search

ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ

Επενδύσεις 8 δισ. από Motor Oil και Helleniq Energy με το βλέμμα στις ΑΠΕ

Η πράσινη ενέργεια, η κυκλική οικονομία, το υδρογόνο είναι το μέλλον και εξασφαλίζουν σημαντικά πλεονεκτήματα στην οικονομία και το περιβάλλον

Δεν θα αποσυρθούν οι λιγνιτικές μονάδες ως το 2028 - Τρία νέα εργοστάσια στα «σκαριά»

Mε προτεραιότητα την ενεργειακή τους μετάβαση Motor Oil και Helleniq Energy δρομολογούν επενδύσεις 8 δις. ως το 2030, αλλάζοντας το επιχειρηματικό τους μοντέλο από εταιρείες πετρελαίου σε ολοκληρωμένους ενεργειακούς ομίλους.

Ταυτόχρονα αλλάζουν τις αποτιμήσεις και την αξία τους ενώ με τα σημαντικά τους επενδυτικά προγράμματα συμβάλλουν στην αύξηση της διείσδυσης των ΑΠΕ στη χώρα.

Η πράσινη ενέργεια, η κυκλική οικονομία, το υδρογόνο είναι το μέλλον και εξασφαλίζουν σημαντικά πλεονεκτήματα στην οικονομία και το περιβάλλον ενώ ταυτόχρονα αυξάνεται η επιχειρησιακή αξία όποιας εταιρείας πραγματοποιεί αυτή τη μετάβαση.

Η τάση αυτή είναι διεθνής και σε όλο τον κόσμο οι μεγάλες εταιρείες πετρελαίου μετατρέπονται σε βιώσιμους ενεργειακούς ομίλους.

Οι TotalEnergies και η BP συγκαταλέγονται μεταξύ των κορυφαίων εταιρειών πετρελαίου και φυσικού αερίου που επενδύουν στην παραγωγή ηλιακής και αιολικής ενέργειας, η πρώτη σχεδιάζει να έχει ισχύ 35GW από ανανεώσιμες πηγές έως το 2025, αυξημένη στα 100GW έως το 2030, ενώ η BP στοχεύει σε 20GW έως το 2025 και 50GW έως το 2030.

Ειδικά στην υπεράκτια παραγωγή αιολικής ενέργειας, η νορβηγική εταιρεία παραγωγής πετρελαίου και φυσικού αερίου Equinor αναμένεται να ηγηθεί με σχέδια να κατασκευάσει 9,6 GW υπεράκτιας αιολικής ενέργειας έως το 2030.

Συμπεριλαμβανομένων των Eni και Respol, αυτές οι πέντε μεγάλες εταιρείες πετρελαίου και φυσικού αερίου στοχεύουν σχεδόν 250 GW ανανεώσιμης ισχύος έως το 2030,  έναντι 10,7 GW το 2022.

Motor Oil: Ολοκληρώθηκε το deal με την Eλίν Βερντ

Motor Oil: Επενδύσεις 4 δισ. για τον μετασχηματισμό

Ως ένα από τα μεγαλύτερα προγράμματα ενεργειακής μετάβασης στην περιοχή της Νοτιοανατολικής Ευρώπης χαρακτηρίζει η Motor Oil το επενδυτικό πλάνο ανάπτυξης του ομίλου με ορίζοντα το 2030.

Στα 2,5 δισ. ευρώ ανέρχονται οι επενδύσεις για την ενεργειακή της μετάβαση και περιλαμβάνουν έργα ΑΠΕ, αλλά και για  τα πετροχημικά προϊόντα, το φυσικό αέριο, τα βιοκαύσιμα, επέκταση του δικτύου ηλεκτροκίνησης, την κυκλική οικονομία και τα ανανεώσιμα και εναλλακτικά καύσιμα, το υδρογόνο και για την απανθρακοποίησή του.

Το σύνολο των επενδύσεων που προγραμματίζονται ως το 2030 ξεπερνούν τα 4 δισ. ευρώ και αφορούν και νέες επενδύσεις στην παραδοσιακή δραστηριότητα του ομίλου, το διυλιστήριο στους Αγίους Θεοδώρους. Στόχος του ομίλου είναι να φτάσει το 2030, το 40% των EBITDA να μην είναι από τον τομέα των καυσίμων.

Το 2030 το εκτιμώμενο EBITDA από έργα ΑΠΕ προσδιορίζεται σε πλέον των 250 εκατ. ευρώ, από 44 εκατ. ευρώ του 2021. Τον επόμενο χρόνο, αναμένεται να ολοκληρωθεί η κατασκευή των 84 MW, ενώ διατηρείται η δέσμευση της διοίκησης της Motor Oil για το κλείσιμο της συμφωνίας με την Ελλάκτωρ ως τα τέλη του έτους.

Μαζί με τις ΑΠΕ που εξαγοράσθηκαν από την τελευταία, η συνολική εγκατεστημένη ισχύς της More, θυγατρικής του ομίλου Motor Oil, θα φθάσει το 2022 στα 800 MW.

Η ενίσχυση του χαρτοφυλακίου του ομίλου με ΑΠΕ ως το 2030 θα προέλθει με οργανική ανάπτυξη από το υφιστάμενο pipeline, αλλά και εξαγορές στην Ελλάδα και στην ευρύτερη περιοχή. Στόχος είναι να ξεπεράσει τα 2 GW.

Ταυτόχρονα, προχωράει ανάπτυξη έργων παραγωγής πράσινου υδρογόνου, μαζί με τη ΔΕΗ.

Ο πρώτος σταθμός ανεφοδιασμού με υδρογόνο στην Ελλάδα που θα κατασκευάσει η εταιρεία προβλέπεται να είναι έτοιμος το 2024, ενώ ο αρχικός προγραμματισμός περιλαμβάνει πέντε πρατήρια.

Τέλος με τη νέα μονάδα πολυπροπυλενίου ο όμιλος στοχεύει στη διαφοροποίηση των δραστηριοτήτων του και στην ενίσχυση του περιβαλλοντικού προφίλ του διυλιστηρίου του. Εκτιμάται ότι θα είναι έτοιμη το 2026, με ετήσια παραγωγή περί τις 100.000 τόνους.

Helleniq Energy: Δωρεάν πετρέλαιο θέρμανσης σε πολυμελείς οικογένειες με χαμηλά εισοδήματα

Helleniq Energy: Ενεργειακή μετάβαση με επενδύσεις 3,5-4 δισ. ευρώ

Εως το 2030 η Helleniq Energy θα επενδύσει 3,5 με 4 δισ. ευρώ, με σκοπό τη μείωση κατά 50% του περιβαλλοντικού της αποτυπώματος κατά την περίοδο αυτή.

Μέσω του μετασχηματισμού της με οδικό χάρτη το «Vision 2025» η Helleniq  στοχεύει να μεταμορφωθεί από παραδοσιακό πετρελαϊκό όμιλο σε utility με χαμηλό περιβαλλοντικό αποτύπωμα, σταθερή ροή αποτελεσμάτων, πιο προβλέψιμη κερδοφορία και μικρότερη εξάρτηση από την «κυκλικότητα» των αγορών, που επηρεάζει έντονα τα περιθώρια του κλάδου διύλισης, της βασικής δραστηριότητας του ομίλου σήμερα.

Από τα 4 δις. επενδύσεων, πάνω από το 50% προορίζεται για τη «νέα ενέργεια», δηλαδή σε ενεργειακούς κλάδους που έχουν χαμηλότερο περιβαλλοντικό αποτύπωμα από την κύρια δραστηριότητά του.

Οι μεσο-μακροπρόθεσμοι στόχοι που έχουν τεθεί για τις ΑΠΕ (αύξηση της εγκατεστημένης ισχύος σε 1 GW το 2025- 2026 από 340 MW σήμερα και σε 2 GW το 2030) θα εκπληρωθούν νωρίτερα, με ανάπτυξη νέων μονάδων από τον όμιλο και εξαγορές τόσο στην Ελλάδα όσο και στο εξωτερικό αλλά και με επενδύσεις στα υπεράκτια αιολικά, όπου τα ΕΛΠΕ έχουν ως στρατηγικό εταίρο τη γερμανική RWE.

Διαβάστε ακόμη: