Από σήμερα, Πέμπτη 18 Απριλίου 2024, είναι διαθέσιμη η νέα πλατφόρμα υποβολής αιτήσεων για την ειδική παροχή προστασίας μητρότητας για τις αυτοαπασχολούμενες και τις αγρότισσες, ενώ στην ίδια πλατφόρμα θα υποβάλουν πλέον τις αιτήσεις τους και οι μισθωτές.
Η ειδική παροχή χορηγείται για εννέα μήνες και, κατά τη διάρκεια αυτής, η Δημόσια Υπηρεσία Απασχόλησης (ΔΥΠΑ) καταβάλλει μηνιαίως ποσό ίσο με τον κατώτατο μισθό (830 ευρώ). Δηλαδή, συνολικά 7.470 ευρώ.
Δικαιούχοι είναι οι μητέρες ελεύθερες επαγγελματίες, αυτοαπασχολούμενες και αγρότισσες, καθώς και τα πρόσωπα που υιοθετούν παιδιά.
«Ποτέ άλλοτε οι μητέρες δεν είχαν λάβει τη στήριξη που τους παρέχουμε σήμερα ως Πολιτεία. Πλέον, μετά τη γέννα, οι μητέρες λαμβάνουν 1.000 ευρώ καθαρά τον μήνα, βάσει του επιδόματος μητρότητας και του επιδόματος γέννησης. Με αυτό το μέτρο, επιβεβαιώνουμε έμπρακτα ότι αυτό που μας νοιάζει είναι η μητρότητα. Δεν μας νοιάζει, αν η μητέρα είναι μισθωτή, ελεύθερη επαγγελματίας, αυτοαπασχολούμενη ή αγρότισσα. Αυτό που μας νοιάζει είναι η στήριξη της μητρότητας» δηλώνει η υπουργός Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης, Δόμνα Μιχαηλίδου.
Προϋποθέσεις για τη χορήγηση του επιδόματος είναι:
– η λήψη του επιδόματος μητρότητας από τον e-ΕΦΚΑ ή, σε περίπτωση υιοθεσίας, η ένταξη του παιδιού στην οικογένεια ή η δημοσίευση τελεσίδικης δικαστικής απόφασης υιοθεσίας ή αναγνώρισης αλλοδαπής απόφασης υιοθεσίας και
– η ασφαλιστική ενημερότητα κατά τον χρόνο υποβολής της αίτησης και καθ’ όλη τη διάρκεια χορήγησης της παροχής.
Οι αιτήσεις υποβάλλονται αποκλειστικά ηλεκτρονικά, μέσω της gov.gr, με τους κωδικούς TAXISnet, στην ηλεκτρονική διεύθυνση: https://www.gov.gr/ipiresies/ergasia-kai-asphalise/apozemioseis-kai-parokhes.
Συγκεκριμένα, η διαδρομή είναι: Εργασία και Ασφάλιση/ Αποζημιώσεις και Παροχές/Ειδική παροχή προστασίας της μητρότητας για ελεύθερες επαγγελματίες, αυτοαπασχολούμενες, αγρότισσες.
Σε περίπτωση ύπαρξης ασφαλιστικών οφειλών, η αίτηση θα μπορεί να υποβληθεί στην πλατφόρμα μόνο κατόπιν της εξόφλησής τους.
Μετά τους δύο πρώτους μήνες της παροχής, οι δικαιούχοι μπορούν να μεταβιβάσουν έως επτά μήνες αυτής στον άλλο γονέα, ανεξαρτήτως αν αυτός εργάζεται με εξαρτημένη σχέση εργασίας ιδιωτικού δικαίου στον ιδιωτικό τομέα, με έμμισθη εντολή ή είναι ελεύθερος επαγγελματίας, αυτοαπασχολούμενος ή αγρότης.
Σύμφωνα με σχετική ανακοίνωση, με την επέκταση χορήγησης του δικαιώματος της ειδικής παροχής σε όλες τις κατηγορίες εργαζομένων, ολοκληρώνεται η προσπάθεια προστασίας της μητρότητας, ανεξαρτήτως απασχόλησης και σχέσης εργασίας, ενώ, με τη δυνατότητα μεταβίβασης της παροχής κατ’ επιλογή των δικαιούχων στον άλλο γονέα, προστατεύεται συνολικά η γονεϊκότητα.
Η υπουργός Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης, Δόμνα Μιχαηλίδου, σημειώνει τα εξής:
«Στηρίζουμε τη μητρότητα με έργα και πράξεις και αυτό επιβεβαιώνεται και σήμερα με την ενεργοποίηση της πλατφόρμας για την καταβολή του επιδόματος μητρότητας και στις μη μισθωτές. Πλέον, όλες ανεξαιρέτως οι μητέρες είτε είναι μισθωτές είτε αυτοαπασχολούμενες, ελεύθερες επαγγελματίες και αγρότισσες, θα λαμβάνουν μια σημαντική στήριξη, που, σε κάποιες περιπτώσεις, θα φτάνει και τα 9.500 ευρώ. Συνεχίζουμε πάντα, με γνώμονα τη στήριξη της μητρότητας, τη στήριξη της γυναίκας».
Από την πλευρά του, ο υφυπουργός Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης, Πάνος Τσακλόγλου, υπογραμμίζει τα ακόλουθα:
«Σήμερα, ανοίγει η πλατφόρμα υποβολής αιτήσεων χορήγησης της ειδικής παροχής προστασίας μητρότητας για πρώτη φορά σε αυτοαπασχολούμενες και αγρότισσες, που θα μπορούν πλέον να λαμβάνουν για διάστημα εννέα μηνών παροχή ίση με τον κατώτατο μισθό, δηλαδή συνολικά 7.470 ευρώ. Την ειδική παροχή προστασίας μητρότητας θα λάβουν και αναδρομικά όσες απέκτησαν παιδί από τις 24 Σεπτεμβρίου 2023 μέχρι και σήμερα, ενώ ειδική πρόβλεψη υπάρχει και για όσες μητέρες απέκτησαν τέκνο με πράξη υιοθεσίας, μέσω παρένθετης μητέρας, αλλά και για τα ομόφυλα ζευγάρια.
Το υπουργείο Εργασίας υλοποιεί τη δέσμευσή του για τη στήριξη της οικογένειας, στοχεύοντας στην εξίσωση των παροχών για όλες τις ασφαλισμένες, με στόχο τη συμφιλίωση μεταξύ της οικογενειακής και της επαγγελματικής ζωής, που συμβάλλει ταυτόχρονα και στην αντιμετώπιση του δημογραφικού προβλήματος. Πρόκειται για ένα μέτρο που εντάσσεται σε ένα ευρύτερο πλέγμα προστασίας και στήριξης της ελληνικής οικογένειας, καθώς, κατά την τελευταία τετραετία, ελήφθησαν σειρά μέτρων για τη διευκόλυνση της συμφιλίωσης εργασιακού και οικογενειακού βίου, όπως, για παράδειγμα, η θέσπιση του επιδόματος γέννας, η επέκταση χρονικά και ποσοτικά στα επιδόματα μητρότητας από έξι σε εννέα μήνες για τις μισθωτές του ιδιωτικού τομέα, η αύξηση των θέσεων σε παιδικούς και βρεφονηπιακούς σταθμούς και ολοήμερα σχολεία και η επέκταση του ωραρίου του τελευταίου, αλλά και η δημιουργία του θεσμού των “Νταντάδων της Γειτονιάς”».
Τι ισχύει για ειδικές περιπτώσεις
Στην περίπτωση υιοθεσίας, η καταβολή της ειδικής παροχής προστασίας μητρότητας εκκινεί από την τελεσιδικία της δικαστικής απόφασης υιοθεσίας ή από την ένταξη του τέκνου στην οικογένεια, ανεξάρτητα από το εάν η δικαιούχος έλαβε επίδομα λοχείας από τον e-ΕΦΚΑ.
Την ειδική παροχή προστασίας μητρότητας δικαιούνται επίσης και όσες μητέρες απέκτησαν τέκνο με τη διαδικασία της παρένθετης μητρότητας, ακριβώς όπως συμβαίνει και στην περίπτωση των μητέρων με μισθωτή εργασία.
Κατά απόλυτη αναλογία με τη μητέρα σε μισθωτή σχέση εργασίας, η μητέρα αυτοαπασχολούμενη ή αγρότισσα μπορεί να μεταβιβάσει έως επτά μήνες από την ειδική παροχή προστασίας της μητρότητας στον πατέρα, ανεξαρτήτως αν αυτός εργάζεται με σχέση εξαρτημένης εργασίας ιδιωτικού δικαίου ή είναι ελεύθερος επαγγελματίας ή αυτοαπασχολούμενος ή αγρότης.
Το επίδομα μητρότητας λαμβάνουν και τα ομόφυλα ζευγάρια, αφού δηλωθεί ο δικαιούχος της ειδικής παροχής με κοινή δήλωση των συζύγων προς τον e-ΕΦΚΑ. Και σε αυτή την περίπτωση, ο δικαιούχος γονέας έχει τη δυνατότητα να μεταβιβάσει έως επτά μήνες από την ειδική παροχή προς τον άλλον γονέα, ανεξαρτήτως αν αυτός εργάζεται με σχέση εξαρτημένης εργασίας ιδιωτικού δικαίου ή είναι ελεύθερος επαγγελματίας ή αυτοαπασχολούμενος ή αγρότης.
Για περισσότερες πληροφορίες σχετικά με τις προϋποθέσεις χορήγησης της νέας παροχής και τα απαιτούμενα δικαιολογητικά, οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να επισκεφτούν τον ιστότοπο της ΔΥΠΑ www.dypa.gov.gr.
To tweet του πρωθυπουργού
Ακόμα μία δέσμευσή μας γίνεται πραγματικότητα! Από σήμερα οι ελεύθερες επαγγελματίες, αυτοαπασχολούμενες και αγρότισσες μητέρες μπορούν να υποβάλουν την αίτησή τους στο https://t.co/x214IJYX3p για το επίδομα μητρότητας. pic.twitter.com/IfkR0frFDU
— Prime Minister GR (@PrimeministerGR) April 18, 2024
Διαβάστε ακόμη:
- ΣΥΡΙΖΑ: Εκτός ευρωψηφοδελτίου ο Δημήτρης Παπανώτας με απόφαση Κασσελάκη
- Βενζίνη: Πασχαλινή έξοδος με την αμόλυβδη πάνω από 2 ευρώ το λίτρο
- Μπιάνκα Σενσόρι: Πήγε στην Disneyland χωρίς… παπούτσια – Δείτε βίντεο
- Γιώργος Καραμίχος: Προσκυνάω όλους τους θεούς, στο δωμάτιό μου έχω και τον Άγιο Γεώργιο και τον Βούδα