

Μια νέα παγκόσμια οικονομική τάξη εγκαθιδρύεται

Great Reset, μηδενικά επιτόκια και η αυγή μιας νέας οικονομίας