Καταψηφίστηκαν στη γαλλική Εθνοσυνέλευση οι δύο προτάσεις μομφής σε βάρος του Εμανουέλ Μακρόν για το νομοσχέδιο που επιβάλλει την αύξηση του ορίου συνταξιοδότησης στα 64 έτη. Στα πρώτα τους σχόλια τα γαλλικά ΜΜΕ έκαναν λόγο για «πύρρειο νίκη», με την αποδοκιμασία στο πρόσωπο του Γάλλου προέδρου να αποτυπώνεται ανάγλυφα στους δρόμους, όπου επικρατεί το χάος, αλλά και στα ποσοστά δημοφιλίας του τα οποία έχουν πέσει κατακόρυφα.

Η πρόταση μομφής του αριστερού Liot δεν εγκρίθηκε για 9 ψήφους κι ήταν αυτή που είχε τις περισσότερες πιθανότητες να κερδίσει τον μεγαλύτερο αριθμό ψήφων.

Από την άλλη, η πρόταση της ακροδεξιάς Λεπέν κέρδισε μόνο 94 ψήφους από τις 287 που απαιτούνταν για την έγκριση.

Η γαλλική κυβέρνηση επιβίωσε

Η γαλλική κυβέρνηση επιβίωσε από την πρώτη πρόταση μομφής, καθώς δεν κατάφερε να συγκεντρώσει την απαιτούμενη πλειοψηφία.

Με οριακή πλειοψηφία κατάφερε να επιβιώσει η γαλλική κυβέρνηση, στην ψηφοφορία για τη διακομματική πρόταση μομφής, η οποία δεν εγκρίθηκε για 9 ψήφους.

Η διακομματική πρόταση που κατέθεσε δεν κατάφερε να συγκεντρώσει τις 287 ψήφους που απαιτούνταν, λαμβάνοντας 278 ψήφους υπέρ.

Στη συνέχεια, η πρόεδρος της Εθνοσυνέλευσης ανακοίνωσε την έναρξη της ψηφοφορίας για τη δεύτερη πρόταση, αυτή του RN. Οι βουλευτές έχουν και πάλι 30 λεπτά για να ψηφίσουν.

Η απόφαση του Μακρόν για αύξηση του ορίου ηλικίας συνταξιοδότησης από τα 62 στα 64 έτη έχει προκαλέσει πρωτόγνωρο αναβρασμό στη Γαλλία, ενώ οι πολίτες αντιδρούν και στην επιβολή του νομοσχεδίου κάνοντας χρήση των ειδικών συνταγματικών εξουσιών.

Νωρίτερα η Μαρίν Λε Πεν ανακοίνωσε ότι καταθέτει ένσταση στο Συνταγματικό Συμβούλιο κατά της νομοθεσίας. Από την πλευρά της, η Γαλλίδα πρωθυπουργός υποστήριξε ότι η ασφαλιστική μεταρρύθμιση είναι ένας «συμβιβασμός». Μάλιστα, είπε ότι η χρήση του άρθρου για την παράκαμψη της ψηφοφορίας ήταν «βαθιά δημοκρατική» σύμφωνα με το σύνταγμα της Γαλλίας που θέσπισε ο Σαρλ ντε Γκωλ.

Διαβάστε περισσότερα