Ο ΣΥΡΙΖΑ επιχειρεί να περάσει στην αντεπίθεση σε σχέση με την αμυντική συμφωνία Τουρκίας – Βόρειας Μακεδονίας, μετά και την σημερινή αναφορά του κυβερνητικού εκπροσώπου, Γιάννη Οικονόμου, αναφορικά με τη Συμφωνία των Πρεσπών.
Αναλυτικά η ανακοίνωση του ΣΥΡΙΖΑ
«Η αδυναμία της κυβέρνησης Μητσοτάκη να προασπίσει τα εθνικά μας συμφέροντα εξαιτίας των εσωτερικών της αντιφάσεων αντικατοπτρίζεται στην επέκταση της επιρροής της Τουρκίας στην περιοχή, όπως πιστοποιεί η πρόσφατη αμυντική συμφωνία της Βόρειας Μακεδονίας με την Τουρκία.
Πώς άλλωστε θα μπορούσε να προωθήσει τα εθνικά συμφέροντα στη Βόρεια Μακεδονία ο κ. Μητσοτάκης που δεν φέρνει 3 συμφωνίες για κύρωση εδώ και δύο χρόνια, υπό το φόβο του κ. Σαμάρα;
Η δήλωση του Κυβερνητικού Εκπρόσωπου ότι η κυβέρνηση “παρακολουθεί” την αμυντική Συμφωνία Τουρκίας – Βόρειας Μακεδονίας είναι τουλάχιστον ανάξια σχολιασμού, τη στιγμή που η ίδια η κυβέρνηση υπονομεύει οποιαδήποτε δυνατότητα ανάπτυξης στρατηγικής σχέσης με τη Βόρεια Μακεδονία, αφήνοντας έτσι διάπλατα ανοιχτό το πεδίο για την Τουρκία.
Υπενθυμίζουμε δε στην κυβέρνηση ότι ο λόγος που υπάρχει ήδη αμυντική συμφωνία Ελλάδας – Βόρειας Μακεδονίας, ανάληψη της αεράμυνάς της από ελληνικά πολεμικά αεροσκάφη, εκπαίδευση ειδικών δυνάμεων, αλεξιπτωτιστών και δυτών, εκπαίδευση στην κυβερνοάμυνα και κοινές ασκήσεις των δύο χωρών, είναι η Συμφωνία των Πρεσπών».
Οικονόμου: Η συμφωνία των Πρεσπών δεν αποτέλεσε φράχτη στη συνεργασία Βόρειας Μακεδονίας-Τουρκίας
Υπενθυμίζεται ότι ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, κατά την ενημέρωση των πολιτικών συντακτών, τόνισε ότι η Τουρκία και η Βόρεια Μακεδονίας είναι δύο χώρες- μέλη του ΝΑΤΟ, συνεπώς η Αθήνα δεν θα μπορούσε να εμποδίσει τη σύναψη μίας συμφωνίας, σημειώνοντας ωστόσο ότι η χώρα μας έχει τη δική της αμυντική συνεργασία με τη Βόρεια Μακεδονία.
Παράλληλα, άφησε αιχμές για τον ΣΥΡΙΖΑ λέγοντας: «Αποδεικνύεται στην πράξη ότι είναι πολύ απλοϊκές οι απόψεις ότι η συμφωνία των Πρεσπών θα αποτελούσε φράχτη στη συνεργασία Βόρειας Μακεδονίας-Τουρκίας».
Σημειώνεται δε ότι ο κ. Οικονόμου δεν απάντησε πότε τελικά θα έρθουν στην ελληνική Βουλή προς κύρωση τα μνημόνια συνεργασίας με τη Βόρεια Μακεδονία,που αποτελούν απόρροια της συμφωνίας των Πρεσπών και εκ των οποίων το ένα αφορά ακριβώς στην αμυντική συνεργασία Σκοπίων-Αθήνας.