Σε εξέλιξη είναι εργασίες για πλήρη επιδιόρθωση στοιχείων του Δικτύου στις πληγείσες από τη «Μήδεια» περιοχές των Β. Προαστίων καθώς μετά την αποκατάσταση της λειτουργίας του Δικτύου Μέσης Τάσης και του στο Δίκτυο Χαμηλής Τάσης στις περιοχές Αγ.Στέφανος, Δροσιά, Άνοιξη Διόνυσος, Εκάλη και Κηφισιά απαιτούνται σημαντικές παρεμβάσεις. Ουσιαστικά γίνεται στις περιοχές αυτές μια επανατοποθέτηση του δικτύου.
Πέρα από τις όποιες πάντως συζητήσεις για τις ευθύνες, τις αρμοδιότητες και την έγκαιρη προετοιμασία για την κατανομή δυνάμεων τεχνικών στο δίκτυο αυτό που εγείρεται είναι το θέμα των επενδύσεων.
Σημειώνεται ότι στο πενταετές επενδυτικό πρόγραμμα του ΔΕΔΔΗΕ ύψους 2,3 δις. Ευρώ, έχουν ενταχθεί έργα για την αναβάθμιση, την ψηφιοποίηση και την θωράκιση του Δικτύου Διανομής από ακραία καιρικά φαινόμενα. Μάλιστα έχουν προταθεί και κάοιες υπογειοποιήσεις σε περιοχές υψηλής επικινδυνότητας για πυρκαγιές (π.χ. Πεντέλη, Πάρνηθα) αλλά και σε παραδοσιακούς οικισμούς όπου η εικόνα των κρεμάμενων καλωδίν δεν είναι και η καλύτερη.
Όπως δε, ανέφερε σε δημόσιες τοποθετήσεις του ο Υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας Κώστας Σκρέκας αυτό το σκοπό έχουν αρχικά προβλεφθεί πόροι 200 εκατ. ευρώ. από το Ταμείο Ανάκαμψης.
Σημαντικό πάντως για την ασφάλεια του δικτύου του ΔΕΔΔΗΕ καθώς συνεισφέρει άμεσα στον εντοπισμό των αστοχιών και βλαβών είναι και η εγκατάσταση των «έξυπνων μετρητών», που θα αντικαταστήσουν τα συμβατικά ρολόγια. Πρόκειται έργο προϋπολογισμού της τάξης των 800 εκατ. ευρώ που εκκρεμεί εδώ και χρόνια.
Είναι ουσιαστικά μια ψηφίδα που λείπει από το όλο πάζλ θύμα κι αυτή της υποεπενδυσης χρόνων. Σημειώνεται ότι τα χρόνια των μνημονίων οι επενδύσεις του ΔΕΔΔΗΕ σταδιακά έπεφταν αλλά παράλληλα και το προσωπικό μειωνόταν. Με βάση στοιχεία του ΔΕΔΔΗΕ έως και 75% μειώθηκαν στα χρόνια της κρίσης οι ετήσιες επενδύσεις του ΔΕΔΔΗΕ. Έτσι από 543 εκατ. ευρώ το 2009 έφτασαν την περίοδο 2013 – 2014 κάτω από τα 300 εκατ. ευρώ, το 2015 – 2016 στα 181 εκατ. και το 2017 στα 137 εκατ. ευρώ). Το 2019 αυξήθηκαν στα 151 εκατ. και το 2020 εκτιμάται ότι έκλεισαν στα 171 εκατ. ευρώ.
Πάντως στο φόντο της συζήτησης που άρχισε με αφορμή τις βλάβες λόγω κακοκαιρίας μπαίνει και πάλι στην ατζέντα και το θέμα της ενεργειακής αυτονομίας μέσω των ενεργειακών κοινοτήτων, που κατά πολλούς μπορεί να δώσουν λύσεις σε κάποιες περιπτώσεις ανάλογες.
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Radar.gr.