Ο συγγραφέας επιστημονικής φαντασίας, Ντμίτρι Γκλουχόφσκι και ο Βλαντίμιρ Μιλόφ, συνεργάτης του φυλακισμένου επικριτή του Κρεμλίνου, Αλεξέι Ναβάλνι, συμπεριλήφθηκαν χθες (07/06) στον κατάλογο των καταζητούμενων.

Ο 42άχρονος συγγραφέας απειλείται με ποινή φυλάκισης 10 ετών, καθώς επέκρινε (σ.σ. «απαξίωσε», βάσει του επίσημου κατηγορητηρίου) τις ρωσικές δυνάμεις και τον Βλαντιμίρ Πούτιν, μετά την εισβολή στην Ουκρανία.

«Είμαι έτοιμος να επαναλάβω όσα έγραψα στο μήνυμά μου. Σταματήστε τον πόλεμο! Παραδεχτείτε ότι πρόκειται για πόλεμο εναντίον ενός ολόκληρου έθνους και σταματήστε τον», προσέθεσε.

Το δικαστήριο Μπασμάνι της Μόσχας ανέφερε στα ρωσικά ειδησεογραφικά πρακτορεία ότι στις 13/05, διέταξε «την ερήμην προφυλάκιση του Γκλουχόφσκι».

Ο Ντμίτρι Γκλουχόφσκι, συγγραφέας του μπεστ σέλερ «Μετρό–2033», έχει προβεί σε σειρά αναρτήσεων στις προσωπικές σελίδες κοινωνικής δικτύωσης και τα ευρωπαϊκά μέσα ενημέρωσης, στις οποίες καταδίκασε τη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία την 24η Φεβρουαρίου.

Στις δημοσιεύσεις, αναφερόταν στις απώλειες του ρωσικού στρατού και τις δολοφονίες αμάχων σε όλη την ουκρανική επικράτεια. 

Η δυστοπία του εκδόθηκε το 2005 και περιγράφει έναν κατεστραμμένο κόσμο έπειτα από «ξέσπασμα» πυρηνικού πολέμου, στον οποίο οι μόνοι επιζώντες έχουν βρει καταφύγιο στο μετρό της Μόσχας.

Το βιβλίο έχει πουλήσει αρκετές εκατοντάδες χιλιάδες αντίτυπα και μεταφρασθεί σε πληθώρα γλωσσών. Ο κόσμος των βιβλίων του Γκλουχόφσκι μεταφέρθηκε το 2019 σε επιτυχημένο βιντεοπαιχνίδι, το Metro Exodus.

Ο Βλαντίμιρ Μιλόφ αποτελεί έναν εκ των πλέον στενών συνεργατών του Αλεξέι Ναβάλνι. Ο Μιλόφ αναγκάσθηκε να εγκαταλείψει τη Ρωσία, μετά τις διώξεις των οργανώσεων εις βάρος του αντιπολιτευόμενου πολιτικού. Στις 06/05, το Υπουργείο Δικαιοσύνης τον συμπεριέλαβε στον κατάλογο των «ξένων πρακτόρων».

Το ρωσικό Υπουργείο Εσωτερικών εξέδωσε ένταλμα σύλληψης Ρώσου δημοσιογράφου

«Η δίωξη ασκήθηκε στις 17/03», τόνισε ο Αντρέι Σολντάτοφ. Το ρωσικό Υπουργείο Εσωτερικών εξέδωσε ένταλμα σύλληψης του Ρώσου ρεπόρτερ, ο οποίος ασχολείται με την ερευνητική δημοσιογραφία και ιδιαίτερα με τη δραστηριότητα των μυστικών υπηρεσιών.

Ο Σολντάτοφ εκτελεί χρέη Διευθυντή στην ιστοσελίδα agentura.ru.

«Η Δευτέρα άρχισε ευχάρισταΌλοι μου οι τραπεζικοί λογαριασμοί δεσμεύθηκαν, ενώ ανακάλυψα το όνομά μου στη βάση δεδομένων για όσους έχει εκδοθεί ένταλμα σύλληψης από το Υπουργείο Εσωτερικών.

Η δίωξη ασκήθηκε στις 17 Μαρτίου και πιθανότατα, η ρωσική ανακριτική επιτροπή έχει αναλάβει την υπόθεση…», επισημάνθηκε στην επίσημη ανακοίνωση του ιστοτόπου.

νομικός εκπρόσωποςΠάβελ Τσίκοφ, θεωρεί ότι «ίσως ασκήθηκε δίωξη εναντίον του Σολντάτοφ, για διάδοση “ψευδών ειδήσεων” αναφορικά με τις ρωσικές ένοπλες δυνάμεις».

Η διαδικτυακή σελίδα, η οποία άρχισε τη λειτουργία της από το 2000, ασχολείται με έρευνες για τη δραστηριότητα των μυστικών υπηρεσιών. Τους τελευταίους μήνες, οι δημοσιογράφοι του μέσου εργάσθηκαν πάνω σε έρευνες για τον πόλεμο στην Ουκρανία.