Ποινή φυλάκισης ενός έτους χωρίς αναστολή, την οποία θα μπορέσει να εκτίσει κατ’ οίκον, επέβαλε γαλλικό δικαστήριο στον πρώην πρόεδρο της Γαλλίας Νικολά Σαρκοζί.

Το δικαστήριο του Παρισιού τον έκρινε ένοχο για παράνομη χρηματοδότηση της προεκλογικής εκστρατείας του το 2012.

Αρνήθηκε τις κατηγορίες ο Σαρκοζί

Ο πρώην Γάλλος πρόεδρος κατηγορείται ότι ξόδεψε σχεδόν το διπλάσιο από το μέγιστο νόμιμο ποσό των 22,5 εκατομμυρίων ευρώ (36,3 εκατομμύρια δολάρια) για την επανεκλογή του.

Συγκεκριμένα, σύμφωνα με το κατηγορητήριο, ο Νικολά Σαρκοζί είχε επιτρέψει να αυξάνονται οι δαπάνες παρά τις πολλαπλές σαφείς προειδοποιήσεις για τον κίνδυνο να ξεπεραστεί το ανώτατο όριο και «αναμφισβήτητα» επωφελήθηκε από την απάτη που του επέτρεψε να έχει στη διάθεσή του «μέσα πολύ ανώτερα» απ’ αυτά που επέτρεπε ο νόμος: τουλάχιστον 42,8 εκατομμύρια συνολικά, δηλαδή σχεδόν το διπλάσιο από το τότε νόμιμο όριο (22,5 εκατομμύρια ευρώ).

Ο Σαρκοζί, πρόεδρος της Γαλλίας από το 2007 έως το 2012, αρνήθηκε τις κατηγορίες και έχει τη δυνατότητα να ασκήσει έφεση κατά της απόφασης.

Υπενθυμίζεται ότι ο 66χρονος πρώην πρόεδρος κρίθηκε ένοχος την 1η Μαρτίου σε φυλάκιση τριών ετών, εκ των οποίων το ένα χωρίς αναστολή, για διαφθορά και αθέμιτη επιρροή στην λεγόμενη υπόθεση των «υποκλοπών». Ο πρώην πρόεδρος παραμένει ελεύθερος εν αναμονή της έφεσης.