Σε εντελώς νέες βάσεις και με χρήματα από το Ταμείο Ανάκαμψης επανασχεδιάζεται το νέο «Εξοικονομώ-Αυτονομώ».
Μαζί με τα παρελκόμενα κονδύλια του ΕΣΠΑ το νέο πρόγραμμα, θα φτάσει τα 2 δις ευρώ (1,7 δις από το Ταμείο και 300 εκατομμύρια από το ΕΣΠΑ) και θα περιλάβει την ενεργειακή αναβάθμιση περίπου 100.000 ιδιωτικών κατοικιών αλλά και κτιρίων του Δημοσίου και διατηρητέων κτιρίων.
Η κυβέρνηση θεωρεί το νέο πρόγραμμα κομβικό για την λειτουργία της αγοράς αφού μέσω αυτού θα εισρεύσει γρήγορα πολύ χρήμα στην αγορά, θα ωφεληθούν χιλιάδες νοικοκυριά και θα κινηθεί πολύ γρήγορά η οικοδομή με μηχανικούς, εργοδηγούς και περίπου 15 τεχνικούς κλάδους του χώρου.
Γι αυτό το λόγο με κυβερνητική εντολή άνωθεν το πρόγραμμα που εκπονείται και θα υλοποιηθεί από το ΥΠΕΝ, θα έχει την «πανοραμική αγκαλιά» του ΥΠΟΙΚ και συγκεκριμένα του κ.Θεοδ.Σκυλακάκη.
«Το πρόγραμμα υπολογίζεται να ξεκινήσει Σεπτέμβριο-Οκτώβριο και θα αποφύγει τις παραλείψεις, τις αστοχίες και τα λάθη της προηγούμενης ηγεσίας του ΥΠΕΝ που στέρησε από πολύ κόσμο τη δυνατότητα να ενταχθεί και προκάλεσε πολλές γκρίνιες από τον τεχνικό κόσμο της χώρας» μας λέει με νόημα έμπειρος υπηρεσιακός του ΥΠΕΝ.
Σε λίγες ημέρες μάλιστα αναμένεται να πραγματοπιιηθεί στο ΥΠΟΙΚ σύσκεψη της εκτελεστικής επιτροπής του Ταμείου Ανάκαμψης, υπό τον κ. Σκυλακάκη και τον κ.Σκρέκα ώστε να αποκρυσταλλωθεί το τελικό σχήμα και η υλοποίησή του.
ΟΙ ΝΕΕΣ ΚΑΤΑΝΟΜΕΣ ΚΑΙ ΟΙ ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΕΣ
Στα νοικοκυριά και τις κατοικίες τους θα τρέξει 1,1 δις ευρώ, στα κτίρια μικρομεσαίων εμπορικών και βιοτεχνικών επιχειρήσεων περίπου μισό δις, σε κτίρια του Δημοσίου περίπου 200 εκατ. ευρώ, σε νεοκλασσικά, διατηρητέα και τοπόσημα κτίρια περίπου 100 εκατομμύρια και άλλα 100 εκατομμύρια θα μείνουν στο Ταμείο για να καλύψουν τυχόν έκτακτες απαιτήσεις.
«Αυτό ήταν και το μεγάλο σφάλμα του προηγούμενου προγράμματος, ξόδεψε γρήγορα όλο το κονδύλι και δεν άφησε καβάντζα για πραγματικές έκτακτες ανάγκες» μας λέει το ίδιο στέλεχος.
«Μεγάλη αλλαγή στο νέο πρόγραμμα ότι δεν θα ισχύει η προτεραιοποίηση ανάλογα με το ποιος υποβάλλει πιο γρήγορα την αίτηση, αλλά θα ενισχυθούν κατά προτεραιότητα τα φτωχότερα νοικοκυριά με εισοδηματικά κριτήρια ώστε να καταπολεμηθεί η λεγόμενη ενεργειακή φτώχεια, κάτι που επίσης δεν έγινε στο προηγούμενο πρόγραμμα» μας λέει ο έμπειρος τεχνοκράτης του ΥΠΕΝ.
Θυμίζουμε ότι ο στόχος του Εθνικού Σχεδίου για την Ενέργεια και το Κλίμα είναι βελτίωση ενεργειακής αποδοτικότητας κατά 38% το έτος 2030, ώστε η τελική κατανάλωση ενέργειας να είναι μικρότερη από αυτήν του 2007, κάτι δύσκολο αλλά όχι αδύνατο να επιτευχθεί. O αντίστοιχος ευρωπαϊκός στόχος για το 2030 είναι τουλάχιστον 33%.
Πρόσφατα άλλωστε η γεν. γραμματέας Ενέργειας του ΥΠΕΝ κ.Αλεξάνδρα Σδούκου, επικαλούμενη στατιστικές της IEA σχολίασε ότι αν και οι επενδύσεις στην ενέργεια μειώθηκαν κατά 20% μέσα στο 2020, οι επενδύσεις σε ΑΠΕ και ενεργειακή αποδοτικότητα επέδειξαν ανθεκτικότητα σε αντίθεση με τον τομέα των ορυκτών καυσίμων που επηρεάστηκε περισσότερο.
«Η ενεργειακή μετάβαση, θα πραγματοποιηθεί με την αποτελεσματική χρήση της ενέργειας αναδεικνύοντας τον ρόλο που θα διαδραματίσουν οι νευραλγικοί τομείς της αναβάθμισης του κτιριακού αποθέματος και οι Μεταφορές» είπε η κ.Σδούκου που επίσης μίλησε για επενδύσεις της τάξης των 3,5 δισ. ευρώ για τα ενεργειακά δίκτυα σε βάθος δεκαετίας, οι οποίες μεταφράζονται σε 400 εκατ. ευρώ κατ’ έτος, που περιλαμβάνουν ανάπτυξη των υποδομών φυσικού αερίου, ευφυή δίκτυα ηλεκτρικής ενέργειας, διασυνδέσεις όλων των νησιών μέχρι το 2030 καθώς και νέα έργα διασυνδέσεων με γειτονικά κράτη.
Τέλος, σε ό,τι αφορά την ηλεκτροκίνηση αναφέρθηκε στις πρωτοβουλίες που έχει λάβει η κυβέρνηση σχετικά με την κινητροδότηση και την ανάπτυξη των απαραίτητων υποδομών φόρτισης. «Θέλουμε να διευκολύνουμε τις επενδύσεις» δήλωσε, δίνοντας ως παράδειγμα το εμβληματικό project της απολιγνιτοποίησης στο οποίο διανοίγεται «πεδίο δόξης λαμπρό» με τους πόρους που πρόκειται να εκταμιευτούν σύντομα.