Μια νέα έρευνα ανέλυσε την εγκεφαλική δραστηριότητα των πιλότων μαχητικών F16 για να μάθουν πώς προσαρμόζονται σε μεταβαλλόμενα επίπεδα βαρύτητας και επεξεργάζονται γρήγορα αντικρουόμενες αισθητηριακές πληροφορίες, οι οποίες μπορεί να είναι παρόμοιες με αυτές που βιώνουν οι αστροναύτες.

Η ομάδα χρησιμοποίησε μαγνητικές τομογραφίες για να καταλήξει στο συμπέρασμα ότι πιλότοι με σημαντική εμπειρία πτήσης “έδειξαν συγκεκριμένα μοτίβα συνδεσιμότητας του εγκεφάλου σε περιοχές που σχετίζονται με την επεξεργασία αισθητηριοκινητικών πληροφοριών. Έδειξαν επίσης διαφορές στη συνδεσιμότητα του εγκεφάλου σε σύγκριση με τους μη πιλότους“, σύμφωνα με σχετικό δελτίο τύπου.

Στόχος η ανάπτυξη προηγμένων εκπαιδευτικών μονάδων για πιλότους ή αστροναύτες

Οι ερευνητές ελπίζουν ότι τα αποτελέσματα θα μπορούσαν να βοηθήσουν στην ανάπτυξη προηγμένων εκπαιδευτικών μονάδων για πιλότους ή αστροναύτες χρησιμοποιώντας τα δεδομένα που αποκτήθηκαν σχετικά με τις επιπτώσεις της διαστημικής πτήσης στον εγκέφαλο.

Η μελέτη δημοσιεύτηκε στο επιστημονικό περιοδικό Frontiers in Physiology.

Η μελέτη συνέκρινε την εγκεφαλική δραστηριότητα των πιλότων

Η ομάδα χρησιμοποίησε 10 πιλότους μαχητικών αεροσκαφών από τη βελγική Πολεμική Αεροπορία για τη μελέτη. Συνέκριναν μαγνητικές τομογραφίες του εγκεφάλου τους με 10 μη πιλότους για να δημιουργήσουν την πρώτη μελέτη της λειτουργικής συνδεσιμότητας του εγκεφάλου σε πιλότους μαχητικών.

«Οι πιλότοι μαχητικών έχουν κάποιες ενδιαφέρουσες ομοιότητες με τους αστροναύτες, όπως η έκθεση σε αλλαγμένα επίπεδα g και η ανάγκη ερμηνείας οπτικών πληροφοριών και πληροφοριών που προέρχονται από τις κινήσεις του κεφαλιού και την επιτάχυνση (vestibular information)», δήλωσε ο καθηγητής Floris Wuyts του Πανεπιστημίου της Αμβέρσας και ανώτερος συγγραφέας στη μελέτη.

Η δραστηριότητα θα μπορούσε να μετρήσει τα συγκεκριμένα χαρακτηριστικά συνδεσιμότητας του εγκεφάλου των πιλότων μαχητικών, παρέχοντας μια εικόνα για την πιθανή κατάσταση των αστροναυτών μετά από διαστημική πτήση.

Οι εγκέφαλοι εξελίχθηκαν για να προσαρμόζονται σε ακραίες απαιτήσεις

Μια αξιοσημείωτη διαφορά στη συνδεσιμότητα του εγκεφάλου βρέθηκε μεταξύ έμπειρων και λιγότερο έμπειρων πιλότων, υποδηλώνοντας ότι οι εγκεφαλικές αλλαγές συμβαίνουν με αυξημένο αριθμό ωρών πτήσης.

«Αυτές οι διαφορές περιελάμβαναν λιγότερη συνδεσιμότητα σε ορισμένες περιοχές του εγκεφάλου που επεξεργάζεται αισθητηριοκινητικές πληροφορίες, κάτι που μπορεί να υποδεικνύει ότι ο εγκέφαλος προσαρμόζεται για να αντιμετωπίσει τις ακραίες συνθήκες που βιώνονται κατά τη διάρκεια της πτήσης».

Οι βετεράνοι πιλότοι εμφάνισαν επίσης αυξημένη συνδεσιμότητα στις μετωπικές περιοχές του εγκεφάλου που πιθανώς εμπλέκονται στις γνωστικές απαιτήσεις της πτήσης ενός περίπλοκου τζετ.

Μια σύνδεση μεταξύ περιοχών του εγκεφάλου που επεξεργάζεται αιθουσαία και οπτική πληροφορία βρέθηκε επίσης σε έμπειρους πιλότους.

Σύμφωνα με την ομάδα, αυτό το φαινόμενο μπορεί να αποδοθεί στην ανάγκη των πιλότων να αντιμετωπίζουν πολλαπλά και περιστασιακά αντικρουόμενα οπτικά και αιθουσαία ερεθίσματα ταυτόχρονα και να δίνουν προτεραιότητα στα πιο σημαντικά ερεθίσματα, όπως η ανάγνωση οργάνων πιλοτηρίου.

Διαβάστε ακόμη: