Χωρίς να αλλάξει τον στόχο για το πρωτογενές έλλειμμα, που θα παραμείνει στο 2% του ΑΕΠ, σύμφωνα με πηγές του οικονομικού επιτελείου, ετοιμάζεται ο συμπληρωματικός προϋπολογισμός, με βάση τον οποίο, όπως είπε χθες ο υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας, θα ενισχυθούν περαιτέρω νοικοκυριά και επιχειρήσεις, έναντι της ενεργειακής κρίσης και του πληθωρισμού.
Σύμφωνα με την Καθημερινή, πηγές στο Γενικό Λογιστήριο του Κράτους αναφέρουν πως το ΑΕΠ αναμένεται να είναι υψηλότερο, σύμφωνα και με την Κομισιόν, κατά 7 δισ. ευρώ, δηλαδή να φτάσει στα 204 δισ. ευρώ, έναντι προηγούμενης εκτίμησης για 197 δισ. ευρώ, με τη βοήθεια και του τουρισμού.
Έτσι, τα επιπλέον έσοδα υπολογίζεται ότι θα είναι περίπου 2,2-2,3 δισ. ευρώ. Στο επίπεδο αυτό περίπου θα κινηθεί και ο συμπληρωματικός προϋπολογισμός, προσθέτουν.
Ο κ. Σταϊκούρας δεν θέλησε να υπεισέλθει σε συγκεκριμένες εξαγγελίες μέτρων, αν και άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο παράτασης του Fuel Pass 2, που τελειώνει τον Σεπτέμβριο, αύξησης του επιδόματος θέρμανσης, χορήγησης επιταγής ακρίβειας και αύξησης του κατώτατου μισθού.
Κλειδί η τιμή του φυσικού αερίου
Στην πραγματικότητα, αυτό που παρακολουθούν με αγωνία στο υπουργείο Οικονομικών, προκειμένου να διαπιστώσουν τα περιθώρια στήριξης που υπάρχουν, είναι η τιμή του φυσικού αερίου και του ρεύματος. Οι υπολογισμοί για τη στήριξη των τιμολογίων έχουν γίνει σχεδόν με τη μισή τιμή από τα επίπεδα των 200 ευρώ η MWh. Επομένως, ένα μέρος των πρόσθετων πόρων που εξασφαλίζει η καλή πορεία των εσόδων και του τουρισμού φέτος θα απορροφηθεί για τη συνέχιση της επιδότησης των τιμολογίων ρεύματος.
Ο κ. Σταϊκούρας υποστήριξε ότι η ανταπόκριση των φορολογουμένων στις υποχρεώσεις τους (φόρος εισοδήματος, ΕΝΦΙΑ, επιστρεπτέες προκαταβολές, με τους πολίτες να πληρώνουν την προηγούμενη εβδομάδα 3 δισ. ευρώ χωρίς να μειωθούν οι καταθέσεις) και η πορεία του τουρισμού είναι αυτά που δημιουργούν τον πρόσθετο δημοσιονομικό χώρο.
Η κυβέρνηση παραμένει σταθερή και στον στόχο της για επιστροφή σε πρωτογενή πλεονάσματα το 2023. Ο κ. Σταϊκούρας σημείωσε χθες με νόημα ότι «πρέπει να υπάρξει και ο δημοσιονομικός χώρος για να υλοποιηθεί η δέσμευση για την κατάργηση της εισφοράς αλληλεγγύης από το 2023 για το σύνολο των εργαζομένων και τους συνταξιούχους».