Υπό το πρίσμα της μεγάλης γεωπολιτικής και ενεργειακής κρίσης στην Ουκρανία και τη Ρωσία με την εισβολή Πούτιν στο ουκρανικό έδαφος, η Ελλάδα κοιτάζει όλες τις εναλλακτικές ενεργειακές λύσεις που έχει, με πρώτες την επαναφορά του λιγνίτη αλλά και την πιθανή αναθέρμανση των ερευνών για πετρέλαιο σε Ιόνιο και Κρητικό πέλαγος.
Σε ότι αφορά στο λιγνίτη είναι ξεκάθαρο ότι η Κομισιόν έλυσε τα χέρια της Ελλάδας αλλά και άλλων χωρών όπως η Πολωνία για επιστροφή στη χρήση του.
Σύμφωνα με συνέντευξη του Φρανς Τίμερμανς, πρώτου αντιπροέδρου της Κομισιόν και επικεφαλής της ‘Πράσινης Συμφωνίας της ΕΕ’ στο BBC 4 : «ο λιγνίτης είναι η εναλλακτική λύση στο φυσικό αέριο της Ρωσίας. Βεβαίως πολλές χώρες της ΕΕ σχεδίαζαν να απαγκιστρωθούν από τον λιγνίτη, να χρησιμοποιήσουν προσωρινά φυσικό αέριο και μετά να μεταβούν στις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας, αλλά είναι φανερό ότι με τις τιμές αερίου από πέρυσι το φθινόπωρο και κυρίως από την εισβολή της Ρωσίας και μετά αυτό δεν είναι εφικτό. Τώρα οι χώρες αυτές θα συνεχίσουν να χρησιμοποιούν τον λιγνίτη για μεγαλύτερο διάστημα και για αρκετά χρόνια φυσικά υπό προϋποθέσεις περιβαλλοντικές. Στη συνέχεια θα μετακινηθούν κατευθείαν στις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας. Η διαδικασία αυτή βρίσκεται εντός των παραμέτρων που έχουμε ορίσει για την κλιματική μας πολιτική» κατέληξε ο κ.Τίμερμανς.
Καθαρή και ξάστερη άδεια αλλά και προτροπή για συνέχιση χρήσης του λιγνίτη.
Αλλά και το πρόγραμμα έρευνας υδρογονανθράκων που φαινόταν πριν μερικούς μήνες να εγκαταλείπεται, τώρα επανέρχεται πλησίστιο στο προσκήνιο. Έτσι, τον Ιανουάριο διεξήχθησαν οι σεισμικές έρευνες στο «Μπλοκ 10» (Κυπαρισσιακό Κόλπος) από το ειδικό ερευνητικό σκάφος SW Cook, για λογαριασμό των ΕΛΠΕ. Το ίδιο σκάφος προχώρησε στη συνέχεια στην πρόσκτηση σεισμικών δεδομένων και στο οικόπεδο «Ιόνιο», που επίσης έχει παραχωρηθεί στα Ελληνικά Πετρέλαια.
Η κοινοπραξία των Total, ExxonMobil και ΕΛΠΕ που δεν πραγματοποίησε σεισμικές έρευνες στα δύο θαλάσσια οικόπεδα στην Κρήτη, με κύρια αιτία, σύμφωνα με πληροφορίες, τη μη έγκαιρη ανεύρεση ερευνητικού σκάφους, φαίνεται να το ξανασκέφτεται. Η κοινοπραξία μάλλον θα ζητήσει παράταση της πρώτης φάσης των ερευνών μέχρι τον Οκτώβριο.
Σε ότι αφορά στις έρευνες των σεισμικών στον Κυπαρισσιακό Κόλπο, η ΕΔΕΥ παρατηρεί ότι από προηγούμενες μελέτες και εκτιμήσεις Ελλήνων και διεθνών αναλυτών έχει προκύψει πως «η δυνητική αξία των αποθεμάτων φυσικού αερίου της Ελλάδας θα μπορούσε να δημιουργήσει ένα κύκλο εργασιών που υπερβαίνει τα 250 δισ. ευρώ, στηρίζοντας τη διαδικασία αντικατάστασης του άνθρακα από φυσικό αέριο στην ευρύτερη περιοχή και επιταχύνοντας τη μετάβαση σε ένα πιο βιώσιμο ενεργειακό σύστημα χαμηλών ρύπων».
Σύμφωνα με πληροφορίες, θα γίνει σύντομα (ίσως και σήμερα Σάββατο) σύσκεψη για τους υδρογονάνθρακες και το μέλλον τους με την ηγεσία του υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας και τη διοίκηση της Ελληνικής Διαχειριστικής Εταιρίας Υδρογονανθράκων (ΕΔΕΥ). Ισως μάλιστα η σύσκεψη γίνει στο Μαξίμου.
«Βεβαίως οι ΑΠΕ παραμένουν η πρωτοπορία της ελληνικής ενεργειακής πολιτικής, με απώτερο στόχο τη μετάβαση σε μία κλιματικά ουδέτερη οικονομία. Παρʼ όλα αυτά, με δεδομένο πως η μετάβαση αργεί αναζητούμε εναλλακτική μεταβατική λύση στο θέμα, σε περίπτωση που το αέριο έχει πρόβλημα. Δεν γνωρίζουμε αν η πορεία απανθρακοποίησης θα περάσει από upstream με νεοεμφανιζόμενες ‘πράσινες’ εφαρμογές, αλλά εξετάζουμε όλες τις λύσεις» λέει παράγοντας του ΥΠΕΝ.