«Οι αυξημένες σε πυκνότητα – ύψος βροχής και διάρκεια – βροχοπτώσεις και τα έντονα πλημμυρικά φαινόμενα που καταγράφονται τα τελευταία χρόνια στη Θεσσαλία, πλήττουν έντονα περιοχές και οικισμούς, ενώ παράλληλα λόγω της γεωμορφολογίας ορισμένων ορεινών περιοχών, όπως Πήλιο, Πίνδος, επιφέρουν κατολισθητικά φαινόμενα πλήττοντας ή κινδυνεύοντας να πλήξουν δημόσιες υποδομές ή οικισμούς, καθιστώντας αναγκαία τη λήψη μέτρων και παρεμβάσεων».

Αυτό είναι ένα μικρό απόσπασμα, που περιέχεται στο έγγραφο Εξειδίκευσης του Περιφερειακού Προγράμματος (ΠΕΠ) «ΘΕΣΣΑΛΙΑ» 2021-2027 του ΕΣΠΑ.

Πρόκειται για το έγγραφο που συντάχθηκε με δεδομένα του 2021, που πέρασε από τη διαδικασία έγκρισης στις Βρυξέλλες και (υποτίθεται ότι) ενεργοποιήθηκε φέτος, με στόχο την υλοποίηση των έργων έως το τέλος της δεκαετίας.

Σύμφωνα, λοιπόν, με στοιχεία της Γενικής Γραμματείας Πολιτικής Προστασίας που παρουσιάζονται στο έγγραφο, η Θεσσαλία την περίοδο 2014-2019 ήταν η δεύτερη περιφέρεια της χώρας αναφορικά με τον αριθμό κηρύξεων περιοχών της σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης πολιτικής προστασίας.

Αναφέρεται γενικά πως η κλιματική αλλαγή είναι ένας από τους κυριότερους παράγοντες πίεσης στο φυσικό και ανθρωπογενές περιβάλλον με σημαντικές περιβαλλοντικές και οικονομικές επιπτώσεις, ειδικά για τη Θεσσαλία.

Οι σημαντικότεροι κίνδυνοι, στους οποίους το ΠΕΠ θα συμβάλει για την πρόληψη και μείωση δυσμενών επιπτώσεων, αφορούν σε πλημμύρες, δασικές πυρκαγιές, ακραία καιρικά φαινόμενα, διάβρωση ακτών αλλά και κατολισθήσεις.

«Οι έντονες βροχοπτώσεις δημιουργούν πλημμυρικά φαινόμενα που πλήττουν και πολυπληθείς οικισμούς» αναφέρεται χαρακτηριστικά.

Ως ενδεικτικές δράσεις αντιμετώπισης επιπτώσεων κλιματικής αλλαγής, όπως αναφέρονται στον προγραμματισμό του νέου ΕΣΠΑ, περιλαμβάνονται, μεταξύ άλλων και οι ακόλουθες:

  • Έργα και μελέτες προστασίας οικισμών από πλημμυρικά φαινόμενα και κατολισθήσεις, με την υλοποίηση έργων και παρεμβάσεων όπως τεχνικά έργα αντιστήριξης, τοποθέτηση πλεγμάτων προστασίας κλπ.
  • Επιχειρησιακά σχέδια εντοπισμού ευάλωτων δημοσίων υποδομών έναντι φυσικών καταστροφών. Σύμφωνα με το Περιφερειακό Επιχειρησιακό Σχέδιο για την Κλιματική Αλλαγή, πολλές γέφυρες εγκατεστημένες στο οδικό δίκτυο υπόκεινται σε υδραυλική διάβρωση, λόγω της έκθεσης σε ροές ποταμών και χειμάρρων, αλλά και σε καταπόνηση από μέτριους και ισχυρούς σεισμούς, με αποτέλεσμα να καθίσταται απαραίτητη μια μελέτη καταγραφής της στατικής τους επάρκειας για αξιολόγηση αναγκών θωράκισής τους.

Τέλος, γίνεται ειδική συμπληρωματική μνεία για τον συνεχή καθαρισμό φραγμάτων και λεκανών διαφυγής υδάτων, ώστε να περιοριστούν οι επιπτώσεις ακραίων πλημμυρών σε κατοικημένες περιοχές.

Με απλά λόγια, οι εντοπισμοί υπήρχαν, οι προτάσεις επίσης είχαν καταγραφεί, κονδύλια υπήρχαν, αλλά η Θεσσαλία πνίγηκε και η χώρα θα συρθεί κατηγορούμενη στο ευρωπαϊκό δικαστήριο για τη απορρόφησή τους. όλα, λοιπόν, πάνε καλά…

Διαβάστε ακόμη: