Αυξήσεις αναμένονται στα εισοδηματικά κριτήρια και τα ποσά σε ό,τι αφορά το επίδομα θέρμανσης, ενώ περισσότεροι φαίνεται ότι θα είναι και οι δικαιούχοι.

Συγκεκριμένα, εξετάζεται το ενδεχόμενο να αυξηθεί το επίδομα θέρμανσης με αλλαγές στα περιουσιακά και εισοδηματικά κριτήρια, ώστε να προστατευθούν οι ευάλωτοι πολίτες και όσοι θα έχουν πραγματικά ανάγκη, στην περίπτωση που δεν υποχωρήσουν οι τιμές του πετρελαίου.

Μέχρι στιγμής θεωρείται βέβαιη η κατάργηση του κινήτρου για μετατροπή καυστήρα σε πετρέλαιο από φυσικό αέριο, η τιμή του οποίου έχει υποχωρήσει κατακόρυφα σε σχέση με το προηγούμενο έτος.

Δικαιούχοι του επιδόματος θέρμανσης είναι φυσικά πρόσωπα άγαμα ή έγγαμα ή σε κατάσταση χηρείας ή πρόσωπα που έχουν συνάψει σύμφωνο συμβίωσης ή εν διαστάσει ή διαζευγμένα, τα οποία για τη θέρμανσή τους καταναλώνουν πετρέλαιο εσωτερικής καύσης θέρμανσης ή φωτιστικό πετρέλαιο (μπλε κηροζίνη) ή φυσικό αέριο ή υγραέριο ή καυσόξυλα ή βιομάζα (πέλετ) ή θερμική ενέργεια μέσω τηλεθέρμανσης.

Ειδικά για τους καταναλωτές που χρησιμοποιούν καυσόξυλα και βιομάζα (πέλετ), είχε τεθεί ως πρόσθετη προϋπόθεση το ακίνητο να βρίσκεται σε οικισμό με πληθυσμό ίσο ή κατώτερο των 10.000 κατοίκων και ο αντίστοιχος συντελεστής επιδότησης να είναι ίσος ή μεγαλύτερος του 0,8.

Περιουσιακά κριτήρια

Τα κριτήρια θα είναι κυρίως εισοδηματικά, αλλά θα εξαρτώνται και από την ακίνητη περιουσία. Συγκεκριμένα:

  • Για τους άγαμους, το ετήσιο εισόδημα δεν πρέπει να ξεπερνά τις 16.000 ευρώ (από 14.000 ευρώ που ίσχυε πέρυσι).
  • Για τους παντρεμένους το ετήσιο εισόδημα δεν πρέπει να ξεπερνά τις 24.000 ευρώ (από 20.000 ευρώ που ίσχυε πέρυσι).

Τα όρια αυτά αυξάνονται για τις οικογένειες με παιδιά, κατά 3.000 ευρώ για κάθε παιδί.

  • Έγγαμος με 1 παιδί και ετήσιο εισόδημα έως 27.000 ευρώ
  • Έγγαμος με 2 παιδιά και ετήσιο εισόδημα έως 30.000 ευρώ
  • Έγγαμος με 3 παιδιά και ετήσιο εισόδημα έως 33.000 ευρώ
  • Η ακίνητη περιουσία των άγαμων δεν πρέπει να ξεπερνά τις 200.000 ευρώ-Η ακίνητη περιουσία των παντρεμένων δεν πρέπει να ξεπερνά τις 300.000 ευρώ

Διαβάστε ακόμη: