Τα πρώτα χιόνια έκαναν την εμφάνισή τους για φέτος στα ορεινά της Δυτικής Μακεδονίας και της Θεσσαλίας.

Τα ξημερώματα έπεσε χιόνι τόσο στον Όλυμπο όσο και στον Κίσσαβο με το σκηνικό να μετατρέπεται σε αμιγώς χειμωνιάτικο.

Στον Κίσσαβο, όπως ανέφερε στην ΕΡΤ ο πρόεδρος της Κοινότητας Σπηλιάς, Νίκος Σελήνης έπεσε αρκετό χιόνι και σχετικές φωτογραφίες ανάρτησε στον λογαριασμό του στο Facebook. «Η χιονόπτωση σημειώθηκε τα ξημερώματα και χιόνι έπεσε από τα 1400 μέτρα και πάνω. Το πρώτο χιόνι σημαίνει ότι μπαίνουμε σιγά-σιγά στον χειμώνα», ανέφερε.

Πρώτο χιόνι έπεσε και στα Πιέρια όρη, όπως ανέφερε στην ΕΡΤ, ο εκδότης της ηλεκτρονικής εφημερίδας Λιβαδίου, Χαράλαμπος Μητώνας με τις βουνοκορφές του Ολύμπου να κατάλευκες.

Αλλά και στα ορεινά της Θεσσαλίας δημιουργήθηκε ανάλογο σκηνικό με χιονοπτώσεις. Επίσης η κάμερα του forecast weather κατέγραψε τα πρώτα χιόνια στο Νυμφαίο και το Πισοδέρι Φλώρινας.

Το θερμόμετρο έπεσε σήμερα το πρωί στους -0,7 βαθμούς Κελσίου στο Σέλι και αυτή ήταν η χαμηλότερη θερμοκρασία που κατέγραψαν οι σταθμοί του Meteo. Στη Βλάστη Κοζάνης το θερμόμετρο έδειξε 0,1 βαθμούς Κελσίου.

Ο καιρός σήμερα

Το Έκτακτο Δελτίο Επιδείνωσης Καιρού που εκδόθηκε στις 16-11-2023 επικαιροποιείται σύμφωνα με τα τελευταία προγνωστικά στοιχεία. Επισημαίνεται πως δεν υπάρχουν μεγάλες διαφοροποιήσεις από το αρχικό δελτίο.

Πιο συγκεκριμένα:

Το καιρικό σύστημα, που επηρεάζει ήδη με θυελλώδεις ανέμους τη χώρα και τις ανατολικές και νότιες νησιωτικές περιοχές με ισχυρές βροχές και καταιγίδες, κινείται ανατολικά.

Πιο αναλυτικά:

Α. Θυελλώδεις βορειοδυτικοί άνεμοι εντάσεως 8 με 9 και πρόσκαιρα με ριπές έως 10 μποφόρ θα πνέουν στα δυτικά και ανατολικά πελάγη. Επίσης πολύ ισχυροί βορειοδυτικοί άνεμοι θα πνέουν σε αρκετές ηπειρωτικές περιοχές κυρίως της Μακεδονίας και στα ανατολικά τμήματα της Θεσσαλίας και της Εύβοιας. Οι άνεμοι σταδιακά θα εξασθενήσουν από το απόγευμα της Κυριακής (19-11-23).

Β. Ισχυρές βροχές και καταιγίδες προβλέπονται έως και σήμερα Σάββατο το απόγευμα στα Δωδεκάνησα και πιθανώς πρόσκαιρα στα νότια τμήματα των νησιών του Ανατολικού Αιγαίου.

Γ. Η θερμοκρασία θα υποχωρήσει κατά 6 με 8 βαθμούς Κελσίου σήμερα Σάββατο στα κεντρικά και βόρεια και αύριο Κυριακή και στην υπόλοιπη χώρα.

Σε ισχύ απαγορευτικό απόπλου

Ισχυροί άνεμοι πνέουν σε πολλές θαλάσσιες περιοχές, που σύμφωνα με την ΕΜΥ, φθάνουν κατά τόπους τα 8 με 9 μποφόρ στα πελάγη, με αποτέλεσμα να έχει τεθεί σε ισχύ απαγορευτικό απόπλου σε αρκετά λιμάνια.

Ωστόσο από το λιμάνι του Πειραιά τα δρομολόγια των πλοίων εκτελούνται κανονικά όπως και για τα νησιά του Αργοσαρωνικού.

Από το λιμάνι της Ραφήνας δεν εκτελούνται τα δρομολόγια για τις Κυκλάδες ενώ κανονικά διεξάγονται τα δρομολόγια για το Μαρμάρι. Από το Λαύριο δεν πραγματοποιήθηκαν τα πρωινά δρομολόγια.

Κλειστές είναι οι γραμμές Κέρκυρα-Ηγουμενίτσα, Ληξούρι Αργοστόλι, Λευκάδα-Μύτηκα Αιτωλοακαρνανίας, Κυλλήνη-Ζάκυνθος και Κυλλήνη-Κεφαλονιά.

Λόγω των ισχυρών ανέμων δεν πραγματοποιούνται εξάλλου τα δρομολόγια των πλοίων από Βόλο για Σποράδες και από Καβάλα για Πρίνο Θάσου.

Οι επιβάτες που πρόκειται σήμερα να ταξιδέψουν καλό είναι πριν από την αναχώρησή τους να επικοινωνούν με τα κατά τόπους λιμεναρχεία και τουριστικά πρακτορεία για τυχόν αλλαγές ή τροποποιήσεις στα δρομολόγια από δυσμενείς καιρικές συνθήκες.

Διαβάστε ακόμη: