Έχει καταντήσει τραγελαφική πλέον η κατάσταση με τις κεντρικές τράπεζες. Κάθε φορά που μία από αυτές πρόκειται να ανακοινώσει αλλαγές ή μη στη νομισματική πολιτική της, παριστάνουμε πως πρόκειται για κάποιο σπουδαίο γεγονός. Κάνουμε τους έκπληκτους, ενώ όλα είναι τετελεσμένα.

Υπήρχε μια εποχή που οι κεντρικές τράπεζες (και δη οι ευρωπαϊκές) είχαν δική τους βούληση και μοίρα. Που έκαναν τη διαφορά και προσάρμοζαν την πολιτική τους ανάλογα με τις ανάγκες της χώρας. Τώρα είναι λες και όλες οι χώρες και κατ’ επέκταση κεντρικές τράπεζες ακολοθούν μία μόνο τράπεζα, μία μόνο παγκόσμια διακυβέρνηση.

Σην ουσία πλέον μόνο μιας τράπεζας οι ανακοινώσεις παρουσιάζουν κάποιο ενδιαφέρον. Της κεντρικής τράπεζας των ΗΠΑ. Κι ακόμη κι αυτές έχουν καταντήσει αστείες και προβλέψιμες.

Γι’ αυτό και κανένας επενδυτής δεν ασχολείται, ενώ η ίδια η Wall Street έχει αποκοπεί πλέον από την όλη διαδικασία. Το μόνο που την ενδιαφέρει να ακούσει είναι το “οκ” ότι θα συνεχίσει να κόβεται χρήμα (stimulus) με αφορμή την πανδημία ή όποια άλλη “έκτακτη” κατάσταση.

Κεντρικές τράπεζες – κομπάρσοι

Όλοι πλέον γνωρίζουν ότι οι κεντρικές τράπεζες έχουν εισέλθει σε ένα δρόμο χωρίς γυρισμό, αυτόν της εθιστικής χαλαρής νομισματικής πολιτικής, της οικονομικής “ηρωίνης” που ονομάζεται QE (και προσφάτως PEPP), από την οποία δε μπορούν πλέον να αποτραβηχούν.

Εδώ και μια δεκαετία ακούμε κάθε μερικούς μήνες τα ίδια “θα εξετάσουμε σύσφιξη το επόμενο έτος”. Τα χρόνια πέρασαν και τίποτα δεν άλλαξε. Και η παγκόσμια οικονομία αντιμετωπίζει το χειρότερο στασιμοπληθωρισμό του τελευταίου αιώνα. Επομένως τι ανακοινώσεις για επιτόκια και τι συνεντεύξεις Τύπου; Κανένα ενδιαφέρον, κανένα νόημα. Πόσο μάλλον από ευρωπαϊκές κεντρικές τράπεζες, που απλώς ακολουθούν ως ουρά την Fed.

Αλλά ας προχωρήσουμε στην “είδηση”…

Στο 0% παραμένει το επιτόκιο

Σταθερό διατήρησε λοιπόν η Τράπεζα της Αγγλίας, όπως αναμενόταν, το ρυθμό των αγορών περιουσιακών στοιχείων στο πλαίσιο του προγράμματος αγοράς ομολόγων ενώ ταυτόχρονα διατήρησε το βασικό επιτόκιο σταθερό στο ιστορικό χαμηλό του 0,1%, αλλά έδωσε νέα στοιχεία για το πώς θα ξεκινούσε να αποσύρει την νομισματικά στήριξη στην οικονομία.

Οι οικονομολόγοι δεν ανέμεναν κάποιες άμεσες αλλαγές στην πολιτική, παρά την άνοδο του πληθωρισμού μετά την άρση του lockdown.

Επιμένει στη χαλαρή νομισματική πολιτική και η BoE

Πληθωρισμός στο 4% – αλλά θα είναι “προσωρινός” (!)

Η ΒοΕ τόνισε πως η νομισματική επιτροπή ψήφισε 7-1 για τη διατήρηση του προγράμματος αγοράς ομολόγων στα 875 δισ. στερλίνες (1,22 τρισ. δολάρια), ενώ μόνο o Michael Saunders ψήφισε για μείωση του προγράμματος.

Επίσης, ανακοίνωσε πως αναμένει ο πληθωρισμός να διαμορφωθεί στο 4% στα τέλη του 2021 και στις αρχές του 2022. Τον Μάιο ανέμενε 2,5%. Ωστόσο πρόσθεσε πως αυτό θα ήταν προσωρινό.

Επίσης, αναμένει ότι η βρετανική οικονομία θα τρέξει με ρυθμό 7,25% το 2021, και αναβάθμισε τις εκτιμήσεις για το 2022 σε 6% έναντι της προηγούμενης για 5,75%.

Μείωση χαρτοφυλακίου όταν το επιτόκιο φτάσει 0.5%

Η Τράπεζα της Αγγλίας ανακοίνωσε ότι θα ξεκινήσει τη μείωση του χαρτοφυλακίου των ομολόγων της όταν το επιτόκιο φτάσει το 0,5% χωρίς να επαναεπενδύσει τα έσοδα. Πρόσθεσε ακόμη ότι θα αρχίσει να εξετάζει την πώληση των συμμετοχών της όταν το επιτόκιο φτάσει τουλάχιστον το 1%.

«Η Επιτροπή Νομισματικής Πολιτικής σχεδιάζει να ξεκινήσει τη μείωση του όγκου των assets που εξαγοράζει όταν το επιτόκιο φτάσει στο 0,5%, εάν ενδείκνυται δεδομένων των οικονομικών συνθηκών, σταματώντας τις επανεπενδύσεις σε κρατικά ομόλογα του Ηνωμένου Βασιλείου», αναφέρει η ΒοΕ.

Η Επιτροπή θα εξετάσει επίσης το ενδεχόμενο να πουλήσει προς των assets που έχει αγοράσει, μόλις το τραπεζικό επιτόκιο ανέλθει στο 1%, τουλάχιστον.

Η προηγούμενη αντίστοιχη ανακοίνωση της ΒοΕ, τον Ιούνιο του 2018, ανέφερε ότι η ΒοΕ δεν θα ξεκινούσε τη μείωση της αγοράς ομολόγων, και θα επανεπένδυε τα έσοδα από τα ομόλογα που ωρίμαζαν, μέχρι το τραπεζικό επιτόκιο να έφτανε το 1,5%.

Fed: Αύξηση επιτοκίων μετά το 2023

Μια νέα παγκόσμια οικονομική τάξη εγκαθιδρύεται