Από το Ιστρ της Γαλλίας απευθείας στην Τανάγρα

Σχεδόν ένα χρόνο μετά την υπογραφή της σύμβασης προμήθειας των Rafale, την Τετάρτη 19 Ιανουαρίου, έρχονται στη βάση της Τανάγρας τα πρώτα 6 δικινητήρια μαχητικά αεροσκάφη Rafale. Τα έξι Rafale, με τους Έλληνες χειριστές στο πιλοτήριο, θα απογειωθούν νωρίς την Τετάρτη από το Ιστρ της Γαλλίας και θα πετάξουν απ’ ευθείας και χωρίς ενδιάμεσο σταθμό προς την Τανάγρα.

Τα Ραφάλ έχουν ακτίνα δράσης 2.800 μίλια, πολύ μεγαλύτερη χωρητικότητα σε καύσιμα, δύο κινητήρες που εισάγονται για πρώτη φορά ως σύστημα σε μαχητικό της Πολεμικής Αεροπορίας, ένα εξαιρετικά ισχυρό ραντάρ ηλεκτρονικής σάρωσης και δυνατότητα να μεταφέρουν δύο πυραύλους Exocet. Έπειτα από δυόμιση ώρες πτήσης από την Γαλλία, τα έξι Rafale αναμένεται να προσγειωθούν στην Τανάγρα περίπου στις 12:30 το μεσημέρι της Τετάρτης.

Διθέσια και μονοθέσια

Τα δύο από τα πρώτα Rafale που έρχονται στην Ελλάδα θα είναι διθέσια και τα άλλα 4 μονοθέσια. Τα γαλλικά δικινητήρια αεροσκάφη θα ενταχθούν στην 332 Μοίρα της Πολεμικής Αεροπορίας με χαρακτηριστικό κλήσης «γεράκι».

Από τις 20 Ιανουαρίου, η 332 Μοίρα «Γεράκι» θα έχει τα πιο σύγχρονα μαχητικά αεροσκάφη της Πολεμικής Αεροπορίας. Τις προηγούμενες εβδομάδες, στη βάση της Τανάγρας επικρατούσε πυρετός προετοιμασιών. Τα κτίρια και τα υπόστεγα της Μοίρας «Γεράκι» ανακαινίστηκαν και εκσυγχρονίστηκαν ώστε όλα να είναι έτοιμα για την υποδοχή των Rafale. Από τα συνεργεία, μέχρι τα σέλτερ όπου θα φυλάσσονται τα Rafale όταν θα βρίσκονται στο έδαφος.

Στην 114 Πτέρυγα Μάχης στην Τανάγρα αλλά και σε όλη την Πολεμική Αεροπορία επικρατεί ενθουσιασμός. Τα Rafale θεωρούνται τα αεροσκάφη που θα βάλουν τους φρουρούς του Αιγαίου σε μια νέα εποχή. Δικινητήρια, με πολύ μεγαλύτερες ικανότητες ελιγμών, εξοπλισμένα με όπλα που θα δώσουν πλεονέκτημα στους Ικάρους, τα Rafale είναι πόλος έλξης για τους Top Gun Έλληνες πιλότους και φόβητρο για τους αντιπάλους.

Τα πρώτα υπερσύγχρονα Rafale στα ελληνικά χρώματα (video)

Έτοιμοι οι πρώτοι Έλληνες τεχνικοί

Το κόστος για την αγορά των 24 Rafale μαζί με τα όπλα, ανταλλακτικά και άλλα υλικά τους φτάνει τα 3,3 δισ. ευρώ.

Από τις 20 Ιανουαρίου, θα αρχίσει η τιτάνια προσπάθεια εκπαίδευσης των Ελλήνων πιλότων που έχουν επιλεγεί για τα Rafale. Ήδη έχει ολοκληρωθεί η εκπαίδευση 8 ιπταμένων που έχουν πιστοποιηθεί και ως εκπαιδευτές στα γαλλικά αεροσκάφη. Έτοιμοι είναι και οι πρώτοι Έλληνες τεχνικοί που θα αναλάβουν το κρίσιμο έργο της συντήρησης των γαλλικών μαχητικών.

Με αφορμή την μεταφορά των Rafale στην Ελλάδα και την ένταξη των πρώτων έξι μεταχειρισμένων γαλλικών μαχητικών στη δύναμη της Πολεμικής Αεροπορίας, η κατασκευάστρια εταιρεία Dassault έδωσε στη δημοσιότητα ένα εκπληκτικό βίντεο από την προετοιμασία των αεροσκαφών και την εκπαίδευση των Ελλήνων πιλότων και τεχνικών.