Μετά από την άνοδο πέραν του 8% τον Οκτώβριο, τα επιτόκια των στεγαστικών δανείων μειώνονται ξανά στο 7% και αυτό τροφοδοτεί την αγορά αναχρηματοδότησης.

Την περασμένη εβδομάδα, το μέσο συμβατικό επιτόκιο για στεγαστικά δάνεια σταθερού επιτοκίου 30 ετών με ενήμερα υπόλοιπα (726.200 $ ή λιγότερο) μειώθηκε στο 7,17% από 7,37%, με μονάδες μειώθηκε σε 0,60 από 0,64 (συμπεριλαμβανομένης της προμήθειας προέλευσης) για δάνεια με 20% προκαταβολή, σύμφωνα με την Ένωση Στεγαστικών Τραπεζιτών.

Αυτό ήταν το χαμηλότερο επίπεδο από τον Αύγουστο.

Ως αποτέλεσμα, οι αιτήσεις για αναχρηματοδότηση στεγαστικού δανείου αυξήθηκαν 14% σε σχέση με την προηγούμενη εβδομάδα και ήταν 10% υψηλότερες από την ίδια εβδομάδα πριν από ένα χρόνο.

«Ο πιο ήπιος πληθωρισμός και οι χρηματοπιστωτικές αγορές που αναμένουν το πιθανό τέλος του κύκλου αυξήσεων της Federal Reserve βρίσκονται και οι δύο πίσω από την πρόσφατη πτώση των επιτοκίων», δήλωσε ο αντιπρόεδρος και αναπληρωτής επικεφαλής οικονομολόγος του MBA. «Οι αιτήσεις αναχρηματοδότησης σημείωσαν την ισχυρότερη εβδομάδα σε δύο μήνες και αυξήθηκαν σε ετήσια βάση για δεύτερη συνεχόμενη εβδομάδα για πρώτη φορά από τα τέλη του 2021».

Το πραγματικό επίπεδο ζήτησης αναχρηματοδότησης, ωστόσο, εξακολουθεί να είναι αρκετά χαμηλό, δεδομένου ότι τόσοι πολλοί δανειολήπτες αναχρηματοδοτήθηκαν κατά τα πρώτα χρόνια της πανδημίας, όταν τα επιτόκια έφτασαν σε χαμηλά ρεκόρ.

Οι αιτήσεις για στεγαστικό δάνειο για αγορά κατοικίας μειώθηκαν κατά 0,3% την εβδομάδα και ήταν 17% χαμηλότερες από την ίδια εβδομάδα του προηγούμενου έτους.

Οι πιθανοί αγοραστές εξακολουθούν να μάχονται με υψηλές τιμές και χαμηλό απόθεμα κατοικιών προς πώληση.

Τα επιτόκια των στεγαστικών δανείων συνέχισαν να κινούνται χαμηλότερα αυτή την εβδομάδα.

Η πολύ σημαντική μηνιαία έκθεση για την απασχόληση, που αναμένεται να δημοσιευτεί την Παρασκευή, θα μπορούσε είτε να συνεχίσει αυτή την τάση είτε να την αναστρέψει, ανάλογα με το τι λέει για την κατάσταση της οικονομίας.

Διαβάστε ακόμη: