Επιστήμονες ανακάλυψαν στον κόλπο Mecklenburg της Γερμανίας, σε βάθος 21 μέτρων, μία προϊστορική λίθινη υπερκατασκευή που χρονολογείται πριν 10.000 χρόνια.

Το Blinkerwall όπως το ονόμασαν οι επιστήμονες εχει μήκος σχεδόν ενός χιλιομέτρου και αποτελείται από μεγάλους λίθινους όγκους, αποκλείοντας την περίπτωση να πρόκειται για φυσική δομή. Είναι ξεκάθαρα κατασκευασμένο για κάποιο σκοπό, χιλιάδες χρόνια πριν το καταπιεί η θάλασσα.

Γερμανοί γεωφυσικοί θεωρούν ότι η δομή είναι ένας τοίχος, ο οποίος ίσως να βοηθούσε τους κυνηγούς που κατοικούσαν εκείνη την περιοχή κατά τη Λίθινη Εποχή.

Όπως αναφέρουν οι επιστήμονες «η κατασκευή αποτελεί μία από τις αρχαιότερες καταγεγραμμένες ανθρώπινες κατασκευές στη Γη και απότελεί σημαντικό εύρημα καθώς θα βοηθήσει να καταλάβουμε τις στρατηγικές και την κίνηση των κυνηγών-τροφοσυλλεκτών της εποχής και θα εμπνεύσει συζητήσεις για την χωροταξική ανάπτυξη στη δυτική Βαλτική».

Το Blinkerwall αποτελείται από 1.670 βράχους που εκτείνονται σε μήκος 971 μέτρων. Οι βράχοι είναι μικρότεροι τους ενός μέτρου σε ύψος και δύο μέτρων σε πλάτος, έχοντας τοποθετηθεί πλάι-πλάι καθ’ όλο το μήκος της κατασκευής. Το μικρό ύψος και πλάτος του τοίχου κάνει τους ερευνητές να πιστεύουν πως δεν κατασκευάστηκε ως τείχος άμυνας, ενώ είναι απίθανη και η δημιουργία ενός λιμανιού, αφού οι άνθρωποι που κατοικούσαν εκεί πριν 10.000 χρόνια δεν είχαν αναπτύξει τη ναυσιπλοΐα.

Βάσει των πληροφοριών, το Blinkerwall χρησιμοποιούταν από τους κυνηγούς προκειμένου να παγιδεύουν εύκολα ζώα και να τα σκοτώνουν. Οι ερευνητές υπολογίζουν πως το Blinkerwall βυθίστηκε στη Βαλτική πριν 8.500 χρόνια και έκτοτε έχει διατηρηθεί σε καλή κατάσταση κάτω από τα κύματα.

«Η χρονολόγηση και η εκτίμηση της λειτουργίας του Blinkerwall την κάνει μία εκπληκτική ανακάλυψη, όχι μόνο για την ηλικία του αλλά και για την πιθανότητα κατανόησης των πρώτων κοινοτήτων κυνηγών-τροφοσυλλεκτών. Μία τέτοια ανακάλυψη μπορεί να ρίξει φως σε πολλές πτυχές της ζωής των ανθρώπων τότε, ειδικά όσον αφορά την κοινωνικο-οικονομική πολυπλοκότητα  της κοινωνίας τους» λένε οι επιστήμονες.

Διαβάστε ακόμη: