Την ενοχή της Έφης Κακαράντζουλα για το αδίκημα της απόπειρας ανθρωποκτονίας σε βάρος της Ιωάννας Παλιοσπύρου αποφάσισε ομόφωνα πριν από λίγο το Μικτό Ορκωτό Δικαστήριο της Αθήνας, έπειτα από οκτώ συνεδριάσεις.  Δικαστές και ένορκοι ομόφωνα κήρυξαν ένοχη την 36χρονη για το συγκεκριμένο αδίκημα και όχι για αυτό τα βαριάς σκοπούμενης σωματικής βλάβης, όπως η ίδια είχε ζητήσει.

Πλέον, με βάση την απόφαση του δικαστηρίου επί της ενοχής της κατηγορούμενης, η μέγιστη ποινή που μπορεί να της επιβληθεί είναι τα 15 έτη κάθειρξης.

Η μέγιστη ποινή

Με τη μέγιστη ποινή  που προβλέπεται από τον Ποινικό Κώδικα για το αδίκημα της απόπειρας ανθρωποκτονίας καταδίκασε ομόφωνα το Μικτό Ορκωτό Δικαστήριο την Έφη Κακαράντζουλα, βάζοντας γράφοντας τους τίτλους τέλους  στην πολύκροτη δίκη.

Το δικαστήριο επέβαλε στην κατηγορούμενη ποινή κάθειρξης 15 ετών για την απόπειρα ανθρωποκτονίας και ακόμα 6 μήνες για το πλημμέλημα της απείθιας. Αντίστοιχη ήταν και η εισαγγελική πρόταση που είχε προηγηθεί.

Από νωρίς το πρωί η διάσκεψη 

Την απόφασή του για την τύχη της Έφης Κακαράντζουλα που επιτέθηκε με βιτριόλι στην Ιωάννα Παλιοσπύρου, ανακοινώνει εντός της ημέρας το Μικτό Ορκωτό Δικαστήριο.

Αυτή την ώρα το δικαστήριο βρίσκεται σε διάσκεψη ώστε να αποφασίσει επί της ενοχής της κατηγορουμένης. Λίγο πριν ο εισαγγελέας της έδρας Χαράλαμπος Μαστραντωνάκης ζήτησε το λόγο για να απαντήσει στον συνήγορο της Έφης Κακαράντζουλα και σε σχετικά επιχειρήματα που εκείνος προέβαλλε για να καταδείξει τη μη ανθρωποκτόνο πρόθεση της εντολέως του.

«Η κατηγορούμενη δεν ήθελε να καταστρέψει το πρόσωπο της Ιωάννας, τη ζωή της κατέστρεψε. Ρίχνοντας στο πρόσωπο το καυστικό υγρό, αποδέχονταν ότι μπορεί να το εισπνεύσει, να το καταπιεί, να πάει στον τράχηλο και να πεθάνει» είπε ο εισαγγελέας στη δευτερολογία του και πρόσθεσε: «Ήταν εκδίκηση που έφθανε ακόμη και μέχρι την αποδοχή του θανάτου».

Την αναγνώριση του ελαφρυντικού του πρότερου σύννομου βίου για την 36χρονη Έφη Κακαράντζουλα, ζήτησε νωρίτερα από το δικαστήριο ο συνήγορός της Σάκης Κεχαγιόγλου. Ο ίδιος στην αγόρευσή του σήμερα στη δίκη, ανέφερε ότι δεν ζητεί από δικαστές και ενόρκους να αναγνωρίσουν στην εντολέα του τα ελαφρυντικά της ειλικρινούς μεταμέλειας και της μετέπειτα καλής συμπεριφοράς μετά την πράξη.

Όπως εξήγησε ο συνήγορος της κατηγορούμενης – που ήταν παρούσα στη δικαστική αίθουσα – για το ελαφρυντικό της ειλικρινούς μεταμέλειας ο νόμος απαιτεί συγκεκριμένες πράξεις από την πλευρά του κατηγορούμενου, οι οποίες θα πρέπει να καταδεικνύουν ότι προσπάθησε να άρει τις συνέπειες της πράξης του. Πλην όμως, στη συγκεκριμένη υπόθεση – τόνισε ο κ. Κεχαγιόγλου – κάτι τέτοιο δεν μπορεί να γίνει διότι αυτό που θα μπορούσε να κάνει η κατηγορουμένη είναι να συμβάλει οικονομικά στην αποκατάσταση της υγείας της Ιωάννας. Ωστόσο, ούτε η οικογένεια της δράστιδος ούτε η ίδια έχει την οικονομική δυνατότητα για να το πράξει.