Πιο σίγουρη από ποτέ έιναι πλέον η Bank of America που επιμένει πως η Fed θα αναγκαστεί να αυξήσει όχι μόνο πέντε (που είναι η αισιόδοξη πρόβλεψη για πολλούς), αλλά επτά (!) φορές τα επιτόκια φέτος, ξεκινώντας από το Μάρτιο. Σε αυτό συμφωνεί και η Goldman Sachs.

Μετά και τα τελευταία στοιχεία του πληθωρισμού, δεν υπάρχει αμφιβολία για την επενδυτική τράπεζα πως οδεύουμε σε τέλος εποχής (χαλάρωσης) και ξεκινά… ο πόνος, όπως αναφέρει χαρακτηριστικά, ήτοι χρηματιστηριακό κραχ, και ύφεση. Όλα στον καιρό τους όμως…

«Η πορεία του πληθωρισμού αποτελεί αφύπνιση για την FED. Ο πληθωρισμός είναι εδώ και συνεχίζει να κάνει γνωστή την παρουσία του παντού.

Επτά και όχι πέντε αυξήσεις επιτοκίων βλέπουν BofA, Goldman

Με βάση την συμπεριφορά των αμερικανικών ομολόγων (treasuries) με το 10ετές να διαμορφώνεται στο 2,01%… το ελληνικό παρεμπιπτόντως βρίσκεται στο 2,54%, οι πιθανότητες πλέον φθάνουν στο 50% για αύξηση επιτοκίων 0,50% τον Μάρτιο του 2022 από 0,25%.

Η νέα αύξηση του πληθωρισμού θα οδηγήσει την Fed να κινηθεί πιο γρήγορα και η αγορά πιθανότατα θα ενθαρρύνει τη Fed να αυξήσει κατά 0,50% τα επιτόκια.

Ωστόσο, το πιο σημαντικό στοιχείο, η αγορά αρχίζει τώρα να τιμολογεί και τις μειώσεις επιτοκίων που θα ακολουθήσουν μετά την ολοκλήρωση των αυξήσεων επιτοκίων…. που θα καταλήξει σε ύφεση, όπως συμβαίνει πάντα.

Στο βάθος του ορίζοντα φαίνονται δύο τάσεις.

Από την μια η αύξηση των επιτοκίων απότοκος του πληθωρισμού που επιμένει…
Από την άλλη όμως μέσα στο 2023 οι αυξήσεις επιτοκίων θα ολοκληρωθούν και μπορεί να δούμε ξανά μειώσεις επιτοκίων…

Αυτή η αλληλοδιαδοχή τάσεων στα επιτόκια θα οδηγήσουν σε ύφεση την αμερικανική οικονομία και όχι… μόνο.

Τα περί παροδικού πληθωρισμού διαψεύσθηκαν

Οι προσδοκίες ότι ο πληθωρισμός θα μειωθεί διαψεύστηκαν. Ο πληθωρισμός αυξήθηκε εκ νέου συνολικά 9 φορές τους τελευταίους 11 μήνες. Ο πληθωρισμός έφτασε στο υψηλότερο επίπεδο από το 1982 όταν το επιτόκιο της Fed Funds ήταν 11,50%.

Αυτή είναι η 20η συνεχόμενη μηνιαία αύξηση του ΔΤΚ, με το κόστος αγαθών και υπηρεσιών να αυξάνεται.

Πλέον, σύμφωνα με τις αγορές, οι πιθανότητες αύξησης των επιτοκίων από τη Fed αυξήθηκαν από 35 σε 75% για αύξηση 50 μ.β. τον Μάρτιο…

Η Fed μασκαρεύεται σε "γεράκι": Το σινιάλο ύφεσης δόθηκε

Στο 2% η απόδοση του 10ετούς

Η απόδοση του 10ετούς ομολόγου εκτινάχθηκε πάνω από το 2% μετά τα στοιχεία για τον πληθωρισμό, για πρώτη φορά από το 2019.

Η απόδοση του 2ετούς ομολόγου του αμερικανικού Δημοσίου, της πιο ευαίσθητης διάρκειας στα επιτόκια, αυξήθηκε κατά 10 μονάδες βάσης στο 1,45%.

Εάν η Fed μπορεί να πείσει τους πάντες ότι ο πληθωρισμός θα επιστρέψει στο 2%, το έργο της είναι πολύ λιγότερο επώδυνο.

Ωστόσο, ορισμένες μετρήσεις των προσδοκιών για τον πληθωρισμό είναι ιδιαίτερα ευαίσθητες.

Το πραγματικό ερώτημα είναι εάν υπό τις τρέχουσες συνθήκες, οι σημαντικές προσδοκίες για τον πληθωρισμό θα κινηθούν απλώς και μόνο επειδή ενεργεί η Fed ή εάν ο πληθωρισμός πρέπει να πέσει πρώτα.

Αν ισχύει το δεύτερο, ακόμη έχουμε πρόβλημα.

Έτσι, εάν το μεγαλύτερο μέρος του τρέχοντος πληθωρισμού είναι κυκλικός οι επιλογές της FED είναι ύφεση ή χρόνια υψηλού πληθωρισμού.

Ο πρώην πρόεδρος Βόλκερ επέλεξε την ύφεση, αλλά ο πληθωρισμός τη δεκαετία του 1970 ήταν πολύ, πολύ υψηλότερος.

Ο πρόεδρος Πάουελ δεν θα δημιουργήσει εσκεμμένα μια ύφεση. Η πρόκληση, φυσικά, είναι να γνωρίζουμε πόσο θα καταστεί αυστηρή η νομισματική πολιτική της FED.

Για να είμαστε σαφείς, η βασική μας άποψη, καταλήγει η Morgan Stanley είναι ότι το μεγαλύτερο μέρος του πληθωρισμού θα αποδειχθεί προσωρινό, αλλά πάντα αξίζει να ρωτάμε «τι γίνεται αν κάνουμε λάθος;»

Επτά και όχι πέντε αυξήσεις επιτοκίων βλέπουν BofA, Goldman Επτά αυξήσεις βλέπει και η Goldman Sachs

Σε αναθεώρηση των εκτιμήσεων της για τις αυξήσεις των επιτοκίων από τη Fed προχώρησε η Goldman Sachs μετά τη δημοσιοποίηση των στοιχείων για τον πληθωρισμό των ΗΠΑ τον Ιανουάριο, οπότε και εκτοξεύθηκε στο 7,5%.

Πλέον, η αμερικανική επενδυτική τράπεζα εκτιμά ότι η Fed θα προχωρήσει σε επτά -και όχι πέντε όπως προέβλεπε αρχικά- αυξήσεις επιτοκίων κατά το 2022. Ειδικότερα, οι αναλυτές εκτιμούν ότι σε κάθε συνεδρίαση της Fed, τα επιτόκια θα αυξάνονται κατά 25 μονάδες βάσης.

«Οι περισσότεροι αξιωματούχοι της Fed αντιτάχθηκαν στην αύξηση κατά 50 μονάδες βάσης τον Μάρτιο», αναφέρουν στο ενημερωτικό του σημείωμα οι αναλυτές της Goldman Sachs στο σημείωμά τους οι αναλυτές της Goldman. «Επομένως, πιστεύουμε ότι η πιο πιθανή διαδρομή είναι περισσότερες αυξήσεις κατά 25 μονάδες βάσης».

Επτά και όχι πέντε αυξήσεις επιτοκίων βλέπουν BofA, Goldman

Ενώ πολλοί αξιωματούχοι της Fed είναι κατά μεγαλύτερων αυξήσεων, ο πρόεδρος της St. Louis Fed, James Bullard, δήλωσε ότι στηρίζει την αύξηση των επιτοκίων κατά 1 ποσοστιαία μονάδα έως τις αρχές του Ιουλίου, ως «απάντηση» στην εκτόξευση του πληθωρισμού.

««Θα εξετάσουμε το ενδεχόμενο αν θα αλλάξουμε την πρόβλεψή μας, ειδικά εάν η αγορά συνεχίσει να έχει υψηλές προσδοκίες για αύξηση των επιτοκίων κατά 50 μονάδες βάσης τον Μάρτιο», καταλήγουν οι αναλυτές της Goldman Sachs.

Η Fed μασκαρεύεται σε «γεράκι»: Το σινιάλο ύφεσης δόθηκε