Η Εθνική Αρχή Διαφάνειας προχώρησε σε ελέγχους για την ορθή τήρηση των εμβολιασμών σε 16 ιδιωτικές κλινικές σε Αθήνα, Θεσσαλονίκη και Πάτρα. 

Οι Επιθεωρητές της ΕΑΔ μετέβησαν κατά το διάστημα 12-20 Ιανουαρίου σε 16 ιδιωτικές κλινικές με σκοπό την αξιολόγηση της συμμόρφωσης με τα πρωτόκολλα και τις διαδικασίες που περιλαμβάνονται στο Εθνικό Επιχειρησιακό Σχέδιο Εμβολιασμών κατά της COVID-19.

Συνολικά έχουν εμβολιαστεί 11.648 εργαζόμενοι (Αττική 8.904, Θεσσαλονίκη 2.472, Πάτρα 272)

Συμπεράσματα:

-Από τα αρχικά ευρήματα των επιτόπιων ελέγχων διαπιστώθηκε ότι οι διαδικασίες εμβολιασμού κύλησαν ομαλά.

-Οι ελεγκτές προχώρησαν στη διασταύρωση και την επαλήθευση των στοιχείων τα οποία κατεγράφησαν στις χορηγηθείσες καταστάσεις εμβολιασθέντων των συγκεκριμένων κλινικών.

-Το σύνολο των ατόμων που εμβολιάστηκαν (11.648) ευρέθηκαν να ικανοποιούν τα κριτήρια που έχει θέσει η Εθνική Επιτροπή Εμβολιασμού.

Ειδικοί έλεγχοι:

-Διενεργήθηκε επιτόπιος έλεγχος, στις 20.01.2021 στο Γ.Ν.Ν.Θ.Α «Η ΣΩΤΗΡΙΑ» και μετά από διασταύρωση των στοιχείων και τη λήψη ενυπόγραφων καταθέσεων δεν προέκυψε ο εμβολιασμός ατόμων κατά παράβαση των κριτηρίων προτεραιοποίησης.

-Κλιμάκιο της Αρχής διενήργησε έλεγχο και στη ΜΦΗ “ΡΟΔΙ ΦΙΛΟΘΕΗ ΙΚΕ” στις 18.01.2021 κατόπιν καταγγελίας για εμβολιασμό μη δικαιούχου.

Οι Ελεγκτές προχώρησαν στην εξέταση διευθυντικού στελέχους της παραπάνω εταιρείας, ο οποίος κατέθεσε ότι το συγκεκριμένο άτομο παρέχει νομικές υπηρεσίες στην εταιρεία και ενεχείρισε σχετική σύμβαση παροχής υπηρεσιών, καθώς και το έντυπο της ιατρικής εντολής εμβολιασμού συμπληρωμένο από τον γιατρό της ΜΦΗ.

Πρόγραμμα ελέγχων

Οι έλεγχοι θα συνεχιστούν στο σύνολο των εμβολιαστικών κέντρων της χώρας, ώστε να διασφαλιστεί η διαφάνεια και η ακεραιότητα της διαδικασίας εφαρμογής του Εθνικού Επιχειρησιακού Σχεδίου Εμβολιασμών κατά της COVID-19.