Ένταση στο Αιγαίο τα ξημερώματα. Συγκριμένα στις 04:00 πέντε ιστιοπλοϊκά σκάφη που είχαν αποπλεύσει από τα τουρκικά παράλια και στα οποία επιβαίνουν 450 άτομα, προσπάθησαν να εισέλθουν παράνομα στην χώρα στη θαλάσσια περιοχή μεταξύ Χίου και Σάμου.

Εντοπίστηκαν από τους λιμενικούς που έκαναν περιπολία και έσπευσαν στο σημείο δύο Πλωτά Ανοιχτής Θάλασσας και δύο μικρότερα αποτρέποντας την είσοδο. Η επιχείρηση ήταν σε εξέλιξη μέχρι και το πρωί της Δευτέρας.

Δύο από τα πέντε ιστιοπλοϊκά επέστρεψαν προς την Τουρκία ενώ για τα άλλα τρία αναμένονται τουρκικά πλωτά να φθάσουν στο σημείο για να συνοδεύσουν στα τουρκικά παράλια.

Στελέχη του Λιμενικού πριν μία εβδομάδα είχαν επισημάνει: «Αυτό το καλοκαίρι προβλέπεται να είναι δύσκολο και θερμό. Ήδη συγκεντρώνονται χιλιάδες πρόσφυγες στα τουρκικά παράλια σύμφωνα με τις τελευταίες πληροφορίες που έχουμε συλλέξει. Ήδη οι συγκεντρώσεις είναι μαζικές» και προσθέτουν: «Υπάρχει τριπλάσια πίεση σε σύγκριση με πέρσι. Μέσα στους πρώτους μήνες του 2022 μέχρι και σήμερα έχουμε αποτρέψει την είσοδο 12.000 μεταναστών.