Για να ξεκαθαρίσουμε τα πράγματα με την επενδυτική βαθμίδα, γιατί είτε από άγνοια είτε από υπερβάλλοντα ενθουσιασμό, παρασυρόμαστε και δεν λαμβάνουμε υπόψη βασικές προϋποθέσεις, προκειμένου να μας τιμολογούν οι ξένες αγορές ως επιλέξιμη οικονομία.
Όπως γνωρίζετε ο οίκος αξιολόγησης Moody’s αναβάθμισε τη χώρα μας, αλλά δεν έδωσε την ποθητή επενδυτική.
Ειδικότερα, η Moody’s αναβάθμισε κατά δύο βαθμίδες το αξιόχρεο της ελληνικής οικονομίας στο Ba1 από Ba3 με σταθερές προοπτικές, με την Ελλάδα πλέον να απέχει μία βαθμίδα από την ανάκτηση της επενδυτικής βαθμίδας (Baa3).
Τι χρειάζεται από εδώ και στο εξής και μέχρι το τέλος του χρόνου;
Με το σκορ στο 1 – 1, αφού η DBRS μας αναβάθμισε και η Moody’s όχι ακόμα, αναμένουμε με αγωνία τις αποφάσεις των δύο άλλων οίκων αξιολόγησης, από τους τέσσερις αναγνωρισμένους, οι οποίοι αποφασίζουν για το εάν η ελληνική οικονομία θα λάβει τελικά την επενδυτική βαθμίδα.
Μέχρι τον Δεκέμβριο, λοιπόν, θα ανακοινωθούν οι αξιολογήσεις από τους υπόλοιπους δύο οίκους: Standard & Poor’s στις 20 Οκτωβρίου και Fitch την 1η Δεκεμβρίου.
Αυτό που ίσως αγνοούν ορισμένοι ή σκόπιμα το παραγνωρίζουν είναι ότι η Ελλάδα χρειάζεται τουλάχιστον οι 3 από αυτούς τους 4 οίκους, να της δώσουν την επενδυτική βαθμίδα.
Γιατί μόνο τότε θα αντιμετωπίζονται ως επενδυτικά επιλέξιμα χρηματοοικονομικά προϊόντα, τα ομόλογα του ελληνικού δημοσίου, τα οποία θα τιμολογούνται με σαφώς χαμηλότερα των σημερινών επιτόκια, δίνοντας έτσι γερές ανάσες και στο κόστος δανεισμού μας.
Με απλά λόγια και για να μην μπερδεύεστε στις όποιες αποφάσεις σας ή απόψεις σα, χρειαζόμαστε δύο ακόμα γκολ, δύο νίκες, τόσο από την S&P, όσο και από τον οίκο Fitch, για να ανακτήσει κανονικά η χώρα μας την επενδυτική βαθμίδα και να καρπωθεί τα σχετικά οφέλη.